Adlens využívá softwaru DS SolidWorks ke zlepšení zraku lidí v rozvojových zem

V rozvojových zemích často připadá jediný oční specialista na milion obyvatel. Každý den zde velké množství lidí ztrácí soběstačnost a upadá do chudoby kvůli snadno korigovatelným očním vadám. V reakci na tuto situaci britská společnost Adlens představuje dostupné, přizpůsobitelné brýle, které zvládnou korekci 80 procent refrakčních zrakových vad, se kterými se potýkají lidé v rozvojovém světě.

Společnost Adlens vytvořila – s pomocí softwaru SolidWorks® – vrstvenou čočku, která nositelům brýlí umožňuje nastavit si brýle podle vlastní potřeby a bez pomoci optika, optometrika či oftalmologa. Pod vedením vyškolené osoby (například obecního zdravotníka) lze přizpůsobitelné brýle Adlens nastavit otáčením knoflíku pro korekci krátkozrakosti, dalekozrakosti a presbyopie (ztráty ostření). Pro lidi, kteří v životě nepotkají žádného očního specialistu, jsou přizpůsobitelné brýle Adlens novým příslibem produktivního života.

„Na celém světě existují stovky milionů lidí, kteří pro zachování soběstačnosti potřebují pouze jednoduché brýle,“ uvedl Sjoerd Hannema, generální  ředitel společnosti Adlens. „Prostřednictvím programu Vision for a Nation se snažíme zvýšit povědomí o tom, jaký dopad může mít postižený zrak na vzdělání a kvalitu života lidí. Náš výrobek nabízí řešení, jak mnohé tyto zrakové problémy korigovat i s infrastrukturou dostupnou v rozvojovém světě.“

Ve společnosti Adlens využívali softwaru SolidWorks při navrhování čtyřvrstvých polykarbonátových čoček. Dvě pevné čočky vytvářejí dutinu, ve které je přizpůsobivá třetí čočka obsahující určité množství oleje. Knoflík na rámečku brýlí pumpuje průhledný olej do čočky, nebo z ní, čímž se prostřední vrstva protahuje a mění optickou mohutnost podle potřeby nositele brýlí. Nositel potom jednoduše sejme páčky a knoflík pro přizpůsobení a zajistí tak aretaci nastavení.

Konstruktér Alex Edginton říká, že bylo náročné vytvořit mechanismus, který  je natolik jemný, aby umožňoval přesné nastavení, a přesto odolný, aby vydržel horko, prach a dopravu na dlouhé vzdálenosti. Konstrukční tým společnosti Adlens mohl díky SolidWorksu experimentovat s různými návrhy tak, aby zajistil vyváženost, pokud jde o přesnost a robustnost.

„Celistvost a odolnost konstrukce jsou pro nás zásadní. Ve Rwandě, v níž s Ministerstvem zdravotnictví spolupracujeme na dodávkách našich brýlí, jsou velmi pestré životní podmínky. Brýle a nastavovací mechanismy jsou konstruovány a testovány tak, aby obstály i v tvrdých podmínkách, kterým budou vystaveny,“ dodal. „SolidWorks nám umožnil rychle a snadno vyhodnocovat nové návrhy. Pro vizualizaci našich konceptů, vytváření rychlých prototypů i tvorbu hotových komponentů jsme využívali 3D data. Zejména díky SolidWorksu jsme mohli dobře pochopit interakci jednotlivých součástí našeho výrobku. Vzhledem k tomu, že naše brýle obsahují přizpůsobitelné čočky, těsnění a mechanismy, které jsou tvořeny složitými a přesnými komponenty, přinášejí mnohem větší možnosti než běžné brýle. Optimální sestavení všech součástí bylo klíčové.“

Rwanda je typická  země subsaharské Afriky, v níž působí jen několik málo očních specialistů. Tito obvykle pracují v hlavním městě nebo jeho okolí a ošetřují zejména bohaté. Obyvatele rwandského venkova s nízkými příjmy nechávají svému osudu.

„Prostý fakt, že někomu dáte brýle, může znamenat lepší vzdělání pro dítě, delší pracovní život, širší vzdělání pro dospělého člověka – nebo jen schopnost zachovat si nezávislost i přes vysoký věk,“ říká generální ředitel společnosti DS SolidWorks Jeff Ray. „Společnost Adlens ukazuje, jak technické inovace mohou zkvalitňovat životní podmínky po celém světě, a společnost SolidWorks je hrdá, že toto úsilí může podporovat.“