Ericsson kupuje Telcordii

Ericsson (NASDAQ: ERIC), globální lídr v oblasti telekomunikačních technologií a služeb, oznámil, že se dohodl s Providence Equity Partners LLC a Warburg Pincus na akvizici za 1,15 miliardy dolarů. Získá tak 100 % akcií společnosti Telcordia, světové jedničky ve vývoji mobilního, širokopásmového a podnikového komunikačního softwaru a souvisejících služeb. K předpokládanému uzavření transakce dojde ve 4. čtvrtletí roku 2011, přičemž účinnosti nabude v 1. čtvrtletí roku 2012.  (TZ)

V roce 2010 dosáhl trh OSS/BSS pro softwarovou a systémovou integraci hodnoty přibližně 35 miliard dolarů a očekává se, že v letech 2010 až 2013 bude složená roční míra růstu činit 6–8 %. Navíc jde o atraktivní trh pro outsourcing a hosting manažovaných služeb, které rostou stejnou měrou

Hans Vestberg, prezident a výkonný ředitel Ericssonu, k tomuto kroku poznamenává: „V souvislosti se stále rostoucím trendem připojených zařízení, přechodem služeb na mobilní formy a zaváděním nových obchodních modelů u mobilního širokopásmového připojení bude důležitost systémů pro podporu provozu a podnikání nadále narůstat.  Telcordia nabízí velmi kvalifikované zaměstnance, bohaté zkušenosti, rozsáhlý byznys v Severní Americe a na dalších trzích a v neposlední řadě také kvalitní produktové portfolio spoléhající na různorodý model prodeje.“

Jedním z hlavních úkolů provozovatele je zvládnout růst v oblasti mobilního a pevného širokopásmového připojení, nových typů připojených zařízení, služeb a aplikací i vysokých očekávání uživatelů a zároveň zvyšování efektivity podnikání a provozu.

OSS a BSS představují kritické oblasti, které umožňují na tuto výzvu reagovat a díky nimž je možné procesy podporující podnikání zjednodušit. Tyto oblasti rozšiřují zkušenosti zákazníků a slouží jako jakýsi „motor“, který zpeněžuje komunikační služby, nabídky a produkty, které operátoři prodávají. Dané systémy tak mají zásadní vliv na vytváření zkušeností, které uživatelé očekávají, a to nákladově efektivním způsobem.

Mark Greenquist, prezident a výkonný ředitel společnosti Telcordia, k transakci uvedl: „Spojení globálního vůdčího postavení Ericssonu a dlouhodobých zkušeností Telcordie při řešení těch nejsložitějších komunikačních problémů přinese zákazníkům výhodu v podobě nových služeb a rozšířených možností.“

„Společně budeme určovat směr k nové éře konvergované komunikace a budeme dále rozšiřovat svou nabídku, abychom tak mohli ovládnout nejdynamičtější světové sítě. Vážíme si také významné přidané hodnoty ze strany společností Providence a Warburg Pincus za posledních šest let,“ dodal Greenquist.

Společnosti Providence a Warburg akvizici komentovaly takto: „Jsme přesvědčeni, že tato změna bude pro Telcordii velmi pozitivní, stala se součástí světového lídra v poskytování technologií a služeb telekomunikačním operátorům a to je velmi posilující.“

Budování komplementárních silných stránek

Ericsson disponuje zkušenostmi v oblasti budování, integrace a správy sítí. Portfolio osvědčeného a škálovatelného softwaru společnosti Telcordia, díky němuž jsou tyto sítě efektivnější, pak dále umocňuje vůdčí postavení Ericssonu i jeho vliv v oblasti mobilních OSS a staví jej do pozice předního dodavatele provozních znalostí, zejména pak v oblasti sítí, softwaru, služeb, procesů a efektivity na rostoucím trhu OSS/BSS.

Schopnosti a vůdčí pozice Ericssonu na poli globálních služeb a systémové integrace dále umožňují, aby se portfolio OSS/BSS rozšířilo a podporovalo více operátorů po celém světě.

Díky této transakci tedy vzniká lídr odvětví plnění služeb, zajištění služeb a optimalizace sítí, a Ericsson tak získává vedoucí pozici v oblasti účtování v reálném čase a významné možnosti pro podporu operátorů v plném rozsahu. Toto spojení bude rovněž reagovat na potřeby poskytovatelů komunikačních služeb při zajišťování mobilního širokopásmového připojení a operační transformace svým účastníkům.

Centrála společnost Telcordia se nachází v Piscataway ve státě New Jersey; tržby v minulém fiskálním roce, který skončil 31. ledna 2011, dosáhly 739 milionů dolarů; ve společnosti pracuje přes 2 600 zaměstnanců.

Transakce musí projít obvyklým regulatorním schvalovacím procesem, očekává se však, že zisk na akcii Ericssonu během 12 měsíců po jejím uzavření vzroste.