IBM si připomíná 100 let od svého založení, její dobrovolníci po celém světě věnují 2,5 milionu pracovních hodin

Společnost IBM dnes slaví 100 let od svého založení 16. června 1911. Na oslavu tohoto milníku vychází kniha nazvaná „Jak udělat svět lepším: myšlenky, které utvářely jedno století a jednu společnost,“ v anglickém originálu „Making the World Better: The Ideas That Shaped a Century and a Company“. Uveden byl také dokumentární film Divoké kachny (Wild Ducks) a na počest výročí vedení IBM slavnostně zahájilo obchodování na newyorské burze.  (TZ)

Během sta let své existence hrála společnost IBM klíčovou roli při transformaci podnikání, vědy i společnosti. Dějiny IBM lze vnímat jako sled významných milníků – od investice do výzkumných laboratoří v dobách hluboké hospodářské krize třicátých let, přes vývoj prvního pevného disku, který dal vzniknout celému odvětví úložných médií, až po spolupráci s americkou vládou na systému sociálního zabezpečení.

Historie IBM pokračovala dalšími odvážnými kroky, jako bylo vytvoření zcela nového modelu výpočetní techniky, vývoj mainframu System/360, vynález čárového kódu nebo představení osobního počítače, který zahájil počítačovou revoluci. Nedávno představila společnost IBM systém Watson, který ukázal možnosti výpočetní techniky a datových analýz v televizním kvízu Jeopardy!, obdobě soutěže Riskuj.

IBM má dlouhou a bohatou historii také v České republice. První pobočka v Československu vznikla již v roce 1932, jako šestá na kontinentu a první ve střední a východní Evropě. IBM dnes působí nejen v Praze, ale také v Brně a v Ostravě. V moravské metropoli se nachází centrum strategického outsourcingu, v Praze už třetím rokem sídlí centrála pro střední a východní Evropu. 16 let existence letos oslaví pražská výzkumná laboratoř IBM, která se věnuje rozpoznávání řeči.

„Stoleté výročí pro nás není pouze příležitostí oslavovat minulé úspěchy a dopad, jaký činnost naší společnosti měla na svět kolem nás. Nechceme se jen ohlížet do minulosti, chceme výročí využít především k zamyšlení nad budoucností a dívat se dopředu. Stoletá historie inovací pro nás znamená velký závazek přinášet chytřejší řešení i nadále,“ uvedl Vladek Šlezingr, generální ředitel IBM Česká republika.

Předseda představenstva a generální ředitel IBM Samuel J. Palmisano pojmenoval to zásadní, co se společnost IBM v uplynulých sto letech naučila: pokud chcete uspět dlouhodobě, musíte společnost řídit s ohledem na dlouhodobé cíle.

„Myšlení v dlouhodobém horizontu pro IBM vždy znamenalo kontinuální posun do budoucnosti,” prohlásil Samuel J. Palmisano. „IBM přežila všechny krize a vzkvétá již sto let díky tomu, že zůstává věrná svým hlavním hodnotám, přičemž je připravena změnit vše ostatní. Díky tomu jsme v prvním století své existence mohli provést transformaci technologií, podnikání a přispět ke změnám ve společnosti. Věříme, že v druhé stovce se nám podaří dosáhnout ještě více.”

Jeden z nejstarších bývalých zaměstnanců IBM Luis A. Lamassonne oslavil 105 let a žije ve floridském Miami. Do společnosti IBM nastoupil v roce 1933 a pracoval pro ni plných 38 let a působil jako  manažer v Latinské Americe. K dnešnímu stoletému výročí Lamassonne podotkl: „IBM byla vždy jednou z nejlepších společností. Vyčnívá mezi ostatními díky svým lidem. Věřím, že IBM přežije mnoho dalších let, další století.“

Plánované iniciativy k připomínce stého výročí IBM

Stoleté výročí je pro IBM příležitost k diskuzím s předními podnikateli, manažery, akademiky, klienty i místními komunitami ve 170 zemích světa, v nichž společnost podniká. Tyto akce trvají celý rok a mimo jiné zahrnují:

Kniha

IBM vydává v angličtině knihu shrnující významné milníky a objevy společnosti: „Jak udělat svět lepším: myšlenky, které utvářely jedno století a jednu společnost“ (Making the World Better: The Ideas That Shaped a Century and a Company).

Filmy

IBM uvádí v průběhu tohoto roku krátké filmy přibližující firemní kulturu společnosti a její inovace. Aktuálně IBM představuje film „Divoké kachny“ (Wild Ducks), jenž je poctou klientům IBM, kteří šli proti proudu a rozhodli se rozvíjet své podnikání za pomoci zcela nových přístupů. Nový film je další v řadě snímků, které IBM během roku uvedla. Snímek „100 x 100“  je zrychlená kronika zachycující historii IBM krok po kroku. Dokument „They were there“ je věnovaný významným okamžikům v dějinách IBM.

Dobrovolnické aktivity

Během tohoto roku zaměstnanci IBM po celém světě výrazně posilují své dobrovolnické aktivity v místních komunitách a neziskových projektech. K 15. červnu se již 300 000 současných i bývalých zaměstnanců IBM, jejich rodinných příslušníků a klientů rozhodlo věnovat 2,5 milionu hodin služby (ekvivalent 850 let) svému okolí a pomoci svými schopnostmi a zkušenostmi vypořádat se s výzvami, kterým společnost čelí. Do dobrovolnických aktivit se zapojili také zaměstnanci a zaměstnankyně IBM v České republice, kteří svůj čas věnují především spolupráci s neziskovými organizacemi a zapojením do výuky na všech vzdělávacích stupních.

Ikony pokroku

Na stránkách věnovaných stoletému výročí IBM, www.ibm100.com, je v detailech přiblíženo vedle dalších zajímavostí 100 milníků, které v posledních sto letech utvářely firmu i svět.