LMC: banky touží po programátorech, je jich však výrazný nedostatek

Pozice v oborech informační technologie a systémy tvoří více než desetinu poptávky firem po nových zaměstnancích na Jobs.cz. Na výsluní zájmu se s 5% podílem na všech vystavených nabídkách práce drží vývojáři aplikací. Rychle dostupných uchazečů o tuto práci je však vážný nedostatek, což reprezentuje pouhé 1 % vystavených CV. Čtvrtletní analýza Jobs.cz dále odhalila, že mezi pětici nejčastějších zájemců o IT odborníky nově vstoupily i dvě z předních tuzemských bank. (TZ)

Vývoj zájmu o pracovníky v oborech IT a IS odráží příznivý vývoj celého pracovního trhu v letošním roce. Zatímco počet vystavených nabídek zaměstnání ve všech oborech na Jobs.cz meziročně stoupl o 27 %, v případě IT a IS došlo meziročně dokonce k 38% růstu počtu pracovních inzerátů firem. „Co se týče konkrétních pozic v IT, firmy dlouhodobě nejvíce hledají programátory. V této oblasti nabízejí dvojnásobek pracovních míst oproti druhé nejčastěji poptávané pozici, jíž je IT analytik. O schopné vývojáře zaměstnavatelé svádějí urputný souboj,“ uvedl Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC, provozovatele pracovních portálů Jobs.cz a Prace.cz.

Mysliveček coby žádanou vlastnost vyzdvihl také schopnost programátorů přizpůsobovat se aktuálním trendům. Stále více společností nyní přechází na agilní způsob vývoje produktů, jenž klade mnohem vyšší nároky především na programátory. Ti by neměli jen naplňovat přesné zadání, ale samostatně o úkolech přemýšlet a snažit se je vylepšovat,  či v případě potřeby korigovat s ohledem na efektivitu.  „Kreativně přemýšlející vývojář, který je schopen do práce kromě samotného programování vnést i vlastní produktovou invenci a dokáže se na výsledek podívat také z pohledu uživatelů, je dnes pro zaměstnavatele jednoznačně atraktivnější,“ uvedl Mysliveček. Inspiraci ohledně metod a přínosů agilního vývoje mohou zájemci načerpat 29. – 30. září v rámci Agile Prague Conference, která se uskuteční v pražském City Conference Center.

Mezi uchazeči o práci na Jobs.cz se sektor informačních technologií nedostal ani do první desítky nejžádanějších oborů. Odráží to fakt, že většina lidí s požadovaným vzděláním a zkušenostmi v IT již získala dobré uplatnění a ke změně zaměstnání by je přiměly jen výrazně lepší podmínky. Firmy jsou tak v tomto sektoru mnohem více než v jiných nuceny soupeřit o zájem uchazečů, například prostřednictvím nabízených platů, benefitů apod.

„Nedostatek relevantních uchazečů o IT pozice nutí zaměstnavatele hledat vhodné adepty již v průběhu jejich studií. Celkem běžnou praxí se v posledních letech staly partnerské programy předních IT firem s konkrétními vysokými školami. Studenti IT oborů díky tomu mají mnohem větší šanci na uplatnění než jejich kolegové např. s humanitním zaměřením. Zejména programátoři se po dokončení školy na pracovním trhu příliš neohřejí a ihned nastupují do svého prvního zaměstnání,“ uvedl Mysliveček.

Nejvíce uchazečů o práci v IT se nyní na Jobs.cz hlásí na místa správce operačních systémů, správce softwaru nebo technik hardwaru – tedy spíše na provozní pozice. Programátoři se vzhledem k vysoké poptávce firem na nabídkové straně trhu práce objevují až na sedmém místě, za projektovými manažery. Průměrná nabízená mzda pro IT specialisty nyní dosahuje výše 40 150 Kč, zatímco mzda, jíž průměrně požadují uchazeči o práci v IT, činí 27 900 Kč.