K2 cloud mezi studenty

Ostrava, 16. 4. 2012 – Studenti Fakulty elektrotechniky a informatiky Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava si v úterý 10. dubna 2012 vyslechli přednášku na téma Významy a přínosy cloudu, kterou na akademické půdě pronesl technický ředitel K2 atmitec, Ing. Karel Stýblo. (TZ)

„Přednáška byla záměrně koncipována tak, aby poukázala na rozdíly mezi opravdovým cloudem a virtualizací, na vlastnosti typické pro cloud a na to, kde je možné cloudové služby provozovat. Z tohoto pohledu považujeme službu za cloudovou v případě, že si ji objednávám přes webový portál, ze standardizované nabídky, je nasazována a spouštěna automatizovaně, je měřitelná a je účtovatelná v modelu ‚pay per use‘,“ říká Ing. Karel Stýblo.

Ať už se jedná o veřejný, privátní, hybridní nebo komunitní cloud, k umístění technologií pro jeho provoz se využívá datové centrum, které musí splňovat přísná kritéria. Jedná se zejména o fyzickou bezpečnost (stavební řešení objektu datového centra, elektronický zabezpečovací systém, identifikační systém, prostupový a kamerový systém atd.), zabezpečené napájení, zabezpečení environmentálních podmínek v datových sálech a zabezpečenou datovou konektivitu. Provedení datového centra je kategorizováno klasifikací Tier. Tato klasifikace určuje dostupnost technologií datového centra a jejich zabezpečení proti výpadku.

Společnost K2 provozuje již třetím rokem vlastní datové centrum, které je vystavěno dle klasifikace Tier III+, tedy dle téměř nejvyšší klasifikace. Novinkou datového centra se v tomto roce staly inteligentní hardwarové technologie, které umožňují plnohodnotný provoz K2 cloudu.

„V souvislosti s tímto připravujeme plnohodnotný samoobslužný katalog produktů, ze kterých si sám zákazník nadefinuje, upraví a případně administruje potřebné cloudové řešení. Smyslem nové služby je poskytnout zákazníkům možnost vytvořit si vlastní virtuální servery s požadovanými službami, a to v řádu několika minut,“ dodává Ing. Karel Stýblo.

###

O společnosti K2 atmitec

Společnost K2 atmitec s.r.o. vznikla v roce 1991 a po dlouholetém působení na trhu informačních technologií patří mezi přední výrobce a dodavatele informačních systémů. Postupem času společnost rozšířila pole své působnosti a nyní se na trhu profiluje jako dodavatel komplexních ICT řešení šitých na míru zákazníka. Společnost zaměstnává špičkové programátory, vysoce kvalitní projektové manažery a konzultanty, kteří profesionálně řídí implementaci do prostředí zákazníka. V současnosti pracuje jen s IS K2 více než 13 000 uživatelů v rozmanitých společnostech v různých zemích světa.