Seznam.cz začíná indexovat zahraniční stránky

Seznam.cz dnes spouští test indexování zahraničních webových stránek. Výsledky hledání na Seznam.cz se tak rozšíří o relevantní cizojazyčné weby. Počet stránek, které Seznam.cz indexuje, se rozroste na 700 milionů. (TZ)

Index fulltextového vyhledávání Seznam.cz v současné době obsahuje okolo 400 miliónů českých webových stránek. Do veřejného testu dnes Seznam.cz pouští indexaci zahraničních webů, a počet indexovaných stránek se tak rozšíří na 700 miliónů. Vybráno bylo zatím 300 milionů cizojazyčných webů – velké množství v anglickém jazyce, indexováno bylo ale například i okolo 15 milionů slovenských stránek.

„Prioritou pro nás je nabízet užitečné odpovědi a výsledky. Víme, že k  poměrně hojně navštěvovaným stránkám českými uživateli patří nejen česky psané stránky, ale například i zahraniční zpravodajské portály jako BBC, CNN atd. Samozřejmě se nejedná o jediné zahraniční zdroje, které naši uživatelé hledají. Proto jsme se rozhodli jim vyjít vstříc a nabídnout jim i výsledky ze zahraničí. Nyní tedy testujeme vydávání výsledků, které na hledaný dotaz kombinují relevantní odpovědi z českých i zahraničních zdrojů,“ řekl Marek Gizela, manažer Fultextového týmu Seznam.cz.

Fulltextový tým Seznam.cz při výběru zahraničních stránek, které zařadí do indexu, nevycházel z předem určené geografické polohy, odkud stránky pocházejí. Vybrány byly stránky, které používají nejčastější evropské jazyky (např. angličtinu, němčinu, francouzštinu nebo slovenštinu) a mohou nabídnout užitečné či relevantní odpovědi na dotazy ve vyhledávání. „Nemáme ambici nahrazovat Bing pro vyhledávání ve světě na Seznam.cz. Nebudeme se například rozhodně zaměřovat na tak exotické jazyky, jako je japonština. Našim cílem je nabídnout uživatelům relevantní odpovědi. A pokud je relevantnější odpověď na zadaný dotaz na zahraničním webu, chceme ji v našich výsledcích ukázat na místě, které jí dle relevance náleží,“ dodává Marek Gizela.

Ve výsledcích hledání nebudou tedy cizojazyčné výsledky speciálně zvýrazněny. Již z malého náhledu stránky ale bude jasně poznat, že jde o zahraniční zdroj. Na první stránce výpisu výsledků hledání budou nadále převládat výsledky, které vedou na české stránky, pakliže vůbec nějaké relevantní odpovědi na zadaný dotaz v češtině existují. Další stránky výsledků již budou zohledňovat pouze relevanci výsledků, nikoliv jejich jazyk.

Jak budou vypadat výsledky hledání na Seznam.cz obohacené o zahraniční výstupy, můžete ode dneška otestovat na http://searchtest.seznam.cz. Z testovacího provozu do ostrého by indexace zahraničních stránek měla být převedena ještě během měsíce dubna.