Girls in ICT Day ukázal mladým dívkám, že i ony mohou uspět v IT

Praha 30. dubna 2012 – V Praze se uskutečnil Girls in ICT Day, který mladým dívkám do patnácti let a jejich učitelům názorně představil obor informačních technologií jako plnohodnotnou alternativu v jejich vzdělávání a pozdější kariéře. Celosvětová akce, která v Česku letos proběhla na půdě společnosti Cisco Systems, boří všeobecně zažitou představu, že obor informačních a komunikačních technologií nabízí úspěch jen mužům. V České republice jsou v oblasti IT ženy v naprosté menšině jak při studiu na vysokých školách, tak při uplatnění v praxi. (TZ)

Podle posledních údajů Českého statistického úřadu tvořily v roce 2010 ženy 12,6 % všech studentů vysokých škol v oboru informatika. V praxi je poměr ještě nižší. Mezi IT odborníky je proti 89% mužů jen 11% žen. Dlouhodobý trend se podepisuje na tom, že mnoho dívek kariéru v IT ani nezváží. Mezi studentkami, jejich rodiči i učiteli panuje nedostatek povědomí o tom, co může kariéra v IT nabídnout. V rámci Girls in ICT Day tedy měly dívky nejen možnost při soutěžích vyzkoušet různé technologie, ale také se osobně setkat s ženami, které v oboru dosáhly velkého uznání.

Jednou z nich byla 33ti-letá Veronika Štorková, u které IT zvítězilo nad hudební dráhou a nyní je úspěšnou systémovou inženýrkou ve společnosti Cisco Systems v Londýně. Dívkám vyprávěla, čím ji obor informačních a komunikačních technologií zaujal a co jí práce přináší. „Technologie fungují stejným způsobem všude na světě, jejich znalost tedy můžete uplatnit jak v Česku, tak v zahraničí, a to snadněji než například právo nebo medicínu. Obor IT dává velkou možnost volby, stále se proměňující dynamickou náplň, práci s inspirativními lidmi, kteří jsou kapacitami ve svém oboru. V neposlední řadě nabízí dobré finanční ohodnocení,“ popsala Veronika Štorková a dívky zároveň vybídla, aby vždy zůstaly dámami a nesnažily se kopírovat mužské chování.

Podle Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí v Česku do roku 2015 přibude 22 688 nových pracovních míst v IT sektoru. A nejde jen o kariéru v IT. Celkově bude podle předpovědí výzkumné agentury IDC v roce 2015 90 % pracovních pozic vyžadovat IT dovednosti. Odborná příprava takového množství lidí vzdělaných v informačních technologiích je velkou výzvou pro české školství. Vzhledem k nedostatku absolventů IT oborů, kteří by tuto poptávku uspokojili, je jednou z možností také motivace většího počtu žen, které se v tomto odvětví mohou realizovat rovnocenně s muži.

Poznámky pro editory:

O Girls in ICT day
Girls in ICT Day je iniciativa Mezinárodního telekomunikačního úřadu, specializované agentury OSN. Celosvětově vyčleněný den je událostí, kdy jsou dívky a studentky po celém světě pozvány strávit den v některé IT společnosti nebo vládní agentuře, aby tak názorně pochopily, jaké příležitosti jim IT může nabídnout v jejich kariéře. Cílovou skupinou jsou dívky na základní škole, které stojí před rozhodnutím o své kariéře
V Česku roli organizátora akce plní technologická společnost Cisco Systems. Jeho cílem je přispět k vytvoření různorodé pracovní síly a napomoci přirozenému vytvoření generově vyváženého prostředí v IT.

O Cisco Systems

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým lídrem v oblasti síťových služeb, které mění způsob, jakým se lidé připojují, komunikují mezi sebou a spolupracují.

Letos Cisco slaví 25 let v oblasti technologických inovací, výjimečného řízení firmy a společenské odpovědnosti.

Informace o společnosti Cisco jsou k dispozici na http://www.cisco.com. Další zprávy lze nalézt na http://newsroom.cisco.com.

***

Cisco, Cisco Systems, Networking Academy a logo Cisco jsou registrované ochranné známky společnosti Cisco Systems, Inc. ve Spojených státech amerických a dalších zemích. Všechny další registrované ochranné známky uvedené v tomto dokumentu jsou majetkem příslušných vlastníků.