Nové vzduchové jističe od Eatonu s elektronickou vypínací spouští v základu

Praha, 30. dubna 2012 – Eaton Elektrotechnika s.r.o. (dříve Moeller Elektrotechnika), přední výrobce a distributor elektrotechnického zařízení, představil novou řadu vzduchových jističů IZMX. Jejich velkou výhodou je rychlejší montáž do jednotlivých polí rozvody, a to zejména díky zachovávání rozměrů při různých instalovaných jmenovitých proudech. Usnadněním je u série IZMX i elektronická vypínací spoušť, jež je součástí základního přístroje. (TZ)

Řada IZMX je k dispozici ve dvou základních velikostech, a to IZMX16  a IZMX40. Prvně jmenovaná může být vybavena jmenovitými proudy do 1600 A, řada IZMX40 pak jmenovitými proudy do 4000 A. Pro obě řady je připravená široká nabídka příslušenství, některé příslušenství je navíc možné použít v obou velikostech.

Čtyři typy spouští

Jističe  IZMX je možné vybavit čtyřmi typy spouští. Od základní spouště pro ochranu vedení (typ A) přes pokročilé, selektivní spouště (typ V) a univerzální spouště (typ U), až po spoušť s měřicími funkcemi. Ta je navíc vybavena interní pamětí a barevným plně grafickým LCD displejem (typ P).

Jističe IZMX mohou být použity ve čtyřech hlavních oblastech použití v závislosti na typu zařízení, které mají být chráněny. A sice ochrana systému, ochrana motoru, ochrana transformátoru nebo ochrana generátoru. Tyto klíčové aplikace vytvářejí rozdílné požadavky na vzduchové jističe. Proto jsou vzduchové jističe IZMX nabízeny s různou vypínací schopností, se čtyřmi různými spouštěmi.

Současná montáž dvou výsuvných jističů

Unikátní koncepce jističů IZMX16 umožňuje současnou montáž dvou jističů ve výsuvném provedení vedle sebe v rozváděčovém poli šířky 600 mm. Jističe IZMX16 lze montovat jak standardním způsobem na vodorovnou montážní desku, tak se dají upevnit i na svislý montážní panel.

Kompaktní koncepce jističů IZMX40 nabízí širokou volbu jmenovitého proudu při zachování rozměrů. To usnadňuje návrh a montáž jednotlivých vzduchových jističů do jednotlivých polí rozvodny.

Komunikační možnosti jističů IZMX

Vzduchové jističe řady IZMX podporují komunikaci přes průmyslové sběrnice PROFIBUS-DP, Modbus RTU, nebo EtherNet.

Modulární konstrukce

V případě doplnění základního přístroje o příslušenství je tato operace díky technologii „Plug&work“ velice jednoduchá. Příslušenství se pomocí západek „snap-fit“ uchytí do správné pozice a pro uchycení tak není potřeba žádný pracovní nástroj. Samotné elektrické propojení je taktéž jednoduché, veškeré příslušenství je vybaveno vodiči ukončené konektorem s číslem správné pozice. Díky této technologii je možno snadno a rychle reagovat na měnící se požadavky v použitém systému.

Co je součástí jističů IZMX?

  • U jističů série IZMX je elektronická vypínací spoušť vždy součástí základního přístroje. U čtyřpólových přístrojů je pól „N“ umístěn vlevo při čelním pohledu. Tento pól má 100% zatížitelnost fázových vodičů. Jističe jsou vybaveny standardní blokací proti opětovnému zapnutí po vybavení (tj. poloha Trip), a lze je vybavit automatickým, nebo vzdáleným resetem.
  • Pro jističe ve výsuvném provedení v případě současného objednání základny a přístroje (tzv. plusové položky), je základna vybavena potřebným počtem pomocných svorek dle konfigurace příslušenství. V případě objednání samostatné základny je základna dodána s maximálním možným počtem pomocných svorek.
  • Přístroj ve výsuvném provedení obsahuje primární kontakty, které umožní spojení se základnou. Přístroj ve výsuvném provedení je vybaven potřebným mechanismem pro spojení se základnou, součástí je i ovládací klika.
  • Mechanické kódování mezi jističem a základnou výsuvného provedení zabraňuje jejich nedovolené kombinaci.
  • Součástí dodávky jističe v pevném i výsuvném provedení je dveřní rámeček.
  • Univerzální spoušť (typ U) obsahuje základní čtyřmístný LCD displej. Spoušť s měřicími funkcemi (typ P) je vybavena barevným plně grafickým LCD displejem.
  • Elektronická spoušť jističů je vybavena plombovatelným ochranným krytem, jenž zabraňuje nežádoucímu nastavení.
  • V případě objednávky motorového pohonu je automaticky přidán signalizační kontakt „připraven k zapnutí“ (tj. nastřádáno).

Více informací prosím na našich kontaktech nebo na http://www.eatonelektrotechnika.cz.

O společnosti Eaton Elektrotechnika

Eaton Elektrotechnika s.r.o., výrobce přístrojů pro domovní a průmyslové elektroinstalace, přístrojů pro distribuci elektrické energie a záložních zdrojů patří od dubna roku 2008 do skupiny Eaton Corporation. Společnost vstoupila na český trh v roce 1993. V září 2009 změnila společnost v souvislosti s integrací do skupiny Eaton název z Moeller na Eaton Elektrotechnika s.r.o. Významnou součástí společnosti Eaton Elektrotechnika je výrobní závod v Suchdole nad Lužnicí, kde se vyrábějí proudové chrániče a jističe a rozváděčové skříně. Se svými více než tisíci pracovníky se společnost řadí mezi nejvýznamnější zaměstnavatele v Jihočeském kraji.

Důležitou roli v rámci koncernu plní také distribuční a skladové centrum BDC v Pohořelicích u Brna, které zajišťuje dodávky celého sortimentu produktů Eaton a Moeller zákazníkům v České republice a zemích střední a východní Evropy.

V roce 2011 se umístila na 4. příčce žebříčku Czech TOP 100 v kategorii elektrotechnika, dále obsadila 6. příčku v žebříčku TOP100 ICT a celkově v roce 2010 navýšila tržby.

Začátkem roku 2012 otevřela skupina Eaton vlastní inovační centrum ve Vědeckotechnickém parku v Roztokách u Prahy, své první v Evropě a páté na světě. Více informací získáte na webových stránkách http://www.EatonElektrotechnika.cz.

O společnosti Eaton Corporation

Elektro sektor společnosti Eaton Corporation je globálním lídrem dodávajícím zařízení a služby pro distribuci energie, správu kvality napájení, automatizaci, monitorování výkonu a řízení energetických systémů. Skupina Eaton je schopna se svým širokým produktovým sortimentem vyřešit nejpalčivější úkoly v oblasti energetického hospodářství a to pod obchodními značkami Cutler-Hammer®, Moeller®, Powerware®, Holec®, MEM® a Santak®.

Eaton Corporation je diverzifikovaná společnost pro správu napájení s více než 100letou zkušeností. Skupina poskytuje energeticky účinná řešení, která pomáhají zákazníkům efektivněji řídit elektrickou, hydraulickou a mechanickou energii. Obrat celé skupiny dosáhl v roce 2011 částky 16 miliard USD. Eaton je celosvětově působící společností v oblasti elektrických systémů, zařízení pro distribuci a řízení elektrické energie; hydraulických a pneumatických komponent pro civilní i armádní využití; systémů hnacích ústrojí a jednotek pro nákladní a osobní vozidla zajišťujících optimalizaci výkonu, spotřeby paliva a bezpečnosti. Společnost Eaton má přibližně 73.000 zaměstnanců a své produkty dodává zákazníkům ve více než 150 zemích. Další informace naleznete na http://www.eaton.com.