Spor o web Pirati.cz se nekoná, Seznam reagoval vstřícně

Ačkoli minulý týden probíhaly diskuse o nové podobě webu Pirátů, který je podobný úvodní stránce Seznamu, Seznam reagoval vstřícně. Dokonce nabídl Pirátům překreslenou variantu jejich loga webu Piráti.cz. (TZ)

Spuštění nového webu Pirátů, který jako by z oka vypadl titulní stránce Seznamu, vyvolal debaty o regulérnosti takového postupu a o dalších krocích Seznamu. V některých sdělovacích prostředcích se dokonce spekulovalo o tom, že se vše vyvine do soudního sporu.

“Ačkoliv se mohlo zdát, že se jedná o pouhý plagiát Seznamu, stejné rozvržení titulní stránky a použití stejných barev se za plagiát považovat nedá a na to jsme chtěli naším webem upozornit. Nikdo by si neměl mít možnost patentovat třeba barevnou kombinaci nebo to, že je navigační lišta na začátku stránky,” vysvětluje postup Pirátů Mikuláš Ferjenčík, místopředseda strany.

Seznam zareagoval na nové stránky Pirátů s nadhledem. “V tomto konkrétním případě bych chtěl zdůraznit, že k žádnému zcizení kódu nebo našich databází ze strany Pirátské strany nedošlo, takže my v tuto chvíli nemáme žádnou ambici spouštět nějaké intergalaktické právní války s Pirátskou stranou,” řekl výkonný ředitel společnosti Michal Feix. Seznam dokonce Pirátům poskytl překreslenou variantu loga webu, vytvořenou pomocí typického fontu používaného i v logu Seznamu.

“Obzvlášť nás těší, že se od spuštění nových stránek na konci dubna razantně zvýšila návštěvnost Pirátské homepage. Návštěvníky zajímá především program Pirátské strany, Pirátské diskusní fórum a řada lidí se ptá, jak se může zapojit, či pomoci. Zvýšil se také příliv nových členů. Protože chápeme, že ne všem návštěvníkům se líbí vzhled podobný tomu seznamáckému, chystáme i další skiny stránky,” říká pirátský předseda Ivan Bartoš

Nový pirátský portál postavený na svobodném systému dokuwiki otevírá úplně nové možnosti pro zapojení většího množství uživatelů. Webpirati.cz integruje stránky jednotlivých krajských sdružení, které byly až dosud roztříštěné, a stejně jako Wikipedie umožňuje uživatelům stránek, aby sami upravovali a vylepšovali obsah webu. Na webu najdete i naše transparentní účetnictví a předpisy.

Česká pirátská strana se v krajských volbách na podzim chystá kandidovat ve všech krajích. Pokusí se okopírovat úspěch Pirátů v Německu. Piratenpartei uspěla ve 4 zemských volbách po sobě. Naposledy v Severním Porýní-Vestfálsku, kde v neděli Piráti získali 7,8 % hlasů. Úspěch v největší spolkové zemi dává Pirátům dobré šance dostat se i do Bundestagu.

Pirátský web: http://www.pirati.cz
Nový web Pirátů, víc než jen Seznam: http://piratskenoviny.cz/?c_id=696998