Jak jsou kandidáti na prezidenta aktivní na sociálních sítích?

Praha, 11. července – Blíží se prezidentské volby, jednotliví kandidáti postupně oficiálně oznamují kandidatury, začínají sbírat podpisy a bojovat o voliče v pomalu se rozjíždějící kampani. Vzhledem k omezeným finančním prostředkům na kampaně bude velmi důležité správně volit komunikační kanály. Agentura AITOM se zaměřila na to, jak jednotliví kandidáti využívají sociální sítě a jak si na nich vedou. Kdo by se stal prezidentem podle současných aktivit na nich? (TZ)

Využití sociálních médií/sítí se pro prezidentské volby v současnosti přímo nabízí. Jejich správa samozřejmě není zadarmo, nicméně oproti jiným mediatypům, které politici využívají (outdoor, tisk), vychází velmi příznivě. Nehledě na to, že určité cílové skupiny lze nejjednodušeji zasáhnout právě na sociálních sítích. Jak si na nich jednotliví kandidáti vedou?

„Nápad porovnat, jak si stojí prezidentští kandidáti na sociálních sítích, nám vnukla naše agenturní činnost, zároveň jsme se inspirovali posledními prezidentskými volbami v USA. Pro srovnání jsme využili seznam kandidátů z české verze Wikipedie, ze kterého byl vyřazen Tomáš Vandas a nahrazen byl Janem Švejnarem, který sice oficiálně kandidaturu ještě neohlásil, nicméně v předvolebních výzkumech se umisťuje zpravidla na druhém místě.  Co se týče monitorovaných sociálních sítí, váha je přikládána na Facebook, který má v České republice zdaleka nejvíc uživatelů (aktuálně 3 680 500 profilů podle www.zoomsphere.com). Další sledovaná sociální média jsou Twitter, Youtube, Google+, Pinterest a Foursquare,“ objasňuje průzkum agentury AITOM Jan Matějka a dodává: „Podle současné aktivity na sociálních sítích by se stal prezidentem Karel Schwarzenberg. Pokud chtějí ostatní kandidáti na nástupce pro Václavu Klausovi uspět u mladší generace, měli by sociálním sítím věnovat větší pozornost.“

A jak kandidáti která sociální média využívají?

  • Z hlediska nejpoužívanější sociální sítě jednoznačně vede Facebook, na kterém má svou stránku každý z kandidátů (na osobní profily nebyl brán zřetel), někteří dokonce vztaženou přímo ke kandidatuře.  Vítězem podle počtu fanoušků je Karel Swarzenberg, který jich má přes 20 000, nicméně oproti ostatním kandidátům má velkou výhodu v tom, že významnou roli hrál i v posledních volbách do poslanecké sněmovny a prakticky na něm stála kampaň TOP 09.
  • Kromě Facebooku kandidáti využívají ještě Twitter a Youtube. Někteří z politiků mají na Twitteru dva účty, u kterých se dá poměrně snadno rozlišit, který je oficiální, a který falešný. Na Youtube těží kandidáti ze své politické příslušnosti, neboť jimi používané kanály jsou zároveň i stranické (Swarzenberg, Sobotka, Dienstbier, Cibulka, Jákl).
  • Ostatní sledované sociální sítě jsou potenciálními prezidenty zatím opomíjeny, což je překvapující především v případě Google+, který je alternativou pro uživatele, kteří zanevřeli na Facebook.

V některých případech stačí skutečně minimum vynaložené energie k dosažení výsledku – například zanesení prezidentské kanceláře na Foursqure (který by se dal například využít i pro podporu míst s petičními archy). Sociální sítě by totiž na výsledek prezidentských voleb mohly mít opravdu velký vliv. Agentura AITOM vývoj aktivit i příliv fanoušků prezidentských kandidátů bude sledovat a každý měsíc můžete až do voleb najít aktualizaci na http://www.facebook.com/aitom.cz.

Agentura AITOM se zabývá komplexním řešení internetových projektů a internetového marketingu, od analýz, návrhů až po samotnou realizaci a vyhodnocování úspěšnosti. Již šest let průběžně vyvíjí a vylepšuje vlastní redakční systém AITOM CMS a AITOMSHOP CMS pro internetové obchody. Více info na: http://www.aitom.cz/