Kaspersky Lab: 62 % uživatelů nikdy neslyšelo o nejnebezpečnějších virech

Ačkoli se jména malwaru jako Stuxnet, Duqu, Zeus a podobných objevují ve zpravodajství stále častěji, nezdá se, že by si toho běžní uživatelé internetu nějak více všimli. Dle výzkumu O+K Research pro společnost Kaspersky Lab jich téměř dvě třetiny (62 %) nikdy o těchto hrozbách neslyšely. Dalších 28 % o nich má jen obecné povědomí. Dotazování proběhlo u více než 11 tisíc respondentů v 25 zemích světa, více než 400 respondentů pocházelo z Česka. (TZ)

Neznalost virů ještě podle Kaspersky Lab nemusí být takovým problémem. Kvalitní antivirový software uživatelů, kteří nemají o hrozbách tušení, o nich ví a chrání je. Horší je, pokud kvůli nevědomosti lidé softwarovou bezpečnost podceňují. Přitom s rostoucím počtem zařízení připojujících se k internetu, tedy kromě počítačů a notebooků i tabletů nebo chytrých telefonů, roste i hrozba kybernetických zločinů. Průzkum Kaspersky Lab zjistil, že téměř polovina majitelů laptopů považuje svá data za relativně bezpečná a 8,5 % respondentů si je jistá, že jejich počítač nepotřebuje zvláštním ochranu. Pokud se ale člověk v kybernetickém prostředí nechrání podle Kaspersky Lab stejně obezřetně jako v reálném světě, hrozí mu odcizení důležitých dat i peněz.

Situace u mobilních zařízení je ještě složitější. 16 % majitelů tabletů a 15 % majitelů chytrých telefonů si myslí, že jim nehrozí žádné nebezpečí. Necelá polovina respondentů uvedla, že by speciální software jako například Kaspersky Mobile Security bezpečnost jejich zařízení vylepšil, nicméně svá zařízení považují za dostatečně zabezpečená i bez něj. Obecně ze studie Kaspersky Lab vyplývá, že uživatelé bezpečnost podceňují.

Zajímavý je přístup uživatelů ke cloudovým řešením antivirové ochrany, jako je například Kaspersky Security Network, jehož neustále aktualizovanou databázi využívá i nejnovější Kaspersky Interent Security 2013. O těchto cloudových technologiích celosvětově neslyšelo 27 % respondentů, ale u nás závratných 70 %. 16 % všech dotázaných cloudovou antivirovou ochranu využívá, v Česku jsou to jen 3 % lidí.

Více informací o Kaspersky Internet Security 2013 naleznete zde.

Plnou verzi výzkumu O+K Research si můžete stáhnout na těchto stránkách.

O společnosti Kasperky Lab

Kaspersky Lab je největším soukromě vlastněným poskytovatelem koncových bezpečnostních řešení na světě. Společnost se řadí mezi čtyři největší prodejce bezpečnostních řešení pro koncové uživatele.* Již 15 let patří Kaspersky Lab mezi přední inovátory v oblasti informačních technologií a poskytuje efektivní digitální bezpečnostní řešení zíkazníkům, malým a středním firmám i velkým podnikům. Aktuálně společnost působí v bezmála 200 zemích a oblastech a poskytuje ochranu více než 300 milionům uživatelů. Více informací o společnosti Kaspersky Lab najdete na www.kaspersky.com.

*Společnost zařadil na čtvrté místo žebříček „IDC Worldwide Endpoint Security Revenue by Vendor, 2011“. Žebříček vyšel ve zprávě „IDC Worldwide IT Security Products 2012-2016 Forecast and 2011 Vendor Shares – December 2011“ a řadil poskytovatele software podle zisku z prodeje koncových bezpečnostních řešení v roce 2011.