APEK upozorňuje na rostoucí zneužívání loga certifikovaných obchodů

Praha, 4.  července 2013 — Asociace pro elektronickou komerci (APEK) upozorňuje na rostoucí oblibu loga certifikovaných obchodů, které je stále častěji zneužíváno podvodnými a podezřelými e-shopy. Ty ač nejsou certifikovány a prověřeny, se snaží zákazníky uvést v omyl a vyvolat dojem, že jsou důvěryhodné. (TZ)

„Každý měsíc prověřujeme několik e-shopů, které na svých stránkách neoprávněné uvádějí, že získaly certifikaci,“ uvádí Jan Vetyška, výkonný ředitel APEK. „APEK – Certifikovaný obchod je přitom důkladné ověření nákupního procesu, včetně mystery shoppingu i ověření obchodu, obchodních podmínek. Každý kdo certifikací získá prochází náročným testováním, a  za to mimo jiné získává i oprávnění užívat značku Česká kvalita,“ dodává.

Certifikace APEK je jedním z prvků umožňujících odhalit podvodné či podezřelé e-shopy. Pokud se někdo rozhodně nakupovat na neznámém e-shopu, který uvádí certifikaci APEK, měl by si tuto skutečnost ověřit. Je to možné udělat snadno, stačí na www.apek.cz zadat do pole pro ověření certifikace obchodu zadat internetovou adresu obchodu. V případě nejasností či nejistoty je také možné se obrátit na APEK prostřednictvím elektronické pošty na adresu ombudsman@apek.cz. Případně v pracovní dny od 8 do 16 hodin využít telefon +420 267 312 899.

„Před několika dny jsme upozorňovali na podezřelé působení obchodu www.smartexpert.cz,“ říká Jan Vetyška. „Velmi krátce po upozornění se tento e-shop ztratil z Internetu, ale bohužel už víme o řadě poškozených. Aktuálně řešíme další případ zneužívání loga APEK na adrese www.e-nakupnicentrum.cz. Ani s tímto e-shopem se nám nedaří spojit,“ dodává.

Podezřelé příznaky

Existuje řada podezřelých příznaků, na které je vhodné si dát pozor. A buďto podstatně pečlivěji obchod prověřit, nebo jít nakupovat někam, kde je jistota poctivého prodejce.

  • Příliš nízké ceny, prodej sortimentu co už není v prodeji

  • Zmatená skladba sortimentu, nabízející hlavně aktuálně módní zboží

  • Chybějící kontakty, neuvádění e-mailu, pouze kontaktní formulář

  • Telefon, na který se nedá dovolat

  • E-mail na který nikdo neodpovídá

  • Internetová doména registrovaná krátce a skrývající údaje o vlastníkovi

  • Požadavek na platbu předem, nemožnost poslání na dobírku

  • Podvodné uvádění certifikace APEK, Heuréka.cz či dalších organizací a firem

  • Zmatené obchodní podmínky, často okopírované odjinud

  • Vznik obchodu před několika dny či pár týdny

  • Žádné hodnocení či recenze od kupujících

Pamatujte, pokud narazíte u e-shopu na některé z těchto příznaků, je vhodné se mít na pozoru a opravdu důkladně vše ověřit. V řadě případů může hodně pomoci použít vyhledávač a pomocí domény, názvu obchodu, provozovatele či jména kontaktu se pokusit najít zkušenosti, hodnocení i reference.

O APEKu

Asociace pro elektronickou komerci (APEK) je sdružením více než 300 firem, podnikatelů a odborníků v oboru elektronického obchodu. Cílem Asociace je soustavně podporovat rozvoj elektronického obchodování v České republice. Jedním z hlavních projektů APEKu je certifikace internetových obchodů – www.certifikovany-obchod.cz. Více informací na www.apek.cz.