Neobvyklé modely cloud computingu

Metodu cloud computingu v dnešní době využívá skoro každý, i když o tom uživatel nemusí vůbec vědět. Stačí hrát online počítačovou hru, sledovat videa či filmy online či nepoužívat antivirové programy. Ve své podstatě se jedná o různé metody rozdělení výpočetního výkonu prostřednictvím jakékoliv datové sítě dle aktuální potřeby. Vy, jako uživatel, můžete výkon získávat i poskytovat, záleží na modelu, který vám vyhovuje.

Zdroj: Flickr.com

Výkon, zn. daruji

Výpočetní výkon nemusíte přes cloud jen nakupovat, ale můžete se o něj i podělit. V současnosti existuje několik veřejně prospěšných projektů či výzkumů, které jsou velmi náročné na výpočetní výkon. Mezi nejznámější patří program SETI@home (nově již sedmá verze), který do počítačů dobrovolných participantů stahuje data z radioteleskopu a vyhodnocené je odesílá do centrály v americkém Berkeley. Každý majitel počítače připojeného k internetu se tak může podílet na hledání mimozemských civilizací.

Výkon, zn. prodám

Výkon a čas, který u vašeho počítače nevyužijete a nemíníte ho jen tak darovat, můžete samozřejmě i zpeněžit. Prostřednictvím specializovaných programů (např. CPUusage nebo GOMEZPeer) můžete váš nepotřebný výkon a čas přístroje nabídnout ostatním. Sdílením se však milionářem nestanete, jelikož průměrná platba v rámci sítě CPUusage se pohybuje okolo 10 $ za 120 hodin sdílení (4 hodiny každý den v měsíci).

Zombie počítače

Za další formu cloudu, prostřednictvím které nedobrovolně a zadarmo sdílíte výpočetní výkon vašeho počítače, mohou být považovány botnety. V případě, že PC je infikováno crackerem, počítačovým virem nebo trojským koněm, může sloužit jako tzv. zombie počítač. Jednotlivé zombie počítače tvoří vzájemně informační systémy (výše uvedené botnety), které mohou být majitelem využívány k různým nelegálním aktivitám, jako je rozesílání spamu, DoS útokům apod.

Většina uživatelů není schopna rozpoznat, zda jejich počítač je nakažen či nikoliv. O jak velký bezpečnostní problém se jedná, ukázala spojená policejní operace FBI, estonské policie a bezpečnostní firmy Trend Micro s názvem Ghost click, která v listopadu 2011 rozkryla rozsáhlý estonský botnet čítající přes čtyři miliony nakažených počítačů. Podle statistik OSN nejvíce aktivních zombie počítačů (desítky milionů) je v současnosti lokalizováno v Číně a Indii.