Nejnovější rodina produktů společnosti Nokia zrychluje inovace v oblasti aplikací

Espoo, Finsko / Abu Dhabi, SAE – 22. 10. 2013 – Dnes na veletrhu Nokia World: Abu Dhabi společnost Nokia představila široké spektrum aplikací třetích stran, které se objeví na zařízeních Asha a Lumia. Společnosti jako DreamWorks Animation, Flipboard, Electronic Arts, Vine či WhatsApp jsou mezi vývojáři, kteří připravili nové aplikace pro nejnovější zařízení Lumia s velkou obrazovkou a intuitivní telefony Asha, a to včetně prvního tabletu společnosti Nokia, který byl dnes taktéž v rámci Nokia World uveden. (TZ)

Dále bylo oznámeno, že populární aplikace pro sdílení fotografií a videí Instagram se během následujících týdnů objeví na platformě Windows Phone.

„Naším strategickým cílem je nabídnout Instagram všem, kdo ho chtějí používat,“ řekl Kevin Systrom, CEO a spoluzakladatel Instagramu. „Těšíme se, až budeme moci v následujících týdnech pozorovat komunitu uživatelů Windows Phone, jak využívá Instagram k pořizování a sdílení krásných momentů.“

Společnost Nokia také odhalila své vlastní průlomové aplikace Nokia Storyteller, Nokia Video Director a Nokia Beamer, které využívají inovace v oblasti záznamu obrazu i přímé integrace s HERE mapami a umožňují zákazníkům zcela novým způsobem pořizovat, sdílet a znovu prožívat své vzpomínky.

„Uživatelé stále více požadují vysoce kvalitní a život obohacující aplikace,“ řekl Bryan Biniak, viceprezident divize Developer Experience společnosti Nokia. „Úzce jsme spolupracovali se společností Microsoft a předními vývojáři z celého světa na tom, abychom přinesli unikátní aplikace, které v rámci našeho ekosystému posunou hranice inovací. S novými zařízeními Lumia a Asha dává Nokia vývojářům možnost těžit z našich nejnovějších nástrojů i investic a nabídnout tak průlomové aplikace, které potěší zákazníky a budou vytvářet nové příležitosti k růstu tržeb.“

Počínaje dneškem se mohou vývojáři pro platformu Asha připojit k vývojářům pro Windows Phone a využít výhod celosvětového programu odměn DVLUP společnosti Nokia. Navíc Nokia, aby ještě posílila vývoj aplikací pro zařízení Lumia a Asha, nyní v rámci programu DVLUP nabízí ceny v hodnotě 5 milionů USD. Program DVLUP je dostupný ve více než 20 zemích, kde se k němu mohou vývojáři přihlásit a začít sbírat body tím, že přijmou výzvy zahrnující vše od učení se přes webináře až po vývoj konkrétních aplikací. Vývojáři pak mohou vyměnit získané body za odměny jako merchandising, marketing či reklamní podpora.

Kromě Windows Phone 8 update 3 mají vývojáři pro Windows Phone k dispozici i další příležitosti. Od dnešního dne jim Nokia nabízí novou sadu nástrojů pro návrh, vývoj a řešení problémů, které jim zajistí vyšší produktivitu při tvorbě aplikací pro Windows Phone. Nové nástroje1 jsou dostupné na adrese developer.nokia.com/offers.

Windows Phone se daří

Windows Phone Store je nabitý celou řadou nově certifikovaných aplikací a her, přičemž každým dnem přibývají stovky dalších aplikací. Od dnešního dne mohou majitelé telefonů s Windows Phone stahovat řadu nových aplikací, včetně: CamScanner, Goal Live Scores, InNote, phriz.be, Rail Rush, SophieLensHD a aktualizované aplikace TuneIn Radio, která nabízí živé rozhlasové vysílání přímo na úvodní obrazovce.

Aplikace Vine, která je nyní dostupná i pro Windows Phone, je vycházející hvězdou mezi aplikacemi pro sdílení videí. Uživatelům zařízení Lumia umožňuje zachytit a sdílet svůj svět prostřednictvím krátkých videí.

„Jsme nadšeni, že můžeme přinést Vine na platformu Windows Phone a na zařízení Lumia. Díky nové technologii společnosti Nokia pro zpracování obrazu mohou nyní majitelé telefonů Lumia vytvářet, sdílet a objevovat skvělá Vine videa od lidí z celého světa,“ řekl Charles Wu, programový ředitel společnosti Twitter.

V průběhu následujících týdnů budou moci majitelé zařízení na platformě Windows Phone využít mnoho dalších nových aplikací, včetně: ESPN F1, EA SPORTS™ FIFA 14, Instagram, My Talking Tom, Papyrus, Temple Run 2, Vyclone Pro a mezi dalšími Xbox Video2.

Telefony Lumia s větším displejem a tablet daly impuls pro vznik zcela nových aplikací

Zvětšená plocha, kterou přinesly větší full HD displeje na Nokia Lumia 1520 (6“) a Nokia Lumia 2520 (10,1“), již inspirovala vývojáře k tvorbě unikátních aplikací pro zákazníky.

Dragons Adventure, unikátní hra vytvořená v rámci partnerství se společností DreamWorks Animation, transformuje rodinné cestování v interaktivní hru. Hra inspirovaná oceněným 3D animovaným filmem „Jak vycvičit draka“ využívá HERE Mapy a technologii LiveSight k transformování aktuálních bodů v krajině po cestě do fiktivního ostrova Berk. Silnice, budovy, jezera a dokonce i aktuální doprava a počasí jsou promítnuty přímo do hry a mění tak cestu autem ve strhující dobrodružství. Hra vytvořená pro Nokia Lumia 2520 také obsahuje mód pro týmovou hru, který umožňuje ostatním hráčům zapojit se do hry s využitím svých chytrých telefonů Nokia, vytvářet mise, měnit děj a přidávat nové úkoly.

„Díky neuvěřitelným inovacím od společnosti Nokia můžeme nyní dát rodinám nástroje, které budou transformovat jejich reálný svět do fantastického světa z filmu Jak vycvičit draka, jednoho z našich nejoblíbenějších filmů,“ řekl Jim Mainard, ředitel pro digitální strategii společnosti DreamWorks Animation. „Dragons Adventure je prvním představitelem evoluce toho, co mohou nové mobilní aplikace nabídnout. A co je podstatnější – je to celé spousta legrace. Hrál jsem to a jsem na tom teď závislý.“

Flipboard, osobní časopis, umožňuje lidem číst a sbírat všechny zprávy, které je zajímají a seřadit jejich oblíbené články do jejich vlastních časopisů. S živými dlaždicemi ve Windows mohou lidé číst zprávy rychleji a snadněji než kdy dřív. Flipboard bude dostupný pro Nokia Lumia 2520 již od začátku prodeje a pro chytré telefony Lumia během následujících měsíců.

„Jsme za všechny rádi, že dnes můžeme vidět Flipboard na nové Nokia Lumia 2520,“ řekl Eric Feng, technický ředitel společnosti Flipboard. „Společnost Nokia se svým závazkem vytvářet špičkové produkty pro nás byla klíčovým partnerem při vůbec prvním představení aplikace Flipboard na platformě Windows 8. Uživatelé Lumia 2520 mohou okamžitě číst své oblíbené zprávy anebo vytvářet své vlastní časopisy Flipboard na libovolné téma, které si jen dokáží představit. Těšíme se také, že v následujících měsících představíme Flipboard pro chytré telefony Lumia.“

Aplikace Nokia Video Director, která se také brzy objeví na Lumia 2520, umožňuje uživatelům snadno přenášet videa mezi chytrým telefonem a tabletem. Navíc nabízí i jednoduché editační nástroje umožňující vytvořit a sdílet krátké filmy během několika minut.

Windows Store nabízí přes 100 000 aplikací, včetně nejpopulárnějších aplikací jako jsou Twitter, Foursquare, Vevo, OpenTable a hry jako Halo: Spartan Assault, Temple Run: Brave, Bejeweled LIVE, Angry Birds Star Wars a řada dalších. Windows Store také přináší řadu aplikací, které můžete využívat na vaší Lumia 2520 a které těží z unikátních funkcí Windows 8.1 jako například Facebook, Netflix, eBay, Hulu Plus, Nook, Evernote a Adobe Photoshop Express. Navíc Windows Store ve Windows 8.1 prošel líbivým redesignem, který přinesl nové skvělé funkce, které vám pomohou nalézt ty nejlepší aplikace a hry.

Aplikace pro platformu Asha se více zaměřují na sociální funkce

Ekosystém pro telefony Asha pokračuje ve svém růstu. Již více než 900 vývojářů dosáhlo hranice milionu stažení. Řada z nich vytváří pro nejnovější přírůstky do rodiny telefonů Asha aplikace zaměřené na fotografování na bázi sociálních sítí. WhatsApp, populární aplikace, která nabízí bezplatné zasílání zpráv milionům lidí z celého světa, bude dostupná od listopadu pro Nokia Asha 501 a brzy bude podpora i pro nové telefony Nokia Asha 500, Asha 502 a Asha 503.

„ WhatsApp má dlouhodobé partnerství se společností Nokia,“ řekl Jan Koum, generální ředitel společnosti WhatsApp. „Jsme potěšeni, že můžeme pokračovat v naší podpoře zákazníků společnosti Nokia a že počínaje příštím měsícem přineseme WhatsApp i na novou generaci telefonů Asha. Coby leader v oblasti mobilní komunikace s více než 350 miliony aktivních uživatelů jsme rádi, že můžeme přinést aplikaci  WhatsApp ještě většímu množství uživatelů.“

Nejnovější telefony Asha získají i další sociální aplikace jako Nimbuzz Messenger, první aplikaci podporující VoIP telefonii. Uživatelé z ní mohou za nízké ceny provádět místní i mezinárodní hovory na jiné mobilní telefony a pevné linky.

Pro telefony Asha se objeví i další aplikace, včetně: Danger Dash, ESPN F1, ESPN FC, ESPN Hub, Goal Live Scores, LINE s bezplatnými hovory, Photofunia, PicFeed a PicTag.

Poznámky pro redaktory

1 Nabídka nástrojů pro vývojáře zahrnuje: Předplatné Microsoft Windows Phone Dev Center (1 rok), BugSense Performance Monitoring Solution pro Windows Phone (bezplatně na zkoušku po dobu 3 měsíců), Infragistics NetAdvantage pro Windows Phone (1 rok), Telerik Rad Controls pro Windows Phone (1 rok).

2 již brzy na telefonech Lumia:

Knihy + odkazy: Nook (Win RT 8.1)

Business: Citrix Receiver s řadou nových funkcí (WP8), Citrix GoToMeeting (WP8 / Win RT 8.1)

Zábava: Nokia Storyteller (WP8), Hulu Plus (Win RT 8.1), Netflix (Win RT 8.1)

Hry: Asphalt 8: Airborne (WP8/Win RT 8.1), Dragons Adventure (WP8/Win RT 8.1 – pouze Lumia 2520), EA SPORTS™ FIFA 14 (WP8/Win RT 8.1), Hot Rodz (WP8), My Talking Tom (WP8), Rabbids Big Bang (WP8/Win RT 8.1), Rayman Fiesta Run (WP8/Win RT 8.1), Temple Run 2 (WP8),

Životní styl: eBay (Win RT 8.1)

Hudba + Video: Plex (update to WP8), SlingPlayer (Win RT 8.1), Xbox Video (WP8)

Zprávy + počasí: Flipboard (WP8/Win RT 8.1)

Fotografování: Adobe Photoshop Express (Win RT 8.1), Nokia Beamer (WP8), Nokia Video Director (WP8/Win RT 8.1 – pouze Lumia 2520), PicFeed (WP8)

Sociální sítě: Facebook (Win RT 8.1) Instagram (WP8), LINE s bezplatným voláním (WP8), Vine (WP8), WeChat 5.0 (WP8)

Sporty: ESPN F1 (WP8), Goal.com (Win RT 8.1)

Nástroje + produktivita: Evernote Touch (Win RT 8.1), Papyrus (WP8)

Video: Vyclone Pro (WP8)

O společnosti Nokia

Společnost Nokia je globálním leaderem v oblasti mobilních komunikací, jehož produkty se staly integrální součástí životů lidí po celém světě. Každý den více než 1,3 miliardy lidí používá svůj telefon Nokia k zachycení a sdílení zážitků, přístupu k informacím, k nalezení cesty nebo jednoduše k tomu, aby si spolu popovídali. Technologické a designové inovace společnosti Nokia z této značky vytvořily jednu z nejznámějších značek světa. Pro více informací navštivte http://www.nokia.com/about-nokia.