Národní referenční centrum využívá technologie IBM pro analýzu velkých dat

Praha, 28. listopadu 2013 – Národní referenční centrum (NRC), sdružení právnických osob (českých zdravotních pojišťoven a většiny asociací nemocnic), na základě spolupráce s IBM zavádí účinný nástroj k analýze rozsáhlého množství dat. Tato spolupráce napomáhá NRC k jeho poslání, čímž je správa a rozvoj klasifikačního systému DRG (Diagnosis-Related Group – skupiny vztažené k diagnóze). (TZ)

Klasifikační systém DRG slouží v České republice k vykazování diagnóz a výkonů při hospitalizaci pacienta. Při tomto procesu vzniká a je potřeba zpracovat velké množství komplexních dat. Jednotlivé případy hospitalizace pacientů se kategorizují dle diagnózy a nákladů, a to s využitím stovek kódů DRG. Za jeden rok se tak zpracuje přibližně 300 miliónů záznamů ke dvěma miliónům hospitalizací.

Na základě nově navázané spolupráce se společností IBM začalo NRC používat analytický software IBM SPSS Modeler Desktop V14.2. Díky tomuto řešení se doba zpracování dat zkrátila z řádově několika dnů pouze na několik hodin. Modeler IBM umožňuje zpracování rozsáhlých objemů dat sesbíraných z nemocnic a pojišťoven, vytvoření integrovaného zdroje informací ohledně kódů DRG a nákladů a automatizaci procesu vypočítávání s opětovným využitím algoritmů z obdobných výpočtů. Tím se významně zkracuje dříve zdlouhavá manuální práce s tabulkami – úkony, které dříve zabraly dny, se dnes zvládnou během desítek minut.

Statistická analýza byla přizpůsobena specifickému systému českého zdravotnictví. Výsledné analýzy sledují trendy týkající se nákladů a způsobů léčby. Data mohou například ukázat, jak pacienti léčení kvůli srdečním chorobám obvykle zůstávají hospitalizováni déle a péče o ně je nákladnější než u jiných akutních případů. Na tyto vzorce lze upozornit, nemocnice se mohou hlouběji zaměřit na jejich příčiny a hledat možnosti, jak zdravotnickou péči zefektivnit a zdokonalit.

Díky efektivnějšímu zpracování dat se NRC nyní může soustředit na plánování scénářů a zdokonalování systému DRG a vytvářet ucelenější obraz rozvíjejících se trendů ve zdravotnictví.