Přijďte se dotknout Měsíce

Praha, 9. prosince 2013 – Jedinečná internetová prezentace největší výstavy minerálů ve střední Evropě na ploše téměř 1300 m2. To je web, který za pouhé čtyři týdny vybudovala internetová agentura NETservis s.r.o. pro výstavu, muzeum a obchod s minerály Mineralia.cz společnosti Mineralia Czech Republic, s.r.o. (TZ)

Nový web si klient objednal v souvislosti s otevřením výstavy v nově zrekonstruovaných prostorách v Havlíčkově ulici v centru Prahy. Web je kompletně postavený na nejnovější verzi redakčního systému WebRedakce. NETservis s.r.o. v současné době ještě realizuje 360o fotografie nejzajímavějších kamenů, kterých by mělo být na finální verzi stránek několik desítek, chystá se také virtuální prohlídka nových prostor výstavy.

V expozici Mineralie je k vidění obrovské množství kamenů všech tvarů, velikostí a barev. K největším dominantám patří obrovská, více než tunová křišťálová koule v ceně 1,25 milionu Kč. V obchodě jsou zastoupeny kameny ve všech cenových relacích, stejně jako ručně vyráběné šperky z nich. Zákazníkům je k dipozici i útulná kavárna se stoly ze zkamenělého dřeva.

Mezi největší cenností sbírky patří vůbec poprvé vystavený půlkilový měsíční meteorit, nalezený v oblasti Sahary. Hodnota meteoritu se odhaduje na deset milionů korun. Meteorit je uložen v ochranném skle, které však má v sobě vyříznutý otvor – tak aby návštěvníci měli možnost sáhnout si na Měsíc. Podobných měsíčních kamenů v současné době existuje na světě pouhých 150.

Dalším pokladem výstavy je čeljabinský meteorit, respektive jeho 20 úlomků, z nichž největší vystavený kousek má průměr cca 5 cm a váží 142 g. Cena menších úlomků se pohybuje od 3 do 15 tisíc za kus. Čeljabinským meteoritem se označuje těleso, které 15. února 2013 vysokou rychlostí proletělo nad čeljabinskou oblastí a dopadlo do jezera Čerbakul.

Expozice minerálů je v centru Prahy otevřena od začátku listopadu a jeho návštěvnost stále stoupá. I během všedního dne navštíví výstavu přes 150 lidí. V budoucnu bude v přízemí budovy otevřeno také 4D kino, kde se budou promítat dokumenty a zajímavé filmy o minerálech