Startuje online akademie (nejenom) pro seniory

Praha, 12. prosince 2013 – Od pondělí 16. prosince do pátku 20. prosince proběhne na webových stránkách Centra Elpida vzdělávací online seriál pod názvem „Google pro všechny generace“. V jednotlivých dílech najdou senioři prostřednictvím krátkých filmů inspiraci, jak chytře využívat vyhledávání, email, mapy, video obsah nebo video hovory. Seriál poběží na stránce elpida.cz/google, kde budou jednotlivá videa a lekce dostupné i po jeho skončení. Iniciativa je součástí celoročního programu „Google pro vzdělávání v Česku“. (TZ)

Přesto, že je dnes internetová gramotnost stejně důležitá jako schopnost číst, psát a počítat, senioři jsou skupinou, která svého času neměla možnost do tajů internetu nahlédnout. To jsou také důvody, které ke vzniku seriálu nakonec vedly. Online nástroje přitom mohou seniorům často pomoci v komunikaci se vzdálenou rodinou, pro zorientování se na novém místě, v rámci zjišťování důležitých nebo užitečných informací, případně pro zábavu a seberealizaci.

Důležitou součástí seriálu jsou inspirativní videa seniorů, kteří jsou na internetu jako doma a online nástroje již běžně využívají. „Seznámení  s dalšími technologickými novinkami pro mě bylo neuvěřitelným zážitkem. Užil jsem si i samotné natáčení. Člověk sám sobě dokáže, že na to v 74 letech ještě má,“ říká s úsměvem Václav Boura, jeden z hlavních protagonistů spotů, které k online vzdělávacím kurzům Elpidy a českého Googlu vznikly.

Centrum Elpida tuto vzdělávací iniciativu realizuje v souvislosti se svým posláním. Dlouhodobě totiž pomáhá seniorům stát se samozřejmou, sebevědomou a respektovanou součástí naší společnosti. „Přestože to tak společnost často nevnímá, senioři jsou velmi aktivní lidé, kteří mají chuť učit se novým věcem. Potvrzuje to i náš seriál a jeho jednotlivé příběhy,” říká Jiří Hrabě, ředitel Elpidy, a dodává: „Zároveň jsme v tomto předvánočním období chtěli seniorům nabídnout návod, jak je online nástroje mohou přiblížit k rodině či kamarádům, aby se necítili osaměle.”

Jedním z pilířů celoročního programu „Google pro vzdělávání v Česku” je právě rozvoj internetové gramotnosti. „Senioři jsou skupinou, kterou ostatní často přehlíží. Touto kampaní bychom rádi oslovili i děti a vnoučata, aby své rodiče a prarodiče do tohoto online kurzu zapojili a pomohli jim zorientovat se ve světě internetu,“ říká Janka Miklík Zichová z českého Googlu a pokračuje: „Viděli jsme již několik nadšených seniorů v Elpidě, a proto jsme si jistí, že internet se pro ně může stát osobním asistentem i obohacením každodenního života.“

V rámci jednotlivých dílů seriálu se senioři krok za krokem seznámí s tipy a triky pro chytré vyhledávání, s Gmailem, Mapami Google, video portálem YouTube nebo s video hovory přes Hangouts. Jednotlivé části seriálu budou přibývat od pondělí do pátku a po jeho skončení budou komukoliv zdarma přístupné na stejné webové stránce (elpida.cz/google).

Elpida nabízí i předvánoční tip na originální dárek pro své blízké. Dědovi či babičce může rodina zakoupit dárkový poukaz na libovolný počítačový kurz z nabídky Centra Elpida. Více informací na www.elpida.cz.

Elpida, o.p.s.

Elpida je nezisková organizace, která od roku 2002 pomáhá seniorům stát se samozřejmou, sebevědomou a respektovanou součástí společnosti. Provozuje celorepublikovou, bezplatnou a anonymní linku důvěry pro seniory a lidi o seniory pečující – Linku seniorů 800 200 007, vzdělávací a kulturní Centrum Elpida na Praze 4-Pankráci, vydává časopis Vital plus (www.vitalplus.org) a od roku 2010 realizuje osvětovou kampaň za pozitivní vnímání stáří “Mluvme o stáří: Nech mou babičku na pokoji.”

Google Česká republika

Česká pobočka Googlu byla založena v říjnu 2006 a od té doby se českému týmu povedlo lokalizovat více než stovku služeb pro místní uživatele i firmy. Řada klíčových služeb byla lokalizována dřív než na ostatních trzích, a to včetně Street View, hlasového nebo vizuálního vyhledávání. Google drží na českém trhu prvenství nejenom ve vyhledávání, ale také v oblibě video portálu YouTube, prohlížeče Chrome nebo operačního systému Android pro chytré telefony. Zároveň specifickými službami jako je YouTube pro neziskovky nebo Google Grants podporujeme místní neziskové organizace. Ve spolupráci s nimi jsme realizovali i celoroční programy jako  Google pro českou kulturu nebo Google pro českou společnost. Letos realizujeme s partnery projekt Google pro vzdělávání v Česku. Více informací naoficiálním blogu nebo v našem media centru.