IBM investuje 1,2 miliardy dolarů do rozvoje cloud computingu, využívat bude 40 datacenter po celém světě

Armonk, stát New York, 17. ledna 2014 – Společnost IBM dnes oznámila plán investovat celosvětově 1,2 miliardy dolarů do oblasti cloud computingu. Tato investice zahrnuje síť cloudových center, která klientům přinese vyšší flexibilitu, transparentnost a kontrolu nad tím, jak řídí data, provoz a lokální využití IT. (TZ)

V tomto roce plánuje IBM dodávat cloudové služby ze čtyřiceti datových center umístěných v 15 zemích na pěti kontinentech – v Severní Americe, Jižní Americe, Evropě, Asii a Austrálii. Nejnovější cloudová centra budou otevřena v Číně, Hong Kongu, Japonsku, Indii, Kanadě, Londýně, Mexico City, Washingtonu a Dallasu. Cílem této expanze je urychlit vstup na nové trhy s ohledem na narůstající poptávku po kvalitních cloudových službách. IBM plánuje i další čtyři nebo více datových center v klíčových oblastech v Evropě, Americe, Jižní Americe a Asii. V roce 2015 se chystá expandovat také na Blízkém východě a v Africe.

Podle některých odhadů by měl globální cloudový trh dosáhnout do roku 2020 hodnoty až 200 miliard dolarů, především díky velkým podnikům a státním institucím. Klienti tak získají optimální služby pro rozšiřování svého podnikání. S 15 novými datovými centry IBM dosáhne jejich celosvětový počet 40, čímž se zdvojnásobí kapacity SoftLayeru.

Východiskem pro široké cloudové portfolio bude infrastruktura SoftLayeru, která poskytne škálovatelnou a bezpečnou základnu pro globální poskytování rozmanitých cloudových služeb. Flexibilita a globální síť SoftLayeru umožní rychlejší vývoj, implementaci a dodávání mobilních, analytických a sociálních řešení, která využijí cloud jako výchozí platformu pro IT procesy. Rozšíření globálních cloudových služeb umožní klientům IBM lépe pracovat s daty a snadněji splnit požadavky daného trhu a místních nařízení jako například HIPAA a SOX.

Rozšířená síť globálních datových center přinese rychlejší přístup k datům. Vysoce výkonná privátní síť SoftLayeru rovněž umožňuje vytvářet globální aplikace, které nevyžadují využití veřejného internetu k připojení k serverům v několika různých zemích, čímž se eliminují komplikace způsobené při přenosu po veřejných sítích. Zásadním principem je vytvoření globální IaaS platformy, která minimalizuje prostoje a dá klientům širší možnost výběru služeb z datových center. Klient si vybere, ze kterého datového centra chce služby využívat, přičemž všechny typy služeb jsou dostupné ve všech z nich. Při případných problémech v jednom centru tak nejsou ovlivněny možnosti využívat zdroje ostatních datových center.

IBM neustále rozvíjí cloudové portfolio a přináší inovace i v dalších oblastech. Minulý týden společnost vytvořila novou divizi IBM Watson Group, která se bude věnovat vývoji a komerčnímu využití inovací v oblasti kognitivních technologií a velkých dat v cloudovém prostředí.

Od akvizice provedené v roce 2013 slouží IBM SoftLayer téměř 2 400 novým cloudovým klientům. Na rozdíl od konkurenčních nabídek se dokáže cloudová infrastruktura a řízené služby společnosti IBM přizpůsobit jakékoliv pracovní zátěži a umožňuje flexibilní infrastrukturu vybudovanou na otevřených standardech a v bezpečném prostředí. Investice IBM do cloudu – včetně SoftLayeru – usnadnily a urychlily zavádění cloudu pro řadu klientů po celém světě. Díky tomu se IBM daří naplňovat zvyšující se poptávku po nadstandardních a dynamických cloudových službách a přiblížit se cíli dosáhnout do roku 2015 ročních tržeb za cloud ve výši 7 miliard dolarů.

IBM a cloud computing

Cloudové služby poskytované IBM už pomohly více než 30 000 klientům z celého světa. V současnosti IBM nabízí přes sto cloudových SaaS řešení (software jako služba) a má k dispozici tisíce zkušených odborníků. Od roku 2007 investovala IBM do cloudových iniciativ v 15 akvizicích přes 7 miliard dolarů. IBM je rovněž držitelem 1 560 patentů v oblasti cloudových inovací. Prostřednictvím svého veřejného cloudu zpracovává IBM denně přes 5,5 milionu klientských transakcí.

Další informace o cloudových nabídkách IBM najdete na stránce http://www.ibm.com/smartcloud.

Sledujte nás také na Twitteru (@IBMcloud) a na našem blogu. Zapojte se do konverzací využitím hashtagu #ibmcloud.