V laboratořích IBM vytvořili nový rychlostní rekord pro přenos velkých dat

San Francisco, USA, 13. února 2014 – Společnost IBM dosáhla technologického pokroku, který pomůže zvýšit rychlost internetu na 200-400 gigabitů za sekundu (Gb/s), a to s extrémně nízkými nároky na energii. (TZ)

Toto zrychlení umožňuje zařízení, které lze použít ke zdokonalení přenosu velkých dat mezi cloudy a datovými centry, a to až na čtyřnásobek rychlosti ve srovnání se současnými technologiemi. Při této rychlosti bude stažení 160 gigabytů dat, což odpovídá dvouhodinovému filmu v ultravysokém rozlišení 4K nebo čtyřiceti tisícům písní, trvat pouze několik sekund.

I když je tato nejnovější varianta technologie zatím pouze laboratorním prototypem, licenci na předchozí variantu již zakoupila společnost Semtech Corp., přední dodavatel polovodičů pro analogový a smíšený signál. Společnost s využitím této technologie vyvíjí pokročilé komunikační platformy, které by měly být veřejnosti představeny již v průběhu tohoto roku.

Protože objem velkých dat a internetového provozu exponenciálně narůstá, budoucí síťové normy musí podporovat rychlejší přenos dat. Pro představu: zatímco v roce 1992 se po síti přenášelo 100 gigabytů dat denně, v současnosti objem vzrostl na dva exabyty denně, což odpovídá dvacetimilionovému znásobení.

Vědci z divize IBM Research a odborníci Švýcarského federálního technologického institutu v Lausanne (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne – EPFL) v rámci iniciativy podpory zrychlení datového provozu vyvíjejí extrémně rychlou a energeticky úspornou technologii analogově-digitálních převodníků (ADC), které umožní komplexní digitální ekvalizaci signálu v dálkových optických spojích.

DC převodník převádí analogový signál na digitální, reprezentuje tak jeho skutečný průběh sekvencí čísel, tedy v podobě, v níž může být uložen v počítačích a analyzován za účelem vyhledávání vzorů a predikce.

Vědci například použijí statisíce ADC převodníků k tomu, aby digitalizovali analogové rádiové signály, jež vznikly při Velkém třesku před třinácti miliardami let. Jde o součást spolupráce na projektu Dome, kterého se účastní ASTRON (Nizozemský institut pro rádiovou astronomii), jihoafrická organizace DOME-South Africa a společnost IBM. Cílem je vyvinout nezbytná IT řešení pro mezinárodní projekt Square Kilometer Array (SKA), který usiluje o vybudování největšího a nejcitlivějšího rádiového teleskopu na světě.

Objem rádiových dat z hlubin vesmíru, který se shromažďuje v projektu SKA, je odhadován na desetinásobek celosvětového objemu dat přenesených na internetu. Prototyp ADC převodníku by tedy mohl být ideálním kandidátem na velmi rychlé přenášení těchto signálů s velice nízkými nároky na energii, což je vzhledem k tisícům antén, které budou rozmístěny v délce 3 000 kilometrů, zásadním kritériem.
Původní tiskovou zprávu v angličtině naleznete zde.