Kvůli infikovanému softwaru přijdou firmy po celém světě o téměř 10 bilionů korun ročně

Praha, 1. dubna 2014 – Nová studie, připravená ve spolupráci Microsoftu s analytickou firmou IDC a Singapurskou národní univerzitou, odhaluje propojení mezi pirátským a škodlivým softwarem (tzv. malwarem). Podle předpovědi letos vynaloží firmy po celém světě na řešení bezpečnostních problémů souvisejících s malwarem pocházejícím z pirátského softwaru až 127 miliard dolarů (2,5 bilionu korun). Dalších 364 miliard (7,3 bilionu korun) budou podle odhadu představovat ztráty způsobené odcizením dat prostřednictvím infikovaného softwaru. Dvě třetiny těchto ztrát mají na svědomí zločinecké organizace. Pro porovnání – celkové odhadované ztráty představují přibližně 2,5násobek ročního HDP České republiky, který v roce 2013 činil necelé 4 biliony korun. (TZ)

Podle studie „The Link Between Pirated Software and Cybersecurity Breaches“ instaluje plných 27 % zaměstnanců na svůj pracovní počítač programy ze zdrojů, které nemá zaměstnavatel pod kontrolou. Tyto programy jsou zdrojem až 20 % pirátského softwaru ve firmách. Přestože tři čtvrtiny ředitelů IT považují možnost instalace softwaru zaměstnanci za závažný bezpečnostní problém, neprochází plná polovina firemních počítačů pravidelným auditem. Celkem je činností škodlivého softwaru na počítačích koncových uživatelů způsobeno až 65 % všech výpadků v provozu firemních sítí, počítačů i internetových stránek.

„Používání pirátského softwaru připomíná chůzi po minovém poli. Nikdy nevíte, zda a kdy to vybuchne, ale následky mohou být opravdu katastrofální,“ říká John Gantz, vedoucí výzkumník IDC. „Finanční rizika jsou značná a potenciální ztráty mohou ohrozit i doposud úspěšnou firmu. Pořízení legálního softwaru je proto z dlouhodobého hlediska výhodnější – třeba už jen proto, že s ním nezískáte i nechtěný bonus v podobě malwaru.“

Původcem problémů ovšem nejsou vždy jen zaměstnanci, instalující software z podezřelých zdrojů. Analýza počítačů s pirátským softwarem, pořízených v rámci průzkumu v 11 zemích, ukázala, že 61 % z nich bylo infikováno malwarem už v okamžiku prodeje. Bezmála třetina firem (30 %) přitom pořizuje nové počítače u nedůvěryhodných obchodníků. Ti většinou na svých stránkách neuvádějí kontaktní údaje o firmě, ale pouze telefon a obecnou emailovou adresu. „V souvislosti s ukončením podpory Windows XP a Office 2003 jsme i v Česku zaznamenali zvýšenou nabídku podvodného softwaru nebo licencí, které nejsou originální,“ uvedl Martin Tolar ze společnosti Microsoft ČR.

„Málokterá firma by si zřídila bankovní účet u neznámé či neověřené finanční instituce jen proto, že náklady na vedení a transakce jsou nižší než u běžné banky. Naše aktuální studie jasně prokazuje spojitost mezi pirátským softwarem a závažnými bezpečnostními riziky. Používání počítačů a softwaru z podezřelých zdrojů je velmi drahý hazard,“ dodal Martin Tolar.

Více informací najdete na stránce Play It Safe – www.play-it-safe.net a zde.

O studii „The Link Between Pirated Software and Cybersecurity Breaches“

Globální studie, vytvořená ve spolupráci Microsoftu s analytickou firmou IDC a Singapurskou národní univerzitou, vychází ze zkoumání u 1 700 zákazníků, IT pracovníků, ředitelů IT a zástupců státní správy ve 14 zemích po celém světě. Rovněž bylo analyzováno 203 počítačů, pořízených v 11 různých zemích. Jedná se o rozšíření studie „The Dangerous World of Counterfeit and Pirated Software“, vytvořené IDC v roce 2013.

O společnosti Microsoft

Společnost Microsoft (nasdaq „MSFT“) byla založena v roce 1975 a je světovým lídrem v poskytování softwaru, služeb a řešení, které pomáhají lidem a firmám po celém světě plně realizovat jejich potenciál.