Nový česko-slovenský crowdfunding rekord Mňága a Žďorp jede do Číny

Natočení nového alba „Made in China“ skupiny Mňága a Žďorp získalo v crowdfundingové sbírce 581 460,- Kč. Kampaň trvala jeden měsíc a přispělo celkem 811 startérů. Vybraná částka i počet přispěvovatelů ustanovil nový lokální crowdfundingový rekord.  (Více informací přístupno v přiložené infografice.) Jde o první kampaň, která překonala půl milionovou hranici. Prozatímním rekordmanem byl vědecký projekt Hydronaut, který lidé podpořili částkou 368 284,- Kč. (TZ)

Mňága a Žďorp má na jaře v Číně odehrát sérii tří koncertů. V květnu vystoupí postupně v Šanghaji, Pekingu a Šen-čenu.  Právě mezi koncerty chtěla Mňága natočit novou desku a o pomoc s jejím financováním požádala, prostřednictvím serveru www.startovac.cz své fanoušky.

„Koncerty bychom realizovali v každém případě, ale na natočení nového alba a dokumentárního filmu naší poutě po Číně už zkrátka nezbyly v kapelní kase peníze. Nicméně velmi jsme toužili zachytit specifikum téhle cesty do neznáma a tak jsme se rozhodli udělat crowdfundingovou sbírku. Kdyby to nevyšlo, tak deska ani film v Číně nevzniknou“ vyjádřil se na začátku kampaně frontman kapely Petr Fiala.

Právě přístup „buď a nebo“ je dle serveru www.startovac.cz jedním z hlavních důvodů, proč kampaň výrazně uspěla. „Byl to crowdfunding v ryzí podobě. Nebyla to občas se objevující česká mutace, kdy tvůrce má peníze zajištěné a produkt je realizován už týden po skončení kampaně“ podotýká Martin Brykner ze Startovače a dodává: „Upřímnost je v crowdfundigu důležitá. Myslím, že právě toto lidé na kampani Mňágy ocenili. Kapela získala nejenom finance a výborné promo nadcházejícího alba, ale soudě dle počtu komentářů  a vyjádření samotné kapely navázala se svými fanoušky mnohém intenzivnější a přímější vztah. Přesně v tomto vidíme výhody, které má  crowdfunding poskytovat.“

„Obrovsky děkujeme všem startérům. Jste skvělí“ Mňága a Žďorp a startovac.cz

https://www.youtube.com/watch?v=2i5JrkthvWg

Crowdfunding (peněžní podpora davem) je způsob financování, kde lidé přispívají drobnými částkami na podporu projektu, který se jim líbí a dávají mu tak mnohdy jednu z mála šancí na uskutečnění. Ve světě už tímto způsobem byly realizovány projekty za miliardy dolarů. V Česku a na Slovensku jsou to zatím desítky miliónů korun.

Startovac.cz je nejmladší český crowdfundingový portál, který byl spuštěn v dubnu 2013. Do této chvíle bylo pomocí portálu realizováno několik desítek projektů, převážně debutujících autorů. Startovac.cz jako jediná platforma v Česku vrací podporovatelům skutečně 100% částky v případě, že je projekt neúspěšný. Slovenští autoři mohou vybírat přímo v eurech.

Více informací o projektech na:

Mňága a Žďorp „Made in China“: https://www.startovac.cz/projekty/mnaga-a-zdorp-made-in-china/ Hydronaut: www.startovac.cz/projekty/hydronaut-deeplabMňága a Žďorp: www.mnaga.czStartovač:  www.startovac.cz