ZyXEL reaguje na potenciál internetu věcí (IoT) přístupovým bodem NWA5301-NJ

Nový AP podporuje tři ethernetová „drátová” připojení a několik bezdrátových. Partnerům společnosti ZyXEL tak umožňuje reagovat na současné i nové potřeby na klíčových trzích, pokud jde o používání většího počtu zařízení. (TZ)

Praha, 15. dubna 2014

Společnost ZyXEL Communications, přední dodavatel síťových a komunikačních řešení, reaguje na rychle se rozvíjející „internet věcí” (IoT). Uvádí na trh bezdrátový přístupový bod NWA5301-NJ, který disponuje třemi ethernetovými porty a podporou hlasových služeb. Proto je ideální pro připojení více koncových bodů v domácnostech, pokojích pro hosty, školních třídách či na pracovištích. Zkrátka všude tam, kde je třeba umožnit používání sítě Wi-Fi a několika internetových zařízení s ethernetovým připojením.

Pokud je zařízení NWA5301-NJ nainstalováno například v hotelovém pokoji, lze k němu přímo připojit chytrý televizor, tablet nebo notebook a IP telefon s napájením PoE (Power over Ethernet). A to znamená, že tato zařízení můžete nepřetržitě používat s vyššími rychlostmi pro streamované video, stahování souborů a plynulou, nepřerušovanou hlasovou komunikaci. Pomocí tohoto přístupového bodu je možné připojit i další produkty IoT, jako jsou chladničky a minibary, interaktivní tabule a displeje ve školách i chytré televizory a ovládací systémy pro vytápění, osvětlení, zabezpečení a kontrolu vstupu v domácnostech. Kromě toho zajišťuje pro několik zařízení vynikající dvoupásmovou bezdrátovou konektivitu standardu 802.11n s velkým dosahem.

Martin Bratičák, Head of Channel CEE společnosti ZyXEL, předpokládá, že se v příštích 12 měsících pro tento přístupový bod rychle rozvine příležitost na trhu. „Cítíme, že produkt NWA5301-NJ, který jsme vyvinuli v přímé reakci na ohlasy našich zákazníků a partnerů, má opravdu značný a rychle rostoucí potenciál. Na trhu existuje nepochybně poptávka po přístupovém bodu, který podpoří Wi-Fi pomocí průchozí konektivity pro zařízení s napájením PoE. NWA5301-NJ přitom představuje jednoduché, komfortní a účinné řešení, které tyto požadavky již dnes splňuje. A to znamená okamžitou jasnou příležitost pro partnery společnosti ZyXEL.“

Připravuje také půdu pro rozvoj skutečně zajímavého trhu v příštích pěti letech, dodává Bratičák. „V současnosti se sice požadavek na podporu zařízení IoT objevuje především ve vertikálních odvětvích, jako jsou pohostinské služby a vzdělávání, ale poptávku po příslušných funkcích již zaznamenáváme i na širším trhu. Je zřejmé, že z obecnějšího pohledu hraje významnou roli v oblasti IoT fenomén BYOD. IoT začínáme vnímat jako skutečný hnací motor trhu. Konektivita tak získává zcela nový rozměr, protože dostupné napájení a trvalé připojení k internetu bude potřebovat větší počet zařízení – inteligentní televizory a IP telefony v hotelových pokojích, IP bezpečnostní kamery, digitální videorekordéry či regulátory elektřiny a vytápění v domácnostech nebo interaktivní tabule, tiskárny a úložiště NAS ve školách.

Potenciál je obrovský. Podle společnosti Gartner bude mít trh IoT zařízení do roku 2020 hodnotu 300 miliard USD – a všechny tyto produkty budou potřebovat připojení, nejen k internetu, ale také ke zdroji napájení. AP NWA5301-NJ přináší obě tyto možnosti v jednom praktickém zařízení. Proto tento produkt – spolu s řadou Wi-Fi produktů s napájením PoE, které nyní vyvíjíme – považujeme za velmi významný zdroj příjmů pro společnost ZyXEL a její partnery v příštích několika letech.”\Buffergraphic_MIX_2013_2014EVAaktuální15. 4. 14 - NWA5301-NJ  - picsimg_ nwa5301-nj_art_web.jpg

NWA5301-NJ je unifikovaný přístupový bod, který lze použít samostatně nebo spolu s kontroléry ZyXEL NXC2500 a NXC5500 v rámci širší bezdrátové sítě. Zapojit jej lze do libovolné standardní zásuvky v EU. Pomocí bezpečné instalace bez zbytečné změti drátů tak všechna IP zařízení získají praktický přístup ke kabelovému i bezdrátovému připojení. Uchycení je kompatibilní s většinou běžně používaných instalačních krabic podle norem EU.

K dispozici jsou tři kabelová ethernetová připojení – jedním z nich je průchozí PoE port, který lze využít pro napájení zařízení, jako jsou IP telefony, AP nebo IP kamery. Pomocí své antény zařízení NWA5301-NJ spolehlivě podporuje několik přidružení k bezdrátové síti na ploše až 165 metrů čtverečních. Průchozí port vedle IP telefonů podporuje také klasické analogové telefony. Dvoupásmová technologie a podpora až osmi identifikátorů SSID pak přinášejí dodatečnou flexibilitu, protože umožňují vytvořit více bezdrátových sítí LAN.

O společnosti ZyXEL Communications

Společnost ZyXEL Communications Corp., založená v roce 1989, je přední světová společnost v oboru síťových technologií, která nabízí inovativní a spolehlivá internetová řešení. Jako jeden z prvních výrobců modemů prošel ZyXEL řadou transformací v rychle se vyvíjejícím odvětví sítí. V současnosti je ZyXEL jednou z mála společností na světě, které dokáží nabídnout kompletní síťová řešení telekomunikačním operátorům, malým až středním podnikům i uživatelům v digitální domácnosti, a to v široké škále implementačních scénářů. K řešením pro telekomunikační společnosti patří zařízení pro ústředny (COE), zařízení v objektu zákazníka (CPE), síťová zařízení pro drátový i bezdrátový přístup či páteřní switche. Řešení pro malé a střední podniky i pro velké společnosti zahrnují unifikované bezpečnostní brány, LAN switche, WLAN a IP telefonii. K řešením pro digitální domácnost patří zařízení pro připojení k síti a multimediální řešení.