Ericsson zveřejňuje hospodářské výsledky za první čtvrtletí 2014

První čtvrtletí 2014:

  • Objem tržeb činil 47,5 miliard švédských korun. (TZ)

  • U srovnatelných obchodních jednotek a po zohlednění vlivu směnného kurzu klesl objem tržeb meziročně o 7 %.

  • Provozní marže činila 5,5 %.

  • Zředěný zisk na akcii činil 1,7 švédských korun. Zisk na akcii neodpovídající metodice IFRS činil 0,90 švédských korun.

  • Tok hotovosti z provozní činnosti činil 9,4 miliard švédských korun ve srovnání se záporným tokem hotovosti z provozní činnosti -3,0 miliardy švédských korun v 1. čtvrtletí minulého roku.

Miliard švédských korun

První čtvrtl. 2014

První čtvrtl. 2013

Meziroční změna

Čtvrté čtvrtl.2013

Mezikvartální změna

Čistý objem tržeb

47,5

52,0

-9 %

67,0

-29 %

Růst tržeb srovnatelných jednotek a měn

– 7 %

-28 %

Hrubá marže

36,5 %

32,0 %

37,1 %

Provozní zisk

2,6

2,1

25 %

9,1

-71 %

Provozní marže

5,5 %

4,0 %

13, 5 %

Čistý zisk

1, 7

1,2

41 %

6,4

-74 %

Zředěný zisk na akcii ve švédských korunách

0,65

0,37

76 %

1,97

-67 %

Zisk na akcii (neodpovídající metodice IFRS) ve švédských korunách1)

0, 90

0,99

-9%

2,42

-63%

Tok hotovosti z provozní činnosti

9,4

-3, 0

14,6

              -36 %

Čistá hotovost ke konci sledovaného období

43,6

32,2

35 %

37, 8

15%

KOMENTÁŘ HANSE VESTBERGA, PREZIDENTA A GENERÁLNÍHO ŘEDITELE ERICSSONU

„U srovnatelných obchodních jednotek a po zohlednění vlivu směnného kurzu klesl objem tržeb meziročně o -7 %, s pokračujícím negativním vlivem Severní Ameriky a Japonska. Všechny segmenty vykázaly zlepšenou marži,“ říká Hans Vestberg, President a CEO, Ericsson (NASDAQ:ERIC).

„Jak již bylo dříve sděleno, hlavním důvodem poklesu tržeb jsou nižší příjmy z dvou významných projektů na mobilní širokopásmové pokrytí v Severní Americe, které kulminovaly v první polovině roku 2013, a vliv snížené aktivity v Japonsku. To bylo částečně kompenzováno růstem v Číně, na Středním východě a v Latinské Americe. Pokles tržeb ovlivnil segment Sítě i zavádění sítě Globální služby.

Naše zaměření na ziskovost se vyplácí a dochází k meziročnímu nárůstu marže jak při zahrnutí restrukturalizace, tak i s jejím vyloučením. Všechny segmenty rovněž vykázaly lepší provozní marže. V obchodním portfoliu převažovaly v 1. čtvrtletí projekty na mobilní širokopásmovou kapacitu. Kromě toho někteří naši zákazníci více investovali do softwaru pro zlepšení výkonu sítě a uživatelských zkušeností.

Tok hotovosti z provozní činnosti činil 9,4 miliard švédských korun ve srovnání se záporným tokem hotovosti z provozní činnosti -3,0 miliardy švédských korun v 1. čtvrtletí minulého roku. Pozitivní vliv na tok hotovosti z provozní činnosti měla platba od Samsungu za IPR licenci a nižší tržby. Nadále úspěšně pokračuje naše snaha o snížení provozního kapitálu zlepšením procesu order-to-cash.

Severní Amerika je v současnosti charakterizována investicemi operátorů do kapacity a zlepšování kvality. Současně nadále posilujeme naši pozici ve strategických oblastech. Jsme potěšeni, že jsme byli jmenováni partnerem AT&T pro jejich iniciativu Domain 2.0, jejímž cílem je zjednodušení a zlepšení využití sítě pomocí funkční síťové virtualizace (NFV) a technologie Software-Defined Networking (SDN).

V regionu Severovýchodní Asie navazujeme na dříve udělené zakázky 4G/LTE v pevninské Číně. Kromě toho nám byly uděleny významné zakázky 4G/LTE v Japonsku a na Taiwanu.

V Evropě jsme získali pětiletou zakázku jako součást projektu Spring společnosti Vodafone. Zahrnuje upgrade a rozšíření sítí 2G a 3G Vodafonu a vybudování 4G/LTE spolu s profesionálními službami.

Neustále roste poptávka po nabídce našich služeb a v 1. čtvrtletí jsme získali nové manažované služby v řadě regionů.

Poté, co sedm dalších operátorů oznámilo zahájení zkušebního provozu Ericsson Radio Dot System, zaznamenáváme zvýšený zájem o toto řešení. Inovativní řešení pro zlepšení pokrytí a zvýšení kapacity mobilního internetu uvnitř budov bude komerčně k dispozici v průběhu tohoto roku.

Podle současné situace ovlivní klíčové udělené zakázky prodejní a obchodní portfolio, především v druhé polovině roku.

Politické nepokoje v částech Středního východu a Afriky stále ještě ovlivňují tržby. Dále se rovněž zvyšuje politická nestabilita v Rusku a na Ukrajině.  V roce 2013 dosáhl Ericsson v Rusku a na Ukrajině tržeb ve výši 5,9 miliard švédských korun. Současná politická nestabilita neměla vliv na tržby v 1. čtvrtletí.

Na transformujícím se trhu s informačními a komunikačními technologiemi se Ericsson dále rozvíjí pomocí investic jak do svého ústředního směru podnikání, tak i do nových a cílených oblastí. Díky našemu vedoucímu postavení v technologiích a službách si udržujeme dobrou pozici v situaci, kdy naši zákazníci neustále hledají nové příležitosti na trhu,“ uzavírá Hans Vestberg.

Poznámky pro redaktory:

Celá zpráva v anglickém jazyce ZDE:

Broadcast room: www.ericsson.com/broadcast_room

Ericsson je předním mezinárodním dodavatelem telekomunikačních technologií a služeb. Prostřednictvím řešení fungujících v reálném čase vytváříme propojenou společnost, která nám všem umožňuje studovat, pracovat a svobodněji žít v trvale udržitelných společnostech po celém světě. Naši nabídku tvoří služby, software a infrastruktura informačních a komunikačních technologií určených telekomunikačním operátorům a jiným odvětvím. V současnosti se v sítích od Ericssonu uskutečňuje více než 40 % celosvětové mobilní komunikace a naše společnost zajišťuje servis sítí zákazníků s více než 2 miliardami uživatelů.

Působíme ve 180 zemích a zaměstnáváme více než 100 000 pracovníků. Ericsson byl založen v roce 1876 a sídlí ve Stockholmu ve Švédsku. V roce 2011 činily tržby naší společnosti 226,9 miliardy švédských korun (35 miliard amerických dolarů). Ericsson je zapsán na stockholmské burze NASDAQ OMX a newyorské burze NASDAQ.

www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericssonpress