Evropská komise bude využívat služby HP pro zabezpečení dat sdílených v cloudu

PRAHA, 5. května 2014 — Společnost HP oznámila, že Evropská komise (EK) si zvolila řešení divize Enterprise Services pro koordinaci projektu tzv. CoCo (Confidential and Compliant = důvěrného a kompatibilního) Cloudu. Jeho cílem je zajistit, aby evropští uživatelé mohli sdílet svá data v cloudu s nejvyšší mírou zabezpečení a soukromí.(1) (TZ)

V souladu s nejnovější strategií EK, podle níž má Evropa vytvořit jednotný trh pro oblast cloud computingu, bude CoCo Cloud poskytovat flexibilní prostředí pro bezpečnou výměnu dat koncových uživatelů.

„Cílem CoCo Cloudu je vytvořit jednotné, spolehlivé a bezpečné cloudové prostředí,“ řekl Jakub Boratynski, vedoucí útvaru Trust and Security Unit v rámci Evropské komise. „Pomůže také vyhovět regulačním a právním aspektům zemí EU, stejně jako zajistit, že citlivá data uživatelů budou pečlivě kontrolována a nepřetržitě chráněna. Spolu s očekávaným růstem obecné důvěry v cloud se bude zvyšovat i důvěra uživatelů v jednotlivé cloudové služby, což pomůže růstu digitální ekonomiky a obecně celé společnosti.“

CoCo Cloud poskytne koncovým uživatelům bezpečné prostředí, které nabídne datové úložiště komunikující s veškerými elektronickými zařízeními – mobilními či pevnými – a uživatelsky definovaná pravidla pro ukládání, sdílení a přístup k datům. Postará se rovněž o předávání informací mezi poskytovateli cloudových služeb a koncovými uživateli, díky nimž bude snazší najít nejvhodnější řešení pro plné využití potenciálu cloudu podle představ uživatelů.

Konsorcium projektu CoCo Cloud, který jako hlavní koordinátor a integrátor zastřešuje HP, tvoří akademičtí partneři, jako jsou Italian National Research Council, Universita v Oslu či Imperial College London, a průmysloví partneři, jako např. Atos, kteří společně pracují na vytvoření komplexního řešení pro koncové uživatele Agenzia per l’Italia Digitale (AGID) a Grupo Hospitalario Quirón. Právní záležitosti a srovnání mezinárodních politik budou prováděny Univerzitou v Oslu a společností Bird&Bird.

Pro zjednodušení procesu poskytování cloudových služeb, nižší provozní rizika a optimalizaci zátěže mezi poskytovateli cloudu, bude provoz CoCo Cloudu zajišťovat bezpečná, otevřená a maximálně flexibilní platforma HP CloudOS, založená na technologii OpenStack®.

„CoCo Cloud přispěje k vyřešení všudypřítomné potřeby ochrany dat využívaných v rámci cloudových služeb, protože dokáže překonat omezení současných technologických nabídek,“ řekl Xavier Poisson Gouyou Beauchamps, viceprezident HP Cloud pro region EMEA . „Ze 75 projektů, předložených EK pro zajištění důvěry a bezpečnosti různých oblastí služeb, byl CoCo Cloud jedním z pouhých 12 přijatých a schválených.“

O společnosti HP

HP vytváří nové příležitosti pro uplatnění technologií, které významně ovlivňují jednotlivce, firmy, státní správu a celou společnost. Díky komplexnímu portfoliu, které zahrnuje špičkové produkty z oblasti tiskových řešení, osobní výpočetní techniky, softwaru, služeb a IT infrastruktury, dokáže HP vyřešit nejsložitější problémy a technologické výzvy zákazníků ve všech regionech světa. Více informací o společnosti HP (NYSE: HPQ) je k dispozici na webu www.hp.cz.

  1. Projekt CoCo Cloud je financován v rámci programu Evropské Unie Seventh Framework Programme (FP7/2007-2013), grantová dohoda č. 610853; www.coco-cloud.eu.

Tagged