O2 A T-Mobile oznamují podpis smlouvy o sdílení sítí 4G LTE

Operátoři O2 a T-Mobile podepsali v pátek 2. května smlouvu o sdílení mobilních sítí čtvrté generace (LTE). Tato spolupráce přinese ještě v letošním roce kvalitní služby vysokorychlostního internetu na většině území České republiky. Obě společnosti budou i nadále využívat svou vlastní síťovou infrastrukturu a udrží si zcela nezávislou obchodní strategii. (TZ)

Podpisem smlouvy o sdílení 4G LTE sítí bylo úspěšně zakončeno jednání mezi O2 a T-Mobile, které probíhalo od konce února letošního roku. Sdílení vysílačů umožní pokrytí nejrychlejším mobilním internetem v dřívějším termínu, než stanovují podmínky aukce. Navíc přinese vyšší efektivitu provozu a údržby 4G LTE sítí, což se projeví také pozitivním dopadem na životní prostředí.

“Díky této dohodě můžeme v krátké době přinést rychlý mobilní internet českým zákazníkům po celé zemi – ve venkovských i v městských oblastech. Sdílení sítí je přitom celoevropským trendem, což potvrzují úspěšná obdobná partnerství ve Velké Británii, Švédsku či Francii,” uvedl Luis Malvido, generální ředitel O2.

“Jde o důležitý strategický krok navazující na dohodu o sdílení stávajících přístupových sítí 2G a 3G,” říká Milan Vašina, generální ředitel T-Mobile, a dodává: “Kromě pokrytí nejrychlejším internetem v dřívějším termínu přinese tato spolupráce úspory, které nám umožní další investice do provozovaných sítí a nabízených služeb.”

Oba operátoři provedou první testy sdílení v následujících týdnech, přičemž jejich cílem je otestovat především funkčnost navrženého technického řešení. Po odladění všech nezbytných procesů v testovacích podmínkách začne komerční provoz sdílení sítí 4G LTE v průběhu druhého pololetí roku 2014.

Sdílení sítí čtvrté generace se týká celého území ČR mimo Prahy a Brna. O2 bude zodpovědné za jejich správu a provoz ve východní části České republiky, T-Mobile je bude provozovat na západní části území. Rychlost takto vybudované 4G LTE sítě bude pro každého z operátorů v první fázi dosahovat až 75 Mbit/s pro stahování a až 25 Mbit/s pro nahrávání, tedy několikanásobně více než u sítí 3G. Do budoucna bude rychlost navyšována.

O2 i T-Mobile samostatně splní všechny závazky vyplývající z podmínek loňské aukce kmitočtů. Sdílení se bude týkat jen rádiové části sítí obou operátorů, jejich centrální prvky zůstanou nezávislé. O2 i T-Mobile si proto budou nadále konkurovat v kvalitě a nabídce služeb i v rychlosti sítě.

O společnosti Telefónica Czech Republic

O2 je největším integrovaným telekomunikačním operátorem na českém trhu. V současnosti provozujeme téměř osm milionů mobilních a pevných linek, což z nás činí jednoho z vedoucích poskytovatelů plně konvergentních služeb v Evropě. Zákazníkům mobilních služeb nabízíme nejmodernější technologie HSPA+ a LTE. Máme nejucelenější nabídku hlasových a datových služeb v České republice, přičemž mimořádnou pozornost věnujeme využití růstového potenciálu především v oblasti ICT. Naše datová centra o celkové rozloze 7300 metrů čtverečních patří k největším hráčům v oblasti hostingových a cloudových služeb, stejně jako v oblasti managed services. Jako jediná v ČR a střední Evropě získala datová centra O2 certifikaci úrovně TIER III. Se svou službou O2 TV jsme zároveň největším provozovatelem internetového televizního vysílání v Česku. Od ledna 2014 je O2 součástí české investiční skupiny PPF.

O skupině PPF

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb, přes telekomunikace, pojišťovnictví, nemovitosti, oblast energetiky a těžbu nerostů, zemědělství, maloobchodní služby až po biotechnologie. Působnost PPF sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie. Skupina vlastní aktiva ve výši 22,113 miliardy EUR (k 30. 6. 2013).