IBM pomáhá brněnské nemocnici u svaté Anny zefektivnit hospodaření díky využití velkých dat

Technologie IBM umožňují Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně přesněji plánovat a navrhovat rozpočty a lépe využívat prostředky. Díky řešení IBM Global Technology Services – Integrated Technology Services získává nemocnice přesný přehled (téměř v reálném čase) o péči poskytované pacientům a aktuálních nákladech. (TZ)

Praha, 21. květen 2014 – Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně byla založena před více než 220 lety. Každoročně ošetří bezmála 30 000 hospitalizovaných a více než půl milionu ambulantních pacientů. Nemocnice provozuje na třicet klinik, oddělení a ústavů, které poskytují kvalitní klinickou i preventivní péči prakticky ve všech oblastech medicíny. Její Mezinárodní centrum klinického výzkumu se specializuje zejména na léčbu kardiovaskulárních a neurologických onemocnění. V těchto oborech rovněž přispívá k mezinárodnímu lékařskému výzkumu.

Fakultní nemocnice využívá systém klasifikace pacientů založený na principu DRG (diagnosis-related groups, tedy skupiny vztažené k diagnóze), který pacienty třídí podle diagnózy a dalších faktorů. Těmi může být pohlaví, věk, léčebné výkony, propuštění do domácího ošetření nebo případné komplikace. Nemocnice tak každoročně zpracovává velké množství dat o pacientech i další klinická a provozní data, která jsou špičkově chráněna.

„Bez moderních technologií z oblasti zpracování dat bychom se dnes jen těžko obešli. Detailní analýzy pomáhají efektivně poskytovat péči každému pacientovi. Současně nám pomáhají účelně hospodařit v době, kdy situace ve zdravotnictví není jednoduchá. Soustředíme se zejména na hledání rezerv v napjatém rozpočtu,“ říká Martin Pavlík, ředitel fakultní nemocnice.

Tým čtyř specialistů divize IBM Global Technology Services – Integrated Technology Services pomohl navrhnout, vyvinout a zprovoznit systém pro řízení a kontrolu nákladů. Obsahuje software IBM Cognos Business Intelligence V10, jenž umožňuje analýzu dat o pacientech a klinických a provozních dat, a podnikový plánovací systém IBM Cognos TM1 V9.5. Ten vytváří a analyzuje sofistikované rozpočtové modely a předpovědi. Projekt probíhal v letech 2011-2013.

Implementované řešení IBM využívá sjednocená data uložená na jediném úložišti a monitoruje klíčové ukazatele výkonnosti (KPI), jež přesně odpovídají požadavkům stanoveným Národním referenčním centrem. Díky tomu lze přesněji srovnávat výkonnost nemocnice s ostatními zdravotnickými zařízeními.

Na implementaci řešení spolupracovala společnost GLOBTECH spol. s r.o., IBM Advanced Business Partner, která využila architektury orientované na služby (SOA). Řešení zdokonaluje plánování a přípravu rozpočtů prostřednictvím důkladnějšího porozumění datům o nákladech za léčbu a provoz. Zároveň zvyšuje obchodní výkonnost díky vyšší efektivitě provozu a nákladů a rovněž urychluje díky rychlejší tvorbě záznamů rozhodování až o 80 %. To znamená zkrácení z několika hodin řádově na pouhé minuty. Technologie je navíc vybavena standardizovanou platformou, která podporuje soustavu předdefinovaných datových tržišť. Fakultní nemocnice tak může dané řešení pohotově přizpůsobovat měnícím se potřebám.