Peoplemetry měří v Česku sledovanost již 17 let

Dnes 2. června 2014 slavíme Den peoplemetrů. Je tomu už 17 let od doby, kdy byl v České republice spuštěn první peoplemetrový projekt. Peoplemetry v Česku od té doby ušly kus cesty a zařadily se na úroveň mezinárodních standardů. Společnost MEDIARESEARCH, která pro Asociaci televizních organizací (ATO) peoplemetrový projekt realizuje, se zapojuje i do vzdělávacích aktivit v oblasti výzkumu trhu a médií. Kromě provozování webu www.peoplemetry.cz pořádá exkurze pro studenty, přednáší na několika vysokých školách a přispívá tak podstatnou měrou ke zvyšování mediální gramotnosti. (TZ)

Mediální trh si letos připomíná už 17. výročí jednotného měření sledovanosti televize prostřednictvím peoplemetrů. Za tu dobu se v této oblasti mnohé změnilo. Historicky prvním realizátorem měření elektronické sledovanosti televizního vysílání v ČR byla společnost Taylor Neslon ABG Media Facts, která měřila data na úrovni minut v 660 domácnostech. Od roku 2002 je realizátorem českého peoplemetrového projektu tuzemská společnost MEDIARESEARCH, která své prvenství obhájila i v následujících výběrových řízeních. V současnosti je do projektu zapojeno 1850 domácností a data se měří s přesností na sekundu. V roce 2013 došlo k modernizaci měřicí technologie, mimo jiné se  začala měřit odložená sledovanost pořadů, tedy sledování pořadu později než byl živě odvysílán v televizi. Mimoto se projekt rozšířil i o sledovanost televizního vysílání na počítačích v domácnostech a dodávku dat klientům online téměř v reálném čase.

Za podpory ATO zrealizovala  společnost MEDIARESEARCH, ve spolupráci s Českou televizí a dalšími partnery, unikátní crossmediální studii sledovanosti letošních zimních olympijských her. V rámci peoplemetrového panelu agentura provedla kvalitativní výzkum měření sledovanosti mimo domov pomocí přenosných měřidel vyvinutých v MEDIARESEARCH  a alternativně pomocí měřicí aplikace instalované do chytrého telefonu respondenta.

MEDIARESEARCH se kromě samotného provozování peoplemetrového projektu a dalších obchodních aktivit věnuje i vzdělávání v oblasti výzkumu médií a trhu. V roce 2012 společnost ve spolupráci s ATO spustila populárně-naučný web www.peoplemetry.cz, o půl roku později pak i jeho anglickou mutaci www.peoplemeter.eu, kterým provází postava Standy Peoplemetráka a který nabízí zvídavým návštěvníkům ucelenou historii měření sledovanosti televize v Česku, stejně jako aktuální informace a výsledky měření.

Mimoto se MEDIARESEARCH aktivně zapojuje do spolupráce s vysokými školami a pro studenty organizuje exkurze v sídle společnosti na pražském Žižkově. Na Vysoké škole ekonomické v Praze o peoplemetrovém měření pravidelně přednáší předsedkyně představenstva společnosti MEDIARESEARCH Tereza Šimečková. Michal Jordan, místopředseda představenstva společnosti, aktivně spolupracuje s Fakultou managementu VŠE v Jindřichově Hradci: „Bylo pro mě velkou ctí, když mě pan profesor Radim Jiroušek, děkan jindřichohradecké Fakulty managementu požádal, abych v letošním roce s tématem „Televize neumírá aneb vývoj televizního chování v posledních deseti letech“ vystoupil vedle významných osobností české ekonomiky na Dni s VŠE, který škola organizuje pro své absolventy. Spolupráce s vysokými školami si velmi vážíme. I když v MEDIARESEARCH ještě převládá „mat-fyzácká“ většina, 10 % našich zaměstnanců je právě z VŠE.“

Co je to Den peoplemetrů?

Den peoplemetrů připadá na 2. června. Je oslavou spuštění prvního peoplemetrového projektu v České republice v roce 1997. Do té doby se sledovanost televize zjišťovala pomocí tzv. deníčkového výzkumu, kdy si vybraní diváci zaznamenávali do papírových deníčků, na co se v televizi dívali. Zavedením elektronického měření pomocí peoplemetrů pro ATO se výzkum zpřesnil a reportování výsledků sledovanosti se výrazně zrychlilo.

Web o peoplemetrech

Populárně naučný web www.peoplemetry.cz přibližuje svým návštěvníkům problematiku peoplemetrů pomocí veřejně zavedeného pojmu koláčů sledovanosti, které evokují nejznámější výstupy z peoplemetrových dat – koláčové neboli výsečové grafy. Web spustila společnost MEDIARESEARCH ve spolupráci s ATO  na podzim roku 2012.

Společnost MEDIARESEARCH (www.mediaresearch.cz) je významnou výzkumnou agenturou s širokým portfoliem služeb v oblasti realizace marketingových a mediálních výzkumů, zpracování a analýz dat, marketingového poradenství a vývoje software. Je realizátorem tří z nejrozsáhlejších mediálních výzkumů v České a Slovenské republice – Elektronického měření sledovanosti televize (TV metry) v ČR, Výzkumu návštěvnosti a sociodemografie internetu v ČR (NetMonitor) a SR (AIMmonitor) a Monitoringu reklamních výdajů v médiích (Admosphere) a na internetu (AdMonitoring) v ČR. MEDIARESEARCH je členem profesních organizací ESOMAR, SIMAR, ČMS, BCC, TUESDAY Business Network. Televizní sledovanost v České republice měří od roku 2002.