Konec nudy v muzeu. V amsterodamském Rijksmuseu nahradily mobily a tablety průvodce. Návštěvnost se zdvojnásobila

Už dávno nestačí mít jen zajímavé expozice. Stále náročnější návštěvníci vyžadují něco navíc a muzea jim vycházejí vstříc. Zatímco třeba v Praze proběhne tento víkend oblíbená muzejní noc, jiná města nebo muzea vsázejí na technologie. V amsterodamském Rijksmuseu pomůže tablet či smartphone získat více zajímavých informací o vystavovaných exponátech. (TZ)

Praha 13. června 2014 – „Neviditelná“ síť, kterou vybodovalo Cisco v amsterodamském Rijksmuseu, umožní návštěvníkům užít si výstavy trochu jinak. Prostřednictvím svých chytrých zařízení mohou získat doplňující informace o jednotlivých exponátech nebo si třeba naplánovat prohlídku muzea tak, aby viděli jen to, co chtějí a zároveň se vyhnuli největšímu návalu. Nemusí se přitom o nic starat. Mobilní aplikace přesně pozná, kde se návštěvník nachází a připraví mu informace, které potřebuje. Od představení nového konceptu se návštěvnost více než zdvojnásobila.

Budova Rijksmusea v nizozemském Amsterodamu ukrývá mnoho uměleckých skvostů. Mezi nimi třeba proslulou Rembrandtovu Noční hlídku nebo Služku v kuchyni od Johannese Vermeera. I když Rijksmuseum patří mezi deset nejlepších institucí svého druhu na světě, při nedávné rekonstrukci se soustředilo na to, jak připravit zájemcům ještě lepší zážitek z návštěvy muzea. Vsadilo proto na moderní technologie a spojilo se se společností Cisco. Z této spolupráce vznikla kombinace drátové i bezdrátové sítě, která hraje důležitou roli v zkvalitňování služeb muzea zákazníkům.

Síť je nastavena tak, aby se do ní návštěvníci muzea mohli připojit s vlastním zařízením, ať už jde o tablet nebo chytrý telefon. S pomocí aplikace si pak mohou užít všechny vystavené skvosty skutečně detailně. Jakmile totiž vstoupí do místnosti, automaticky se na jejich telefon či tablet doručí doplňující informace. Prohlídka tak dostává úplně nový rozměr, protože to, co vidí, si návštěvníci mohou spojit s množstvím informací dostupných on-line. Propojení jde dokonce tak daleko, že si návštěvníci mohou pomocí svého telefonu či tabletu upravit LED osvětlení jednotlivých vystavených děl tak, aby jim co nejvíce vyhovovalo.

Aby toho nebylo málo, aplikace dokáže například navrhnout alternativní trasy pro prohlídku muzea. I když tedy dorazí návštěvník v době největšího zájmu, může si ve spolupráci se svým chytrým zařízením užít prohlídku v klidu. Stejně tak si může trasu naplánovat tak, aby viděl to, oč má především zájem. Nové technologie umožnily navíc zpřístupnit celou řadu uměleckých děl on-line, a tak mohou návštěvníci něco se sbírek Rijksmusea „ochutnat“, ještě než dorazí.

Nově budovaná síť musela jednak zabezpečit všechny potřeby muzea z provozní stránky, a jednak nabídnout návštěvníkům něco navíc. Přitom bylo samozřejmě klíčové zajistit, aby v budově z konce 19. století moderní technologie nijak nenarušily charakter budovy. Cisco proto navrhlo „neviditelnou“ síť, která v sobě spojuje bezdrátovou část, založenou na otevřeném standardu Cisco Unified Wireless Access, a kabelovou síť. Množství výklenků, schodišť a rohů ale situaci rozhodně nenapomáhalo.

Přesto se s pomocí 150 bezdrátových přístupových bodů podařilo vybudovat síť, která je schopna bez nejmenších problémů zvládat až 15 tisíc návštěvníků, kteří v hlavní sezóně projdou muzeem za jediný den. Kromě informací návštěvníkům pochopitelně zajišťuje nová síť i přístup všech pracovníků muzea k internetu, a ovládání všech dalších technologií, které v muzeu jsou – ať už jde o klimatizaci, zabezpečení či již zmíněné osvětlení.

O Cisco Systems

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým lídrem v oblasti síťových služeb, které mění způsob, jakým se lidé připojují, komunikují mezi sebou a spolupracují.

Informace o společnosti Cisco jsou k dispozici na http://www.cisco.com. Další zprávy lze nalézt na http://newsroom.cisco.com.