SAP se stává evropskou společností (Societas Europaea)

SAP mění svou právní formu a od 7. července se stává evropskou akciovou společností založenou na základě práva Evropské unie. V souladu se změnou právní formy se rozšíří i podíl zaměstnanců na vedení podniku, podle směrnice Rady 2001/86/ES. Zástupci zaměstnanců budou mít například zaručen určitý počet míst v dozorčí radě. V souvislosti se změnou právní formy se mění jméno společnosti SAP AG na SAP SE. (TZ)

Praha — 8. července 2014 — Valná hromada v květnu letošního roku rozhodla 99 procenty hlasů o změně právní formy společnosti SAP na Evropskou akciovou společnost (European Company, Societas Europaea, SE). Jedná se o společnost registrovanou na základě práva Evropské unie na základě nařízení Rady číslo ES/2157/2001 ze dne 8. října 2001 o statutu evropské společnosti. Tato změna se nijak nedotkne vztahů se zákazníky ani partnery.

Tímto krokem chce SAP podtrhnout nadnárodní charakter společnosti. Z 18 členů dozorčí rady jich nyní pět pochází z evropských zemí mimo Německo. Akcionáře zastupují v dozorčí radě Pekka Ala-Pietlä z Finska, Bernard Liautaud z Francie a Jim Snabe z Dánska. Zaměstnance zastupuje mimo jiné Francouzka Catherine Bordelon a Steffen Leskovar ze Slovinska. SAP je jednou ze tří nejcennějších mezinárodních společností obchodovaných v rámci indexu německé burzy DAX 30.

Změna právní normy se nijak nedotkne platných smluv se zákazníky, partnery nebo zaměstnanci. Nový status nijak nemění ani výkon akcionářských práv a obchodovatelnost akcií na burze. Akcie společnosti SAP jsou kótovány na burzách v New Yorku, Frankfurtu, Stuttgartu a Berlíně. Sídlo nově ustavené společnosti zůstává v německém Walldorfu.

Více informací najdete na www.sap.com, @sapnews nebo www.sap-tv.com.

Fotobanku společnosti SAP najdete zde: http://www.sap-tv.com/stockfootage/

O společnosti SAP

SAP, lídr trhu s aplikačním softwarem, pomáhá podnikům a organizacím všech oborů a velikostí lépe fungovat a dosahovat svých cílů. SAP umožňuje lidem a organizacím pracovat společně mnohem efektivněji a využívat podnikové informace tak, aby byli neustále před konkurencí. Přitom nezáleží na tom, zda je SAP využíván ve skladě nebo podnikové prodejně, na mobilních zařízeních nebo klasických počítačích, na pracovišti zákaznické podpory nebo v kanceláři představenstva. Aplikace a služby společnosti SAP pomáhají již více než 251 000 zákazníků dosahovat vyšších zisků, zajistit si udržitelný růst a přizpůsobovat se aktuálním potřebám. V České republice působí společnost od roku 1992 a dosud získala více než 1000 zákazníků z oblasti podniků, finančních institucí a organizací veřejné správy.