Mladá fronta DNES přesunula putovní výstavu 25 let ve fotografiích do Brna

Mladá fronta DNES připomíná návštěvníkům vybraných obchodních center v České republice, jak se události posledních 25 let zobrazily ve fotografiích, které pořídili její fotografové.  Výstava fotografií Mladé fronty DNES nabízí fotografie vážné i veselé, okamžiky euforie, ale i chvíle zoufalství či utrpení. Vznikla tak unikátní obrazová kronika posledních pětadvaceti let, jak ji postupně prostřednictvím svých objektivů zachytili fotoreportéři největšího českého seriózního deníku. (TZ)

Zatím jsou plánovány celkem tři zastávky, které výstava udělá. První, která trvala celý červenec a uskutečnila se v nákupním a zábavním centru Forum Nová Karolina v Ostravě, má výstava již za sebou. Na celý srpen se přestěhovala do nákupního a společenského centra Galerie Vaňkovka v Brně a na září pak zavítá do Obchodního centra Nový Smíchov.

Nejzajímavější snímky, které za poslední čtvrtstoletí vznikly pro MF DNES, vybíral šéf fotografů mediální skupiny MAFRA Michal Růžička: „Bylo těžké je na výstavu vybrat. Byli jsme prakticky u všeho, čím tato země za ta léta prošla. Fotili jsme vše, od návštěv papežů a amerických prezidentů přes denní život až po povodně. Těžko můžu říct, která z těch mnoha tisíců fotek je nejlepší nebo kterou mám nejraději. O dalším životě našich snímků často rozhodují jiné věci než jejich kvalita nebo autorova obliba.“

„Výrazné fotografie, ať už zpravodajské, reportážní či portrétní, jsou vlastně už čtvrtstoletí jakousi značkou či symbolem našeho deníku. Ostatně naši fotoreportéři často bodují v prestižní soutěži Czech Press Photo. Kromě vybraných padesáti snímků si návštěvníci výstavy také připomenou, jak se v průběhu posledních pětadvaceti let měnila podoba titulních stran MF DNES, na nichž fotografie hrály a hrají zásadní roli,“ uvedl Jiří Kubík, ředitel redakce Mladé fronty DNES.

Za pětadvacet let se změnilo leccos, ale stabilní zůstávají jména několika fotoreportérů, kteří celou tu dobu pracují pro MF DNES: Michal Růžička, David Neff, Dan Materna. Výstava přináší snímky i jejich dalších kolegů. Ať už těch, kteří se posléze dali na sólovou dráhu, jako například Herbert Slavík, nebo těch, kteří oblékli dres MF DNES až v letech následujících: Michal Sváček, Jan Zátorský, Tomáš Krist…

„V mediální skupině MAFRA pracuje spousta mimořádných lidí, v tomto případě  jsou to fotografové MF DNES. Vybrané fotografie v září vydražíme prostřednictvím iDNES.cz a výtěžek použijeme k charitativním účelům. To, že tato akce na závěr ještě pomůže potřebným, považuji za nejlepší spojení,“ doplnil Štěpán Košík, předseda představenstva společnosti MAFRA.