Starší generace mládne i díky technologiím

Nejnovější studie Ericsson ConsumerLab odhalila, že senioři, kteří používají komunikační technologie, se cítí mladší, více informováni a více v centru dění. Kvalita jejich života se podle jejich vlastních slov vlivem technologií zlepšila. Zpráva hovoří o první generaci seniorů, kteří využívají širokou paletu komunikačních technologií. Studie byla postavena na hloubkových rozhovorech s třemi desítkami seniorů žijícími v americkém San Francisku. (TZ)

• Technologie pomáhají zlepšovat kvalitu života seniorů a překonávat generační rozdíly

• Pomáhají jim zůstat v centru dění a více komunikovat s rodinou a přáteli

• Stále populárnější je videotelefonování, tablety a Facebook

Podle analytiků Ericssonu senioři využívají moderní technologie stále více i proto, že nynější generace 65 – 75 let již byla v kontaktu s digitálními zařízeními během jejich pracovního života.

Naproti tomu řada lidí starších než 75 let již rozsáhlé zavádění mobilních technologií, internetu a počítačů v aktivním pracovním životě nestihla, proto ho dnes ani nijak extenzivně nevyužívají. Je to však zřejmě poslední lidská generace, která s komunikačními technologiemi nepracuje vůbec nebo jen málo.

Podle studie v USA využívá smskování jako jednu z forem komunikace 80 % lidí ve věku 18 – 64 let. U věkové kategorie 65 – 75letých SMSkou komunikuje 45% lidí. V mnoha případech rychlé smskování zintenzivnilo komunikaci seniorů s rodinou či přáteli na úkor dlouhých telefonátů ať už z mobilu nebo pevné linky.

Kromě smskování je stále populárnější i videotelefonování. Služby jako Skype či FaceTime jsou pro starší generaci skvělým způsobem jak zůstat v kontaktu se svými blízkými tak, jak to neumožňuje žádné jiné médium. Nejenže se mohou fyzicky vidět navzájem, ale mohou ukázat také detaily svých životů, jako je zahrada, umění, domov, nové šaty či úspěchy vnoučat.

Ideální pomůckou jsou v tomto případě tablety či smartphony. Díky své větší obrazovce a jednoduchému ovládání je tablet atraktivním zařízením pro 65 – 75leté a u této generace by měl růst na popularitě. Ve věkové skupině 18 – 64 let vlastní v USA smartphone nebo tablet 67% obyvatel, u občanů ve věku 65 – 75 let je používá 31%.

Senioři stále více komunikují i přes sociální sítě. V Americe je v tomto ohledu jedničkou Facebook. Starší generace je však spíše pasivním konzumentem obsahu a fotografií, než jeho tvůrcem. Pro starší lidi představuje způsob jak zůstat v kontaktu se starými přáteli, kolegy a spolužáky.

Technologie stále více pronikají do našeho každodenního života a tím více se zvětšuje i digitální brázda mezi generacemi. Studie odhalila, že komunikační technologie pomáhají překlenout tyto rozdíly v dosud nevídané míře. Silnou motivací pro starší občany učit se pracovat s moderními technologiemi jsou například jejich děti a vnoučata, se kterými tak mohou zůstat v každodenním kontaktu. Zároveň jim to pomáhá stát se součástí moderní kultury, v níž se všechny strany mohou od sebe učit. Doposud to v této míře nebylo možné.

Celou studii “Connecting the Senior Generation” si můžete přečíst ZDE.

Fotografie v tiskové a videa ve vysílací kvalitě si můžete stáhnout zde:

www.ericsson.com/press

Broadcast room: www.ericsson.com/broadcast_room

Ericsson je předním mezinárodním dodavatelem telekomunikačních technologií a služeb. Prostřednictvím řešení fungujících v reálném čase vytváříme propojenou společnost, která nám všem umožňuje studovat, pracovat a svobodněji žít v trvale udržitelných společnostech po celém světě. Naši nabídku tvoří služby, software a infrastruktura informačních a komunikačních technologií určených telekomunikačním operátorům a jiným odvětvím. V současnosti se v sítích od Ericssonu uskutečňuje více než 40 % celosvětové mobilní komunikace a naše společnost zajišťuje servis sítí zákazníků s více než 2 miliardami uživatelů.

Působíme ve 180 zemích a zaměstnáváme více než 100 000 pracovníků. Ericsson byl založen v roce 1876 a sídlí ve Stockholmu ve Švédsku. V roce 2011 činily tržby naší společnosti 226,9 miliardy švédských korun (35 miliard amerických dolarů). Ericsson je zapsán na stockholmské burze NASDAQ OMX a newyorské burze NASDAQ.

www.ericsson.com
www.twitter.com/ericssonpress
www.facebook.com/technologyforgood
www.youtube.com/ericssonpress