Nejnovější procesor Intel Xeon urychluje transformaci datových center pro éru digitálních služeb

Významný nárůst výkonu nových serverových procesorů Intel potvrdilo i testování v národním superpočítačovém centru v Ostravě (TZ)

NOVINKY

  • Nové technologie nabízejí širokou škálu služeb, které mají klíčový význam pro vytvoření softwarově definované infrastruktury.

  • Nové funkce monitoringu a správy napomáhají rychlé a automatizované distribuci pracovní zátěže, zvyšují efektivitu a zlepšují kvalitu služeb.

  • Nabízí špičkový výkon pro výpočetní, úložné i síťové pracovní zátěže, což umožňuje efektivní a dynamické fungování v cloudových prostředích.

  • Sedmadvacet nových světových rekordů ve výkonu1, s až trojnásobným nárůstem proti předchozí generaci.2

  • Až padesátiprocentní nárůst počtu jader a cache3 oproti předchozí generaci, vůbec první platforma podporující paměť DDR4 pro lepší výkon aplikací.

SANTA CLARA, USA, 8. září 2014 – Společnost Intel dnes představila produktové rodiny procesorů Intel® Xeon® E5-2600/1600 v3, jejichž hlavním cílem je řešit požadavky různých pracovních zátěží a rychle se vyvíjející potřeby datových center. Nové rodiny procesorů zahrnují četná vylepšení, která poskytují až trojnásobný nárůst oproti předchozí generaci2, špičkovou energetickou efektivitu a zesílené zabezpečení. Aby bylo vyhověno bující poptávce po softwarově definované architektuře (SDI), zobrazují procesory klíčové údaje prostřednictvím telemetrie, takže infrastruktura může nabídnout služby s nejvyšším výkonem, odolností a optimalizovanými celkovými náklady na vlastnictví.

Procesory budou využívány v serverech, pracovních stanicích a síťové infrastruktuře, kde budou pohánět široké spektrum pracovních zátěží, jako je například analýza dat, vysoce výkonné výpočetní úkoly, telekomunikační a cloudové služby, stejně jako komplexní zpracování dat pro internet věcí.

„Ekonomika digitálních služeb klade na datová centra nové požadavky, především požaduje automatizované, dynamické a škálovatelné dodávky služeb,” říká viceprezidentka společnosti Intel a generální manažerka divize datových center Diane Bryantová. „Naše nové procesory nabízejí bezprecedentní výkon, energetickou účinnost a bezpečnost, navíc poskytují přehledné informace o zdrojích nutných k vytvoření softwarově definované infrastruktury. Intel umožnil přestavbu architektury datového centra a tím pomáhá společnostem plně využít přínos cloudových služeb.”

Ve znamení softwarově definované infrastruktury

Softwarově definovaná infrastruktura (SDI) je základem cloud computingu. Ekonomika digitálních služeb vyžaduje hbitost a škálovatelnost, takže veškeré infrastrukturní zdroje musejí být programovatelné a vysoce konfigurovatelné. Tyto funkce v kombinaci s telemetrií, analytickými nástroji a automatizovanými činnostmi umožňují datovému centru dosáhnout vysoké úrovně optimalizace. Společnost Intel do této vize automatizovaného datového centra dál investuje a s novou produktovou rodinou Xeon E5-2600 v3 společnost zavedla klíčová čidla a telemetrii, jež dále posilují SDI.

 

Produktová rodina  Intel Xeon E5-2600 v3 zavádí nové funkce, které nabízejí vyšší viditelnost dovnitř systému než kdykoli předtím. Nová funkce monitoringu cache poskytuje data, na jejichž základě mohou harmonizující nástroje inteligentně rozdělovat a vyvažovat jednotlivé pracovní zátěže, díky čemuž jsou úkoly dokončovány dříve. Stejně tak je díky tomu možné provádět analýzu výkonnostních anomálií vzhledem k soupeření o cache ve složitém cloudovém prostředí, kde není možné zjistit, jaké pracovní zátěže uživatelé spouští.

Nové procesory rovněž zahrnují platformová telemetrická čidla a metriku pro CPU, paměť a využití I/O. S přidáním tepelných čidel pro lepší tok vzduchu a výstupní teplotu se viditelnost oproti předchozí generaci výrazně zvýšila. Procesory nabízejí holistickou sadu čidel a telemetrii pro jakékoli harmonizační řešení, jež tak bude moci detailněji monitorovat, spravovat a kontrolovat využití systému pro dosažení maximální efektivity datového centra a nižších celkových nákladů na vlastnictví.

Vyšší výkon a energetická účinnost

S až osmnácti jádry na socket a 45MB nejnovější cache nabízí produktová rodina Intel Xeon E5-2600 v3 až o 50 procent více jader a cache oproti procesorům předchozí generace. Vedle toho extenze Intel® Advanced Vector Extensions (Intel AVX2)4 zdvojuje šířku instrukcí vektorového celku na 256 bitů na cyklus pro citlivé zátěže a díky tomu nabízí 1,9násobně vyšší výkon5.

Produktová rodina Xeon E5-2600 v3 rovněž zvyšuje virtualizační hutnost a nabízí podporu pro až o 70 procent více VM na server oproti procesorům předchozí generace6, což pomáhá snižovat provozní náklady datových center. Pracovní zátěže limitované paměťovou pásmovou šířkou zaznamenaly 1,4násobný nárůst výkonu oproti předchozí generaci7, a to díky podpoře paměti DDR4 nové generace. Rovněž byly vylepšeny instrukce šifrovací standardu Intel Advanced Encryption Standard (Intel® AESNI), což urychlilo šifrování i dešifrování dat zhruba dvojnásobně, aniž by bylo nutné obětovat reakční dobu aplikací8.

Procesory jsou postaveny na bázi špičkové a energeticky účinné technologie 22nm 3-D Tri-Gate, která dokáže snižovat spotřebu energie a zároveň zvyšovat výkon jednotlivých tranzistorů. Nově lze dynamicky regulovat příkon na jádro a tak zajistit energeticky účinnější zpracování jednotlivých úkolů.

Produktová rodina Intel Xeon E5-2600 v3 nabízí vyspělé funkce pro dosažení maximální efektivity a stanovila nový světový rekord v energetické účinnosti9 měřeno výkonem na watt.

 

Významný nárůst výkonu nových serverových procesorů Intel potvrdilo i testování v národním superpočítačovém centru v Ostravě

V rámci možnosti testování nové generace serverových CPU Intel Haswell EP byly v národním superpočítačovém centru IT4Innovations porovnány výkony v několika syntetických benchmarcích a v několika benchmarcích založených na pracovních verzích kódů, které jsou předmětem výzkumu či produkčních výpočtů centra. Pro porovnání byly použity produkční CPU Intel Sandy Bridge, které jsou použity ve standardních výpočetních uzlech clusteru Anselm.

Pro získání porovnání čistě výpočetního výkonu byl použit vlastní syntetický benchmark vyvíjený v IT4Innovations, který má pracovní název “Mandelbrot”, a standardní syntetický benchmark STREAM pro testování propustnosti paměťového subsystému. Mandelbrot ukázal 1.89násobný nárůst výkonu (při použití AVX instrukcí) a 3.37násobně (při použití nových FMA instrukcí) vyšší než u procesoru Sandy Bridge. STREAM ukázal nárůst výkonu propustnosti pamětí 1.47násobně vyšší než u procesoru Sandy Bridge.

“Protože jednou z oblastí zájmu IT4Innovations jsou algoritmy pro efektivní a škálovatelné řešení inženýrských úloh, byly jako další zvoleny benchmarky založené právě na takovýchto algoritmech. Prvním byl standardizovaný řešič “icoFoam” z oblasti Výpočtů dynamiky tekutin (CFD) z balíku OpenFOAM, který je často využíván v automobilovém průmyslu. Jako druhý byl zvolen řešič HTFETI (Hybrid Total FETI), který je vyvíjen přímo v rámci projektu IT4Innovations a který je vhodný pro řešení např. úloh ze strukturální analýzy pomocí tzv. doménové dekompozice. Ve vzorových úlohách byl nárůst výkonu na CPU Haswell EP v případě řešiče icoFoam 1.54násobně vyšší a v případě řešiče HTFETI 1.39násobně vyšší,” potvrzuje zástupce ředitele superpočítačových služeb Filip Staněk z IT4Innovations.

Jako poslední reprezentant z řady výzkumných aktivit projektu IT4Innovations byl zvolen řešič Multidis z balíku nástrojů pro výpočty molekulární dynamiky Multidyn, kde v testovacím výpočtu dosáhlo CPU Haswell EP 2.55násobný nárůst oproti Sandy Bridge.

Dále zpráva pokračuje v anglickém jazyce

Creating Open, Flexible Networks with Intel Xeon E5-2600 v3 Processors
Intel Xeon E5-2600 v3 processors can be paired with the Intel® Communications Chipset 89xx series featuring Intel® Quick Assist Technology to enable faster encryption and compression performance10 to improve security in a wide range of workloads. Service providers and networking equipment providers can use the platform to consolidate multiple communications workloads onto a single, standardized and flexible architecture to speed up services deployment, reduce costs, and create a more consistent and secure user experience.

In addition, the new Intel® Ethernet Controller XL710 family helps address the increasing demands on networks with capabilities to enable better performance for virtualized servers and networks. The flexible 10/40 gigabit Ethernet controller provides twice the bandwidth while consuming half the power compared with the previous generation11.

Extensive industry support
Starting today, system manufacturers from around the world are expected to announce hundreds of Intel® Xeon® processor E5 v3 family-based platforms. These manufacturers across servers, storage and networking include Bull*, Cray*, Cisco*, Dell*, Fujitsu*, Hitachi*, HP*, Huawei*, IBM*, Inspur*, Lenovo*, NEC*, Oracle*, Quanta*, Radisys*, SGI*, Sugon* and Supermicro*, among many others.

Pricing details
The Intel Xeon processor E5-2600 v3 product family will be offered with 26 different parts that range in price from $213 to $2,702 in quantities of 1,000. Intel Xeon processor E5-1600 workstations will be offered with six different parts in prices ranging from $295 to $1,723. Complete pricing details can be found in the Intel Newsroom. For more details on these new Intel Xeon processors, visit the online press kit.

View the Multimedia Press Kit
(includes the full story with high resolution photos, videos, quotes, fact sheets, and more)

O společnosti Intel

Společnost Intel (NASDAQ:INTC) je světovým lídrem v oblasti inovací informačních technologií. Navrhuje a vytváří nezbytné technologie, které tvoří základ výpočetní techniky po celém světě. Intel také jako lídr korporátní odpovědnosti a udržitelnosti první na světě nabízí komerčně dostupné procesory bez obsahů konfliktních surovin. Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pressroom a http://blogs.intel.com, o procesorech bez konfliktních surovin se dozvíte více na conflictfree.intel.com.

Software and workloads used in performance tests may have been optimized for performance only on Intel microprocessors. Performance tests, such as SYSmark and MobileMark, are measured using specific computer systems, components, software, operations and functions. Any change to any of those factors may cause the results to vary. You should consult other information and performance tests to assist you in fully evaluating your contemplated purchases, including the performance of that product when combined with other products.

Results have been measured by Intel based on software, benchmark or other data of third parties and are provided for informational purposes only. Any difference in system hardware or software design or configuration may affect actual performance. Intel does not control or audit the design or implementation of third party data referenced in this document. Intel encourages all of its customers to visit the websites of the referenced third parties or other sources to confirm whether the referenced data is accurate and reflects performance of systems available for purchase.

1 Twenty-seven performance world records based on two-socket configurations. Source as of Sept. 8, 2014. Full details available at:http://www.intel.com/content/www/us/en/benchmarks/server/xeon-e5-2600-v3/xeon-e5-2600-v3-summary.html.

2 Source as of Sep. 8, 2014. New configuration: Hewlett-Packard Company HP ProLiant ML350 Gen9 platform with two Intel Xeon Processor E5-2699 v3, Oracle Java Standard Edition 8 update 11, 190,674 SPECjbb2013-MultiJVM max-jOPS, 47,139 SPECjbb2013-MultiJVM critical-jOPS.Source. Baseline: Cisco Systems Cisco UCS C240 M3 platform with two Intel Xeon Processor E5-2697 v2, Oracle Java Standard Edition 7 update 45, 63,079 SPECjbb2013-MultiJVM max-jOPS , 23,797 SPECjbb2013-MultiJVM critical-jOPS. Source.

3 Intel® Xeon® Processor E5-2699 v3 (18C, 45M Cache) compared to Intel® Xeon® Processor E5-2697 v2 (12C, 30M Cache).

4 Intel® Advanced Vector Extensions (Intel® AVX)* provides higher throughput to certain processor operations. Due to varying processor power characteristics, utilizing AVX instructions may cause a) some parts to operate at less than the rated frequency and b) some parts with Intel® Turbo Boost Technology 2.0 to not achieve any or maximum turbo frequencies. Performance varies depending on hardware, software, and system configuration and you can learn more at http://www.intel.com/go/turbo.

5 Source as of August 2014 TR#3034 on Linpack*. Baseline configuration: Intel® Server Board S2600CP with two Intel® Xeon® Processor E5-2697 v2, Intel® HT Technology disabled, Intel® Turbo Boost Technology enabled, 8x8GB DDR3-1866, RHEL* 6.3, Intel® MKL 11.0.5, score: 528 GFlops. New configuration: Intel® Server System R2208WTTYS with two Intel® Xeon® Processor E5-2699 v3, Intel® HT Technology disabled, Intel® Turbo Boost Technology enabled, 8x16GB DDR4-2133, RHEL* 6.4, Intel® MKL 11.1.1, score: 1,012 GFlops

6 Source as of Sept. 8, 2014. New configuration: Hewlett-Packard Company ProLiant DL360 Gen9 with two Intel Xeon Processor E5-2699 v3, SPECvirt_sc2013 1614 @ 95 VMs. Source.  Baseline: IBM System x3650 M4 platform with two Intel Xeon Processor E5-2697 v2, SPECvirt_sc2013 947.0 @ 53 VMs. Source.

7 Source as of August 2014 TR#3044 on STREAM (triad): Intel® Server Board S2600CP with two Intel® Xeon® Processor E5-2697 v2, 24x16GB DDR3-1866 @1066MHz DR-RDIMM, score: 58.9 GB/sec. New Configuration: Intel® Server System R2208WTTYS with two Intel® Xeon® Processor E5-2699 v3, 24x16GB DR4-2133 @ 1600MHz DR-RDIMM, score: 85.2 GB/sec.

8 Source as of June 2014 on AES-128-GCM Encryption algorithm: Intel internal measurements using Intel® Server Board S2600CW2S with two Intel® Xeon® Processor E5-2658 v3, DDR4-2133, CentoOS v3.8.4, Open SSL v1.0.2-beta1. Baseline Configuration: Intel internal measurements with two E5-2658 v2, DDR3-1866, CentoOS v3.8.4, Open SSL v1.0.2-beta1.

9 Comparison based onSPECpower_ssj2008 results published (http://www.spec.org/) as of Aug. 26, 2014. Sugon I620-G20 platform with two Intel Xeon Processor E5-2699 v3, IBM J9 VM, 10,599 overall ssj_ops/watt. Source (http://www.sugon.com/).

10 Intel® Communications Chipset 8920 (20Gbps) compared to Intel Communication Chipset 8955 (50Gbps) capable of up to 2.5x more encryption acceleration. Intel® Communications Chipset 8920 (8Gbps) compared to Intel Communication Chipset 8955 (24Gbps) capable of up to 3x more compression acceleration. 8920 Configuration: C8920 PCIe x16 QA Driver/SDK Release 1.0.0-77 Stargo/ Gladden 4C-8T-8 MB LLC – 2GHz, 2C-4T used for peak CCK throughputs. 8955 Configuration: [8955 PCIe x16 on a Shumway development Platform with Ivy Bridge EP CPUs and QA Driver/SDK 1.00. Tests were performed using UP/8 cores; Measured by Intel].

11 Source as of Aug 2014: Calculated Gb/Watt for 2@ Intel Ethernet CNA X520-DA2 Dual-port Twinax Typical Power 11.6W 2: 1@ Intel Ethernet CNA X710-DA4 Quad-port Twinax Typical Power 3.4W for a 222% increase in Gb/Watt (Typical).