Nový impuls pro inovace. Program SAP University Alliances se otevírá i pro české univerzity a výzkumné instituce

Bez moderních technologií se dnes nelze obejít téměř v žádné oblasti výzkumu. Nejde přitom jen o informační technologie. V rámci programu SAP University Alliances mohou získat podporu a přístup k nejmodernějším technologiím i české vysoké školy. Databáze ProteomicsDB vzniklá na Technické univerzitě v Mnichově dokazuje, kde všude se mohou technologie uplatnit. (TZ)

Praha — 23. září 2014 — Společnost SAP rozšiřuje program pro podporu výzkumu na univerzitách a v neziskových výzkumných institucích. Pedagogové a studenti tak díky tomu získají v rámci svých akademických aktivit možnost pracovat s platformou SAP HANA pro výpočty s velkými objemy dat v reálném čase. Programu se mohou účastnit i univerzity a instituce z České republiky.

„Výpočty prováděné s velkým objemem dat a v reálném čase jsou typickými úlohami, které jsou řešeny v rámci výzkumů v celé řadě oborů. Může jít o počítačové vědy, umělou inteligenci, ale také biologii, zdravotnictví, národní bezpečnost nebo environmentální vědy,“ vysvětluje Michal Bezák konzultant pro oblast Innovation a Technology SAP ČR. „Čekání na výsledky výpočtů je často hlavním důvodem pomalejšího postupu výzkumu. SAP HANA má potenciál tuto bariéru odstranit a věříme, že pomůže s výzkumem v České republice stejně, jako se tomu děje v zahraničí,“ objasňuje dále.

V rámci globálního programu získají univerzity příležitost spolupracovat s pracovišti pro zpracovávání velkých dat, jakým je inovační centrum pro Big Data v univerzitním kompetenčním centru (UCC) na univerzitě Otto von Guericka v Magdeburgu. Díky tomu mohou vzniknout výzkumné komunity využívající platformu SAP HANA. University a neziskové výzkumné instituce, které uzavřou partnerství s centry pro velká data v rámci UCC, získají označení SAP University Alliances Innovation Labs.

V dalších fázích budou moci spolupracující univerzity a neziskové výzkumné instituce využít další specifická řešení navržená podle jejich potřeb a zaměření. Půjde například o cloudovou platformu SAP HANA, službu SAP HANA Enterprise Cloud a o nasazení SAP HANA přímo v jejich prostorách. Instituce navíc mohou spolupracovat s laboratoří Hasso-Plattner-Institut Future SOC Lab, která jim zprostředkuje komunikaci a výměnu informací mezi výzkumnou komunitou a komerčními partnery.

Přínos platformy SAP HANA pro biologický výzkum demonstruje například databáze ProteomicsDB shromažďující data o proteinech a peptidech, kterou lze využívat v základním biomedicínském výzkumu, k vývoji nových léků, pokročilých diagnostických metod i ke stanovení cílů pro další výzkum. Je určena pro veřejné sdílení dat o proteinech získaných pomocí hmotnostní spektrometrie. Uživatelé mohou tímto způsobem také kontrolovat data před jejich publikováním. Databáze má úložný systém o velikosti 50 TB, 2 TB paměti RAM a 160 procesorů. Platforma SAP HANA umožňuje rychlé dolování dat z databáze a jejich vizualizaci.

Dalším příkladem je výzkum katedry genetiky profesora Carlose Bustamanteho na Stanfordově univerzitě využívá SAP HANA k analýze genetických odchylek v reálném čase. Tuto spolupráci ocenila i kancelář Bílého domu pro vědu a technologickou politiku jako inspirativní spolupráci mezi komerční a akademickou sférou. Uplatnění nachází platforma SAP HANA již i v klinické praxi. Ve spolupráci s německým Národním centrem nádorových onemocnění (National Center for Tumor Diseases, NCT) Heidelbergu byl vyvinut nástroj Medical Explorer, který umožňuje vybrat pro pacienta nejúčinnější léčbu podle jeho typologie a výsledků dřívějších klinických testů.

Pro více informací navštivte stránky SAP University Alliances Innovation Lab.

 Více informací najdete na www.sap.com, @sapnews nebo www.sap-tv.com.

Fotobanku společnosti SAP najdete zde: http://www.sap-tv.com/stockfootage/

O společnosti SAP

SAP, lídr trhu s aplikačním softwarem, pomáhá podnikům a organizacím všech oborů a velikostí lépe fungovat a dosahovat svých cílů. SAP umožňuje lidem a organizacím pracovat společně mnohem efektivněji a využívat podnikové informace tak, aby byli neustále před konkurencí. Přitom nezáleží na tom, zda je SAP využíván ve skladě nebo podnikové prodejně, na mobilních zařízeních nebo klasických počítačích, na pracovišti zákaznické podpory nebo v kanceláři představenstva. Aplikace a služby společnosti SAP pomáhají již více než 248 500 zákazníků dosahovat vyšších zisků, zajistit si udržitelný růst a přizpůsobovat se aktuálním potřebám. V České republice působí společnost od roku 1992 a dosud získala více než 1000 zákazníků z oblasti podniků, finančních institucí a organizací veřejné správy.