S deníkem Mladá fronta DNES se studenti učí novinařině

Studenti čtou a píšou noviny je projekt deníku Mladá fronta DNES, díky kterému si studenti středních škol mohou ve vybraných hodinách vyzkoušet práci novináře a také publikovat v největším českém deníku. Do sedmého ročníku podzimní části se přihlásilo přes čtyři sta škol.  Partnery jsou Home Credit, Severní energetická, Teplárny Brno a Kartografie Praha. (TZ)

Jarní i podzimní část projektu trvá vždy šest týdnů a přihlášené třídy mají díky partnerům projektu během této doby noviny zdarma každý všední den. Studenti dostávají postupně tři různá témata ke zpracování.

„Jsem rád, že se daří podporovat takto smysluplné projekty, a věřím, že z řad těchto studentů vzejde i nová generace novinářů,“ říká Štěpán Košík, předseda představenstva mediální společnosti MAFRA.

„Studenti se učí s novinami pracovat ve dvou polohách, jednak jako čtenáři a zároveň jako autoři. V novinách vyhledávají informace a k nim se pak snaží vyjádřit svůj názor. Zatímco v běžném životě jsou zvyklí názory formulovat spíše v krátkých větách na sociálních sítích, my od nich naopak chceme, aby svá tvrzení podložili argumenty a pořádně se nad nimi zamysleli,“ vysvětluje editor deníku Mladá fronta DNES Petr Suchomel.

„Je to skvělá akce nejen pro studenty, ale i pro pedagogy. Budeme rádi, když takový projekt bude pokračovat mnoho let,“ říká patronka projektu Jana Kučerová z Obchodní akademie v Uherském Hradišti.

Uzávěrka celé podzimní části je 30. října a příspěvky studentů pak budou v deníku Mladá fronta DNES vycházet do pátku 14. listopadu. Nejlepší z nich otiskne deník v celostátním vydání a odmění je knihou vydavatelství Kartografie PRAHA.