Technet.cz odstartuje zítra jedinečný experiment, hledání stratokešek

Tzv. stratocaching je unikátní projekt z dílny občanského sdružení Žádná věda a jeho spolutvůrci jsou redaktoři Technet.cz, kteří za něj dostali loni Křišťálovou lupu a několik dalších ocenění.  Experiment je nadstavbou oblíbeného geocachingu. Kešky, které se v této hře loví, se ale na zem snesou až ze stratosféry.  V sobotu 25. října se uskuteční druhý ročník.  (TZ)

„Z výšky, kam běžně létají jen stratosférické balony a Felix Baumgartner, vypustíme v sobotu 25. října, bude-li příznivé počasí, v 10 hodin z Hydrometeorologického ústavu v Praze-Libuši 12 kapslí v podobě 40cm javorových semínek. Ty by měly po přistání ohlásit svou polohu, kterou zveřejníme, a účastníci experimentální hry Stratocaching je budou moci vyrazit hledat,“ říká jeden ze spolutvůrců, vedoucí redakce Technet.cz Jan Kužník.

Semínka jsou vyrobena na 3D tiskárně. Do výšky přesahující 30 kilometrů je vynese stratosférický balon s Dropionem. To je technologicky vyspělá gondola, která v požadované výšce uvolní kešky, a ty se snesou na zem. Mají v sobě  GPS a další geolokační technologie, které po dopadu na zem začnou vysílat údaje o své poloze. V ten moment se hráči zaregistrovaní v soutěži mohou vypravit stratokešky hledat. Potřebují k tomu aplikaci do chytrého telefonu, která je zdarma dostupná pro nejrozšířenější mobilní platformy.

Do experimentální hry se můžete přihlásit na stránkách Stratocaching.cz a průběh celé akce, včetně přímého přenosu z letu balonu, můžete sledovat v on-line reportáži na Technet.cz.

MAFRA, a.s.
sídlo: Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5
zápis v OR: Městský soud v Praze,oddíl B, vložka 1328, IČO: 45313351
www.mafra.cz