Audio Expert System řeší zvukové potíže Bluetooth

Audio Expert System (AES) je uveden jako první a jediný nástroj na trhu, který umožňuje současně analyzovat zvuk i datové protokoly Bluetooth jen z radiového přenosu ve vzduchu, v přesném vzájemném vztahu. (TZ)

AES je velmi snadno použitelný ryze softwarový modul amerického výrobce Frontline Test Equipment, Inc., který pracuje s jeho platformou protokolového analyzátoru ComProbe.

AES v reálném čase nebo ze záznamu extrahuje přenášený zvukový signál do analogové podoby, zobrazuje jeho vlnový průběh nebo umožňuje jeho nezávislý poslech. Současně provádí expertní analýzu všech se zvukem souvisejících událostí, které rozlišuje na události kodeku, audia a Bluetooth. Všechny události jsou zobrazované synchronizovaně s průběhem signálu. Jediným kliknutím se vždy lze přenést i na ostatní přesně synchronizované rámce protokolu Bluetooth v rámci ComProbe a provádět analýzu i souběžných mimozvukových přenosů a jejich vliv na přenos audia.

AES podstatně zrychluje, zpohodlňuje a zpřesňuje analýzu přenosů audio ve vztahu k Bluetooth, kterou mohou provádět zkušení i začínající vývojáři a testéři produktů s Bluetooth.

„V nástrojích pro měření Bluetooth a audia existovala mezera,“ řekl  David Bean, prezident Frontline. „Existují i skvělé nástroje pro testování samotného výsledného zvuku, ale nebyly nástroje, které by umožňovaly zjištěné potíže kvality audia vázat k možným příčinám v protokolech Bluetooth. Mezera je nyní zaplněna. S modulem Audio Expert System mohou inženýři Bluetooth vidět přesně vše, co potřebují, aby svou práci udělali velmi rychle.“

Způsob implementace Bluetooth může značně ovlivnit kvalitu výsledného audia. Modul AES zpřístupňuje všechny relavantní parametry a statistiky přenosu zvuku i zmíněné zvukové události, z nichž lze rychle usoudit na povahu kořenových příčin potíží.

„Přenos zvuku je hlavní užívanou aplikací klasického Bluetooth,“ říká Vojtěch Kment, ředitel AXONNET. „Pro vyšší kvalitu řeči i hudby nové specifikace využívají vyšší šířka pásma a stále lepší kodeky. Skutečně dobrý prožitek závisí ale na správném návrhu a odladění, k čemuž AES vydatně pomáhá.”

O Frontline

Frontline Test Equipment, Inc. je světově vedoucí výrobce protokolových analyzátorů pro Bluetooh a doprovodných služeb, jako jsou testy interoperability. Analyzátory Frontline používá 84 společností z Fortune 100. Řada analyzátorů ComProbe pro Bluetooth je de facto průmyslovým standardem a je užívána stovkami společností globálně, včetně CSR, Broadcom, Atheros, Apple, Nokia, Samsung, Sony, Toshiba, Panasonic a Marvell.

O AXONNET

AXONNET spol. s r.o. je autorizovaný prodejce Frontline od roku 1995. Na specializovaném trhu získal pro Frontline během let řádově desítky zákazníků působících v řadě různých odvětví: řídící technika, energetické rozvodné sítě, vývoj software, datová komunikace, telekomunikace i automotive.