Může internet věcí zachraňovat životy? RunMyProcess od Fujitsu už ví, jak na to

Praha – 22. prosince – Internet věcí (Internet of Things, IoT) přináší globální ekonomice obrovský potenciál. Nové standardy umožňují propojeným věcem navzájem efektivněji komunikovat a platforma RunMyProcess od společnosti Fujitsu pomáhá startupům, jako je HOP Ubiquitous (HOPU), jejich nápady převést do světa digitálního byznysu, aniž by to příliš zatížilo jejich rozpočet. (TZ)

HOPU vyhrála prestižní Cenu za nejlepší demonstraci na 4. mezinárodní konferenci internetu věcí (mediální laboratoře MIT, Cambridge, USA, říjen 2014) a ukazuje, jak lze sloučit cloud s internetem věcí a vytvořit nové formy sociální infrastruktury, která reaguje na potřeby lidí v reálném čase. Jak to funguje v reálném světě se můžete přesvědčit na videu „Využití internetu věcí – ukázka hyperkonektivity v akci v otázkách života a smrti“. To ukazuje, jak lze spojením komplexního snímání pomocí osobních snímačů a informačního systému zaměřeného na člověka zachraňovat lidské životy.

Demonstrace popisuje dva scénáře. Došlo k dopravní nehodě v rušném městě během dopravní špičky. Cyklista je vážně zraněn. Naléhavě potřebuje lékařské ošetření. V dnešním světě pramení zpoždění z pozdního příjezdu sanitky, dopravních komplikací a nedostatku personálu při příjezdu do nemocnice. Životně důležité minuty, které mohou znamenat předěl mezi životem a smrtí, jsou ztraceny.

V hyperpropojeném světě – s pomocí malých, bezdrátových zařízení od HOPU, propojených mezi sebou navzájem a do cloudu pomocí platformy Fujitsu RunMyProcess – bude cyklistův osud jiný. Pohybový snímač v jeho nositelném zařízení detekuje náraz. Předá jeho polohu a zašle jeho měnící se srdeční tep do informačního systému zaměřeného na člověka, který vyvolá poplach. Než může kolemjdoucí zavolat telefonem pomoc, řídící centrum již o naléhavé situaci ví a sanitka je na cestě. Záchranáři přijíždějí a cyklistu stabilizují. Systém rozezná, že doprava kolem nejbližší nemocnice je ucpaná a že v dalším nejbližším zdravotnickém zařízení je nedostatek lékařského personálu. Dopravní situace u třetí nemocnice je však dobrá a je zde ihned k dispozici personál. Systém nakreslí nejlepší trasu a odhadne, že se cyklistovi dostane ošetření mnohem rychleji, což ušetří zásadně důležitý čas a možná zachrání jeho život.

“Firma HOP Ubiquitous chtěla vystavět most mezi potřebami skutečného světa a dostupnými digitálními řešeními. Tyto technologie nejsou futuristickými vizemi, existují již dnes. Ale právě jejich propojením lze získat cenné minuty a zachraňovat lidské životy. Navzdory složitému propojení několika zdrojů dat – záchranářské složky, dopravní informace, sanitka a nemocnice – i veškerým navzájem odlišným technologiím a zdrojům dat, náš malý tým tří lidí byl schopen navrhnout, integrovat a nasadit řešení založené na platformě Fujitsu RunMyProcess během pouhých pěti dní,” popisuje přístup své firmy Dr. Antonio J. Jara, výkonný ředitel HOP Ubiquitous.

RunMyProcess je cloudová platforma pro rychlou implementaci a testování inovací umožňují společnosti Fujitsu i jejím zákazníkům na celém světě realizovat firemní vizi inteligentní společnosti zaměřené na člověka. Platforma Fujitsu RunMyProcess přináší možnosti, které jsou potřebné pro výstavbu propojených digitálních systémů, sahajících od cloudu přes lokální systémy až po mobilní prostředí.

“Hyperpropojená povaha internetu mění svět. Výsledkem je, že každý, kdo má skvělý nápad, může ihned zahájit nápadité podnikání. Vstupní překážky jsou nyní nižší než kdy dříve. Fujitsu RunMyProcess umožňuje společnostem jako HOP Ubiquitous přejít od myšlenky na trh velmi rychle. Dosahujeme toho integrací informačních a komunikačních technologií do podnikatelských záměrů z reálného života,“ říká Dr. Joseph Reger, Dr. Joseph Reger, technický ředitel Fujitsu pro oblast EMEIA.

Startupová firma HOPU, se sídlem ve španělském městě Murcia, se zaměřuje na nositelná zařízení a technologie se snímači. Díky vylepšování a podpoře zásadních technologických standardů – např. OMA, IPv6 a CoAP – se jedná o předního hráče při stanovování standardů managementu, interoperability a bezpečnosti v oblasti rozvíjejícího se internetu věcí a jeho širšího propojení do dalších webových a cloudových služeb. S využitím své odbornosti pracuje firma HOPU na urychlení rozvoje nových hodnotových modelů napříč průmyslovými odvětvími, například rostoucího průmyslového internetu, nazývaného též Industry 4.0.

Nová legislativa představuje příležitosti pro podnikatelské nápady, například od dubna 2014 lze naléhavé situace hlásit v celé Evropě prostřednictvím integrovaných rozhraní, nejen pomocí telefonu.1 To byl výchozí bod vývoje demonstrace společností HOPU a Fujitsu. S přístupem k nástrojům, které poskytuje platforma Fujitsu RunMyProcess, mohou začínající firmy rychle reagovat na podobné příležitosti, s mnohem menšími vstupními překážkami než dříve, což jim umožňuje využít éru digitální transformace.

Cloudová platforma Fujitsu RunMyProcess odstraňuje bariéry pro realizaci podobných nápaditých a nových přístupů. V první řadě, hladká mobilita prostřednictvím firemních aplikací, nezávislých na zařízení a poloze, přináší jednotné digitální prostředí. Je to obzvláště důležité v situacích, v nichž se data získávají z velkého množství různých komponent napříč řetězem dodávajících subjektů. Ve zde popsaném scénáři existují čtyři hlavní komponenty – záchranářská složka, dopravní servis, sanitka a nemocnice.

Dále, digitalizace a integrace typu end-to-end prostřednictvím rozhraní API a více než 2 500 připojení napříč digitálním řetězcem dodavatelů umožňují postupně přidávat nové komponenty. A co víc, rychlejší výsledky a zvýšená stabilita prostřednictvím pružné, modelově založené firemní platformy přinášejí rychlou digitalizaci. Zrychlená inovace pomocí společných firemních nástrojů umožňuje začínajícím firmám využít digitální kulturu jako základ pro budoucí inovace a úspěch.

Ceny a dostupnost

Platforma Fujitsu RunMyProcess je dostupná přímo od Fujitsu RunMyProcess na adrese https://www.runmyprocess.com/en/.

Poznámky pro editory

1 Velké množství řešení pro situace typu ‘SOS’ a ‘pomoc’ využívalo výhody v nových komunikačních technologiích. Tato demonstrace integruje instanci služby zdravotnického operačního střediska (Public Safety Answering Point, PSAP), založené na standardizovaném protokolu Asociace evropské linky pro nouzové volání (European Emergency Number Association, EENA). Demonstrace tak dokládá, že uvedené řešení je využitelné v celé Evropské unii.

Další zdroje informací:

O společnosti Fujitsu

Fujitsu patří mezi největší japonské společnosti v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT), která nabízí kompletní portfolio IT produktů, řešení a služeb. Přes 162 tisíc zaměstnanců Fujitsu obsluhuje zákazníky ve více než 100 zemích světa. Společně se svými zákazníky přispívá Fujitsu svými dlouholetými zkušenostmi a znalostmi k vytváření lepší budoucnosti světové společnosti. Konsolidované tržby společnosti Fujitsu Limited (TSE:6702) za poslední fiskální období dosáhly výše 46 miliard USD (k 31. březnu 2014).

Další informace naleznete na webu http://www.fujitsu.com.

O společnosti Fujitsu v České republice a na Slovensku

Společnost Fujitsu je součástí globální skupiny Fujitsu Limited. Společnost vznikla v roce 2009 odkoupením 50% podílu společnosti Siemens ve společném podniku Fujitsu – Siemens. V České a Slovenské republice společnost nabízí kompletní portfolio IT produktů, řešení a služeb, včetně koncepce dynamických infrastruktur (cloud computing). K jejím klientům se řadí největší společnosti a instituce, pro které zajišťuje správu datových center, infrastrukturu a infrastrukturu jako službu (IaaS). Pro střední, malé firmy a jednotlivce zajišťuje servis prostřednictvím sítě svých obchodních partnerů. Fujitsu zaměstnává v ČR a SR více než 100 lidí.

Další informace o společnosti Fujitsu najdete na webu http://www.fujitsu.cz.
Všechny ostatní názvy společností a produktů uvedené v tomto dokumentu jsou ochrannými známkami nebo registrovanými ochrannými známkami příslušných vlastníků. Informace v této tiskové zprávě jsou platné k datu vydání a mohou se kdykoliv změnit bez předchozího upozornění.