Domácnosti ročně vyplýtvají vodu až za 4,2 miliardy – jen na zuby!

Přestože si české domácnosti stěžují na neustálé zdražování, ještě stále se nenaučily šetřit a samy se tak naprosto zbytečně připravují o nemalé peníze. Jak ukázal průzkum společnosti Henkel, tak při čištění zubů nezavírá tekoucí vodu čtvrtina Čechů. Ročně tak úplně zbytečně vyplýtvají a následně i zaplatí vodu za 4,2 miliardy korun, která vyteče naprosto bez užitku. (TZ)

Výsledky výzkumu potvrzuje i David Otáhal, který se ve své praxi dlouhodobě zabývá problematikou šetření vodou. „Ano, je to tak. U svých klientů sledujeme podobné návyky, které popisuje výše zmiňovaná studie. Možná to někomu připadá jako banalita, aby zavíral kohoutek s tekoucí vodou při čištění zubů, ale absolutní čísla jsou alarmující. A to v nich nejsou promítnuté úspory, kterých lze docílit například správným splachováním nebo úsporným sprchováním.“ Kroutí nechápavě hlavou nad zbytečným a drahým plýtváním domácností Otáhal z portálu neoperlcz.cz.

Čtyři minuty denně vás připraví o 1.700 Kč ročně

Výpočet je naprosto jednoduchý. Pokud si čistíme zuby dvakrát denně doporučené 2 minuty, pak s naplno otevřeným kohoutkem spotřebujeme naprosto zbytečně cca 60 litrů pitné vody. To je za rok 21,9 kubíků vody, které nás například v Praze při ceně vodného a stočného 77,66 Kč za metr krychlový, vyjdou na 1.700 Kč na osobu. U čtyřčlenné domácnosti je to pak už 87.600 litrů za 6.803 koruny, přitom by každému na jedno čištění zubů stačila jedna až dvě sklenice vody za pár haléřů. „A kdo se bez naplno puštěného kohoutku nemůže obejít, měl by si alespoň nainstalovat omezovač průtoku, takzvaný spořič. Rázem mu klesne spotřeba vody až o sedmdesát procent.“ Upozorňuje Otáhal.

Pakliže výzkum ukázal, že vodou takto nešetří čtvrtina obyvatelstva, tedy cca 2,5 milionu lidí. Nyní už není složité si spočítat, že všichni dohromady vyplýtvají ročně jen na čištění zubů naprosto bez užitku vodu za 4,25 miliardy korun.

V regionech může být i dráž!

„A nenechte se mýlit! Jsou regiony, kde je voda ještě daleko dražší než v Praze, například na Semilsku atakuje cena vody v roce 2015 za jeden kubík už hranici jednoho sta korun!“ upozorňuje Otáhal všechny, kdo si myslí, že voda v Praze patří k nejdražším v republice.
Zdroj: www.neoperlcz.cz