Intel uvádí nová mobilní SoC a řešení pro LTE

Byla oznámena spolupráce se společnostmi Ericsson*, Samsung* a dalšími v rámci rozsáhlé iniciativy zahrnující vývoj čipů a zařízení pro zabezpečení a síťový provoz. (TZ)

NOVINKY

  • Byla představena nová řada procesorů Intel® Atom™ x3, dříve kódově označovaných „SoFIA” a určených pro levné chytré telefony, phablety a tablety. Uvedení modelů s těmito procesory již přislíbilo dvacet výrobců.
  • Byly představeny řady procesorů Intel® Atom™ x5 a x7, dříve kódově označovaných „Cherry Trail” a určených pro standardní a prémiové tablety a zařízení 2 v 1 s malým displejem.
  • Bylo představeno pětimódové LTE Advanced řešení Intel® XMM™ 7360, jež nabízí podporu až pro Category 10 a rychlost stahování až 450 Mbps.
  • Technologii Intel si k zabezpečení svých osobních zařízení zvolily firmy Brightstar*, Deutsche Telekom*, LG Electronics*, Prestigio* a Samsung*.
  • Byla oznámena spolupráce se společnostmi Alcatel-Lucent*, Ericsson* a Huawei*, jejímž cílem je reagovat na poptávku po nových službách, zlepšovat síťovou efektivitu a urychlit vývoj směrem k softwarově definované infrastruktuře postavené na architektuře Intel®.

SVĚTOVÝ MOBILNÍ KONGRES, Barcelona, Španělsko, 2. března 2015 – Generální ředitel společnosti Intel Brian Krzanich dnes představil řadu mobilních platforem včetně nového nízkonákladového SoC pro telefony, phablety a tablety, dále globální inovativní LTE řešení, nové uživatelské zkušenosti a řadu nových klientů, kteří budou využívat nabídky Intelu pro mobilní zařízení a síťovou infrastrukturu. Intel dnes nabízí řešení od procesorů přes software až po zabezpečení a je tak podle Briana Krzaniche jednou z mála společností světa, která dokáže nabídnout skutečně komplexní škálu produktů pro zařízení, síť i cloud.

Intel představil řadu procesorů Intel® Atom™ x3, první integrovaný komunikační SoC Intel pro rostoucí segment cenově dostupných zařízení a pětimódové řešení Intel® XMM™ 7360 pro LTE Advanced, navržené pro vysoký výkon a celosvětové pokrytí. Vedle toho Brian Krzanich zdůraznil spolupráci se společnostmi Alcatel-Lucent, Ericsson a Huawei, jejímž cílem je reagovat na poptávku po nových službách v telekomunikacích, cloudu a datových službách, zlepšit síťovou efektivitu a urychlit přesun odvětví směrem k softwarově definované infrastruktuře.

Brian Krzanich rovněž znovu zopakoval, že uživatelé Samsung Galaxy S6* a S6 Edge* budou mít k dispozici nejnovější antivirové řešení od McAfee VirusScan Mobile™, které bude přímo zabudované do jejich telefonů.

„Vývoj mobilního prostředí a růst chytrých, připojených zařízení vedl k silnější poptávce po vyšší konektivitě a ochraně dat na těchto zařízeních v reálném čase,” říká Krzanich. „Všechny tyto faktory ženou vpřed transformaci sítě tak, aby bylo možné v co nejkratší době nabídnout novou úroveň uživatelského komfortu, nové služby a funkce, které zároveň nabídnou vyšší úroveň zabezpečení. Intel je jednou z mála společností na světě, jež dokáží svou nabídkou pokrýt komplexní škálu mobility.”

 

Produkty mobilní komunikace

Intel představil řadu procesorů Intel Atom x3 (dříve kódově označovaných „SoFIA”). Jde o vůbec první integrovanou komunikační platformu pro cenově dostupné tablety, phablety a chytré telefony. SoC kombinuje 64bitový vícejádrový procesor Intel Atom s konektivitou 3G nebo 4G LTE. Nabízí procesor pro aplikace, procesor pro obrazová čidla, grafiku, audio, komponenty pro konektivitu a napájení – to vše v jedné systémové čipové sadě. Tato integrace umožňuje výrobcům zařízení nabízet plně vybavené tablety, phablety a chytré telefony za dostupné ceny a tak reagovat na poptávku v rychle rostoucím segmentu základních a levných přístrojů

Intel tak nabízí svým zákazníkům velmi rychle výhody své architektury a bezdrátové komunikace, přičemž nabídka zahrnuje i technologický ekosystém Číny. Uvést na trh modely postavené na Intel Atom x3 již přislíbilo více než dvacet výrobců, včetně společností ASUS* a Jolla*.

Mobilní portfolio, jehož rozsah sahá od vstupního segmentu až po ten nejnáročnější, doplňuje vůbec první 14nm Intel® Atom™ SoC: procesorové řady Intel Atom x5 a x7 (dříve pod kódovým označením „Cherry Trail”) pro tablety a počítače 2 v 1 nové generace. Řady Intel Atom x5 a x7 nabízejí 64bitovou podporu pro Windows* a Android*, grafiku Intel Gen 8 a možnost propojení s konektivitou nové generace LTE Advanced. Budou použity v široké škále standardních a prémiových zařízení. Procesory se rovněž mohou pochlubit označením „bezkonfliktní1,” což znamená, že tyto produkty neobsahují minerály (cín, tantal, wolfram a/nebo zlato), z jejichž prodeje by bylo financováno porušování lidských práv v Demokratické republice Kongo.

Nabízet zařízení na této platformě se již zavázali někteří klienti Intelu jako například Acer*, ASUS, Dell*, HP*, Lenovo* a Toshiba*. První zařízení by se měla na trhu objevit v první polovině letošního roku.

Intel rovněž oznámil třetí generaci svého pětimódového LTE Advaced Category 10 modemu. Intel XMM 7360 podporuje agregaci až 3 operátorů a rychlost stahování až 450 Mbps. Díky své kompaktní velikosti a energetické nenáročnosti může být použit v řadě různých zařízení, od chytrých telefonů a phabletů až po tablety a osobní počítače. Rovněž rozšiřuje portfolio LTE řešení od Intelu a poskytuje výrobcům zařízení konkurenční výhodu v tom, že mohou rychle uvést na trh LTE zařízení v různých segmentech a regionech. Na Světovém mobilním kongresu společnost demonstrovala pre-5G koncept kombinující LTE s 802.11ad a dosahující za pomoci technologií Intel rychlostí přes 1 Gbps.

Nová uživatelská zkušenost s chytřejšími a bezpečnějšími zařízeními

S hardwarovými a softwarovými produkty, jako je technologie Intel® RealSense™ pro prostorové snímání, bezdrátové nabíjení nebo True Key™ od Intel Security, nabízí Intel nové uživatelské zkušenosti, které uživatelům přinášejí především možnost přirozenější a intuitivnější interakce s technologií. Brian Krzanich použil jako příkladu nejtenčí tablet na světě Dell Venue* 8 a představil model Dell Venue* 10 – s odnímatelnou klávesnicí a fotografickou technologií Intel RealSense. Tablet bude zacílen na spotřebitele a firemní uživatele a na trhu by se měl objevit již brzy.

Kromě spolupráce se Samsungem na ochraně zařízení Galaxy S6 a S6 Edge podle Krzaniche Intel Security spolupracuje s LG Electronics na ochraně osobních dat. LG Electronics nabídne McAfee Mobile Security od Intel Security v LG Watch Urbane LTE*, kde bude tato technologie zajišťovat ochranu před krádeží a majiteli umožní v případě odcizení zařízení lokalizovat, případně vymazat. Uživatelé zařízení od LG na operačním systému Android jsou již technologií McAfee Mobile Security chráněni.

Brian Krzanich též představil nové klienty Brightstar Corp., Deutsche Telekom a Prestigio, kteří začnou využívat technologie True Key, meziplatformovou aplikaci, jež bude řešit problém hesel využitím osobnostních faktorů, jako je rozpoznání tváře či otisků prstů. S touto technologií bude přihlašování rychlejší a snazší. Deutsche Telekom předinstaluje produkt True Key pro všechny své zákazníky v Evropě. Prestigio bude jedním z prvních výrobců zařízení, kteří spustí True Key v Rusku a v celé Evropě, takže aplikace bude dostupná pro všechny tablety Android a chytré telefony do konce roku.

Transformace sítě – Nové služby, lepší konektivita a rychlejší data

Brian Krzanich nastínil, jakým způsobem Intel spolupracuje s dalšími předními společnostmi v odvětví za účelem transformace síťové infrastruktury standardizovaným hardwarem a softwarem, což napomáhá přechodu celého odvětví k flexibilní a rychlé softwarově definované architektuře. To umožňuje telekomunikačním firmám i poskytovatelům cloudových služeb zlepšovat efektivitu sítě a urychlovat nabídku nových služeb a funkcí pro spotřebitele i firmy.

Alcatel-Lucent představil své řešení virtuální radiové sítě (vRAN), sestávající ze standardizované  baseband jednotky, jež používá běžné servery s procesory Intel® Xeon® a umožňuje dosahovat úspor nákladů při vyšším výkonu sítě. vRAN se začne testovat ještě letos, komerčně nabízená bude od roku 2016.

Ericsson ohlásil novou generaci platforem pro datová centra pro Ericsson Cloud System. Ta umožní telekomunikačním firmám a poskytovatelům cloudových služeb snížit celkové náklady na vlastnictví (TCO) a realizovat více flexibility a efektivity ve svých datových centrech. Za použití Intel® Rack Scale Architecture  společně se softwarem pro správu a optimalizaci Ericsson optimalizuje a škáluje cloudové zdroje napříč soukromými, firemními i telekomunikačními cloudovými doménami, přičemž umožňuje vyšší flexibilitu služeb. Dále bylo oznámeno, že Ericsson spolupracuje s Intel Security na mobilním zabezpečení 4G sítí.

Huawei a Intel spolupracují na nabídce robustních cloudových řešení, která umožní poskytovatelům telekomunikačních služeb zcela transformovat svá datová centra. Firmy budou společně vyvíjet novou generaci Huawei’s FusionSphere* postavené na architektuře Intel a budou používat Data Plane Development Kit a Open vSwitch ke zvýšení virtualizačního síťového výkonu FusionSphere. Tato řešení by měla zvýšit výkon, jsou optimalizována pro snížení celkových nákladů na vlastnictví pro zátěže v cloudu, a to škálovatelným a bezpečným způsobem.

Další informace o přítomnosti Intelu na Světovém mobilním kongresu 2015 a záznam tiskové konference najdete na Intel newsroom.

O společnosti Intel

Společnost Intel (NASDAQ:INTC) je světovým lídrem v oblasti inovací informačních technologií. Navrhuje a vytváří nezbytné technologie, které tvoří základ výpočetní techniky po celém světě. Intel také jako lídr korporátní odpovědnosti a udržitelnosti první na světě nabízí komerčně dostupné procesory bez obsahů konfliktních surovin. Další informace o společnosti Intel jsou dostupné na www.intel.com/pressroom a http://blogs.intel.com, o procesorech bez konfliktních surovin se dozvíte více na conflictfree.intel.com.