Axis představuje technologie Sharpdome a Lightfinder v nové špičkové řadě kopulových PTZ kamer

Nová technologie Sharpdome, kterou jsou vybaveny kamery řady AXIS Q61-E, nabídne ostrý obraz ve všech směrech. Tyto kompaktní kamery s otáčením / nakláněním / přiblížením obrazu (PTZ – pan/tilt/zoom) jsou vhodné pro vnitřní i venkovní aplikace, a to i v nepříznivých světelných i klimatických podmínkách, a jsou proto ideální pro nasazení v městském dohledu, nákupních centrech, průmyslu a ve školách. (TZ)

Společnost Axis Communications, světový leader v oblasti IP kamer, představuje jedinečnou technologii Axis Sharpdome u nové řady kamer AXIS Q61-E. Technologie Sharpdome s inovativní mechanikou a jedinečnou geometrií kopule kamerám umožňuje poskytovat věrný a úžasně ostrý obraz ve všech směrech. Díky této technologii kamery navíc dokážou snímat objekty až 20° nad linií horizontu běžného záběru a jsou proto vhodné pro nerovný terén. Technologie Sharpdome zahrnuje též jedinečnou funkci společnosti Axis z názvem Speed Dry, která umožňuje rychlé odstranění kapek vody, aby obraz kamer byl ostrý i v deštivém počasí. Dále ulehčuje čištění kopule kamery, protože je možné použít účinnější postupy, například čištění stlačeným vzduchem.

Kamery z nové řady patří mezi jedny z nejmenších a nejrychlejších kopulových PTZ kamer na trhu. Poskytují 30x optické přiblížení při rozlišení až HDTV 1080p, jsou vybaveny technologií Lightfinder a funkcí pro zpracování širokého dynamického kontrastu Wide Dynamic Range (až 130 dB), aby zvládaly nepříznivé světelné podmínky, a podporují elektronickou stabilizaci obrazu – jejíž přínos se projeví v ostrém obrazu při snímání za větrných podmínek.

„Dohled ve městech, nad kritickými infrastrukturami a obchody – to jsou jen některé příklady scénářů, kde obraz ve špičkové HDTV kvalitě a věrné snímání scény ve všech úhlech jsou extrémně důležité,“ říká Erik Frännlid, ředitel managementu produktů společnosti Axis. „Díky zavedení technologie Sharpdome do nové řady kamer AXIS Q61-E můžeme nabídnout malou a robustní PTZ kameru pro spolehlivou identifikaci osob nebo objektů v rozlišení HDTV, která se hodí do většiny prostředí – a navíc vycházíme vstříc požadavkům operátorů, aby kamery účinně zabíraly i oblast nad jejich horizontální linií.“

Řada AXIS Q61-E jsou první PTZ kamery s inovativní technologií Lightfinder, která poskytuje skvělé podání barev i za nepříznivých světelných podmínek. Model AXIS Q6114-E je vybaven technologií Lightfinder a má rozlišení HDTV 720p a kamera AXIS Q6115-E disponuje rozlišením 1080p. Oba modely nabízejí plné rozlišení při obnovovací frekvenci 50/60 snímků za sekundu.

Pro lepší podporu operátorů obě kamery nabízejí funkci Advanced Gatekeeper, která umí zajistit, aby automaticky otáčely, nakláněly a přibližovaly obraz do předem definované oblasti, jakmile v ní detekují pohyb, a poté dále detekovaný objekt sledují.

Oba modely kamer v řadě AXIS Q61-E je možné instalovat ve vnitřním prostředí nebo v náročných venkovních podmínkách. Odolné síťové PTZ kamery snesou extrémní změny klimatu díky provedení Arctic Temperature Control, které jim umožňuje fungovat až do teploty -50 °C (-58 °F). Kamery navíc podporují funkci automatického odstranění mlhy, která – je-li aktivována – automaticky detekuje, že je záběr zamlžený, a digitálně mlhu odfiltruje, aby obraz byl čistější.

Obě kamery mají malé rozměry, téměř poloviční než modely stávající řady AXIS Q60-E a lze je hladce včlenit do jakéhokoli prostředí. Konkrétní požadavky na uchycení splní kombinace možností v rámci aktuální nabídky montážních úchytek společnosti Axis. Jejich kryty je navíc možné přelakovat na barvu, která bude splňovat požadavky zákazníka.

Kamery řady AXIS Q61-E mají podporu v nejširší základně v daném oboru, která nabízí software pro správu a řízení videa prostřednictvím Partnerského programu společnosti Axis pro vývoj aplikací Axis Application Development Partner Program a AXIS Camera Station. Kamery navíc podporují řešení AXIS Camera Companion, AXIS Camera Application Platform, AXIS Video Hosting SystemONVIF umožňujících snadnou integraci kamerového systému a podporu vývojářů aplikací, kteří mohou kameru obohatit o další inteligentní funkce.

Kopulové síťové PTZ kamery AXIS Q6114-E/Q6115-E by měly být v Evropě dostupné ve 2. čtvrtletí 2015 (za výrobcem doporučené maloobchodní ceny 69.000 a77.000 Kč) prostřednictvím distribučních kanálů společnosti Axis.

Fotografie a další zdroje informací jsou k dispozici zde: www.axis.com/corporate/press/press_material.htm?key=axis_q61_series

Dokument s popisem nové technologie Sharpdome společnosti Axis: http://www.axis.com/files/whitepaper/wp_sharpdome_en_1503_lo.pdf

O společnosti Axis

Společnost Axis nabízí inteligentní bezpečnostní řešení, která vedou k chytřejšímu a lépe chráněnému světu. Axis je největší světový dodavatel na trhu IP kamer a působí jako hybná síla v tomto odvětví tím, že průběžně uvádí inovativní síťové produkty založené na otevřené platformě. S pomocí globální sítě partnerů tak přináší svým zákazníkům vysokou hodnotu. Axis si zakládá na dlouhodobých vztazích se svými partnery, kterým poskytuje na stávajících i na nových trzích jak průlomové síťové produkty, tak i své znalosti.

Axis má více než 1.900 vlastních zaměstnanců ve více než 40 zemích na celém světě a spolupracuje se sítí více než 75.000 partnerů ve 179 zemích. Axis je společnost založená v roce 1984 se sídlem ve Švédsku. Je zalistována na burze NASDAQ Stockholm pod značkou AXIS. Více informací o společnosti Axis najdete na naší webové stránce www.axis.com.