iDNES.cz spustil interaktivní on-line seriál k 70. výročí konce druhé světové války

Redakce iDNES.cz  v rámci oslav 70. výročí od konce druhé světové války připravila speciální projekt ve formě interaktivní mapy. Ta zachycuje přehledně sedmdesát nejdůležitějších okamžiků druhé světové války, které zásadně změnily její vývoj nebo měly dopad na český národ a celkové dění v období protektorátu. (TZ)

Projekt mapuje historické události v Evropě od anexe Rakouska nacistickým Německem v roce 1938 až po odsun německého obyvatelstva po podepsání mírové dohody v roce 1945. Seriál doprovázejí unikátní dokumenty, fotografie a příběhy, které ještě nebyly publikovány. Doplní je nejúspěšnější texty, které iDNES.cz k tématu války vydal.

„Chceme čtenářům ukázat, že kromě kvalitního zpravodajství dokážeme připravit i komplexní a interaktivní projekt, na kterém se podílejí novináři napříč rubrikami společně s odborníky. Při sedmdesátém výročí proto redakce vybrala sedmdesát klíčových okamžiků války, těch notoricky známých i opomíjených, které však významně změnily vývoj událostí,“ vysvětluje šéfredaktor portálu iDNES.cz Ondřej Tolar.

Na projektu spolupracovala redakce iDNES.cz se skupinou historiků a novinářů neziskové organizace Post Bellum a Vojenským historickým ústavem v Praze.

„Všechny sesbírané příběhy, události, fotografie, zvukové a filmové snímky z doby druhé světové války mají smysl tehdy, uvědomíme-li si skrze ně celkem lapidární věc: že se nás bezprostředně týkají. Vypráví totiž příběhy našich rodičů a prarodičů. Všechno, co máme, jak žijeme, za to vděčíme lidem, kteří bojovali za svobodu. Tak snad si na této aplikaci aspoň trochu uvědomíme, jak snadno o ni můžeme přijít,“ říká Mikuláš Kroupa, ředitel organizace Post Bellum.

Projekt Válka je dalším ze speciálních on-line projektů s historickou tematikou na iDNES.cz. Prvním z nich byl projekt k Listopadu 89.