Autodesk uvádí sady aplikací verze 2016 pro stavebnictví a infrastrukturu

PRAHA, 27. dubna 2015 – Společnost Autodesk uvedla na trh softwarové portfolio Autodesk 2016 pro architekty, projektanty a stavitele, které podporuje přechod na metodu Building Information Modeling (BIM). Softwarové verze 2016 pro podporu stavebních a infrastrukturních projektů nabízejí celou řadu vylepšení a nových funkcionalit v rámci sad aplikací Autodesk Building Design Suite, Autodesk Infrastructure Design Suite  a Autodesk Plant Design Suite. Stále více zákazníků z veřejného a soukromého sektoru po celém světě požaduje využívání BIM procesů. Sady společnosti Autodesk pro architekty, projektanty a investory poskytují software s doplňkovými cloudovými službami nezbytné pro BIM projekty, které umožňují firmám adaptovaným na BIM zvýšit svou konkurenceschopnost, a těm, které teprve hledají cestu k BIM, flexibilitu nutnou k hladkému přechodu na tuto metodu. (TZ)

„Hybnou silou stojící za sadami aplikací Autodesk 2016 je vize urychlit procesy navrhování a budování v prostředí stavebního odvětví,“ řekl Amar Hanspal, senior viceprezident produktové skupiny IPG ve společnosti Autodesk. „Dnešní projekty znamenají velké týmové nasazení, propojení s různými  profesemi, často i v různých geografických lokalitách, přičemž vyžadují využití různých nástrojů na bázi aktuální poptávky. Naše podpora reprezentuje řešení ve verzi 2016 a spolupracující procesy, společně s rozšířenými cloudovými službami a flexibilními způsoby pořízení softwaru. Je to vše o podpoře vysoce adaptivních, dynamických prostředí zahrnujících mnoho profesí, které potřebují využívat správné zdroje ve správný čas a na správném místě.“

Nové funkcionality dostupné ve všech aplikačních sadách Autodesk 2016

AutoCAD 2016 – inovované funkčnosti specificky zaměřené na projektanty s cílem pomoci zjednodušit koordinaci, získávání informací a tvorbu dokumentace:

  • Připojování a prohlížení modelů Navisworks v rámci softwaru AutoCAD, odkazování na modely Navisworks během procesu navrhování s cílem vyhnout se tak potenciálním kolizím ještě ve fázi návrhu. Využívá výhod podpory širokého spektra formátů Navisworks a umožňuje převádět modely z jiných aplikací do AutoCADu, čímž ještě více integruje AutoCAD do BIM procesů.
  • Vylepšení výkresových prostředí v AutoCAD  2016 dramaticky zlepšuje vizuální přesnost na obrazovce. AutoCAD 2016 plně využívá výhod nejnovějšího grafického hardwaru k zobrazování vizuálně bohatšího obsahu s vyšší rychlostí.
  • Inovace v oblasti výkonnosti a využitelnosti PDF exportu zlepšuje jejich použití při komunikaci s účastníky projektu. PDF soubory jsou menší, ale přesto zachovávají vysokou kvalitu a lze v nich snadněji vyhledávat, vkládat odkazy a lze je rychleji připojovat k výkresům.

Autodesk Recap 2016 – Pomáhá integrovat data získaná laserovým skenováním či fotografie do procesů navrhování, což umožňuje architektům, projektantům a investorům lépe spolupracovat na renovačních projektech a vytvářet nové návrhy a dodávat reporty, výkresy, 3D modely a vizualizace ve vysoké kvalitě a v kontextu existujících podmínek. V oblasti infrastrukturních projektů může být ReCap využíván během návrhových procesů ke znázornění aktuálního postupu projektu zachyceného s využitím laserového skenování či fotografií, což umožní zvýšit přesnost a omezit rizika a chybovost díky faktu, že účastníci projektu budou mít přístup k živým informacím již v rané fázi návrhu.

Autodesk Building Design Suite 2016

Autodesk Building Design Suite 2016, integrované portfolio návrhového softwaru s podporou BIM a CAD worflow, pomáhá architektům, TZB profesím, stavebním inženýrům a stavitelům navrhovat, simulovat, vizualizovat a stavět lepší budovy.

Klíčové inovace zahrnují:

Autodesk Revit 2016  je součástí edic Premium a Ultimate. Napomáhá vyšší produktivitě práce  prostřednictvím vyšší softwarové výkonnosti, mnoha vylepšeními a novými funkcemi včetně:

  • Nové funkce a nastavení zlepšují procesy modelování díky navigaci během překreslení, novým možnostem nastavení výpočtů a rychlejšímu zobrazování připojených souborů.
  • Nová vylepšení pro vyšší uživatelský komfort a produktivitu zahrnující nové nástroje a možnosti v perspektivních pohledech, lepší IFC propojování a mód zvýrazněných omezení.
  • Nové funkce v Revitu umožňují  TZB projektantům vytvářet v rámci Revitu modely připravené k výrobě s využitím obsahu z Autodesk Fabrication
  • Řada inovací v oblasti výkresů výztuží v Revitu k modelování 3D betonových výztuží v pokročilém BIM prostředí.

Autodesk Navisworks Simulate and Manage 2016 – Inovace zahrnují:

  • Podporu pro připojování modelů Navisworks v AutoCADu a celkovou součinnost umožňující uživatelům kontrolu a spolupráci s celým projektovým týmem, včetně softwarové podpory třetích stran.
  • Vylepšení funkce výkazů včetně podpory 2D PDF listů umožňující dodávat integrovaný model a prezentační materiály v nejběžnějších využívaných formátech.
  • Hlubší integraci mezi Navisworks a BIM 360 Glue poskytující cloudovou podporu sdílených dat z Navisworks a workflow v rámci projektů běžících na platformě BIM 360.

Autodesk 3ds Max 2016 – výkonný nástroj umožňující architektům, projektantům a investorům vytvářet přesvědčivější vizualizace, který je nyní těsněji integrován s řešením Revit. Uživatelé mohou přímo importovat a odkazovat na soubory modelů Revit až desetkrát rychleji než předtím a s čistší geometrií. Přidané funkčnosti zahrnují vylepšené renderování v reálném čase, rozšířená BIM data a pohledy z více kamer.

Kompletní výčet novinek v Autodesk Building Design Suite ve verzi 2016 naleznete zde.

Autodesk Infrastrucure Design Suite 2016

Informační model stavby (BIM) je pro úspěch v současných projektech budování infrastruktury stále důležitější. Aby mohly konkurovat, potřebují inženýrské firmy inteligentní řešení, jež pomáhají zrychlit a optimalizovat procesy navrhování, spolupracovat efektivně napříč různými týmy a lokalitami a komunikovat s klienty a představiteli veřejného sektoru. Tím tato řešení umožňují splnit požadované termíny a rozpočty, minimalizovat rizika a získat více zakázek.

Autodesk Infrastructure Design Suite 2016 pomáhá pracovníkům v odvětví výstavby infrastruktury se vyrovnat se specifickými výzvami prostřednictvím BIM softwaru pro infrastrukturní odvětví, který kombinuje inteligentní nástroje a propojená workflow s cílem nabídnout uživatelům přesnější, dostupnější a názornější přehled o průběhu projektu a životním cyklu dopravních, územně rozvojových a vodohospodářských projektů. Aplikační sady Infrastructure Design Suite 2016 poskytují lepší workflow mezi fázemi předběžného projektu a detailního navrhování, lepší spolupráci díky posílení technologie výměny dat, inovované nástroje pro organizaci projektu a vylepšený software pro koordinaci s jednotným uživatelským rozhraním. S touto sadou aplikací mohou uživatelé díky modelování, analýze, simulaci a vizualizaci překonat náročné výzvy a využívat své zdroje efektivněji a tím dosáhnout rychlejšího a kvalifikovanějšího rozhodování a zároveň významných úspor materiálu, nákladů a času.

Klíčové inovace zahrnují:

Autodesk AutoCAD Civil 3D 2016 – Propojená workflow mezi AutoCAD Civil 3D a InfraWorks 360 pomáhají urychlit procesy navrhování a minimalizovat vícepráce mezi fázemi předběžného a detailního návrhu. Předběžný návrh a inteligentní data z InfraWorks 360, včetně silnic, křižovatek, povrchů a inženýrských sítí mohou být snadno integrována v AutoCAD Civil 3D. Data mezi InfraWorks 360 a AutoCAD Civil 3D jsou propojena, což dovoluje změny provedené v InfraWorks 360 reflektovat ve fázi detailního návrhu a umožňuje tak návrhářům rychleji testovat a optimalizovat různé alternativy.

Projektové týmy nyní mohou zlepšit svou spolupráci a koordinaci díky rozšířeným možnostem výměny dat pro DGN a IFC soubory a kvalitnějším nástrojům pro projektovou organizaci v softwaru Autodesk Vault Professional 2016. Schopnost importovat a exportovat soubory ve formátu Industry Foundation Class (IFC) a Bentley DGN pro využití v jiných aplikacích zlepšuje workflow tím, že umožňuje opakovaně využívat informace generované v průběhu navrhování, projektování a výstavby infrastrukturních projektů a zvyšuje schopnost projektových týmů využívat různých zdrojů dat.

Schopnost vytvářet podadresáře v rámci adresářů s objektovými typy a vytvářet datové reference k objektům v různých projektech v Autodesk Vault umožňuje uživatelům AutoCAD Civil 3D lépe organizovat objekty daného projektu, jako jsou například povrchy a uspořádání. Další novinky v AutoCAD Civil 3D zahrnují lepší nástroje pro tvorbu výrobních výkresů, možnost opakovaně přiřazovat zkratky k informacím, vytvářet povrchy z dat získaných z mračen bodů, generovat tělesa v AutoCADu z objektů v AutoCAD Civil 3D a orientovat uspořádání koridorů dle úrovní.

Autodesk InfraWorks 360 LT 2016 – Software InfraWorks 360 LT je dostupný pro předplatitele licence Infrastructure Design Suite 2013 v edicích Premium a Ultimate. Nabízí základní skicovací a modelovací funkce pro tvorbu 3D modelů v existujícím prostředí. Umožňuje uživatelům generovat datově bohaté návrhové koncepty, které podporují rychlejší rozhodování a informování účastníků projektu, a tím pádem urychluje schvalovací procesy během projektu. Vytváření 3D modelu zlepšuje možnosti použít data nejrůznějších typů, nativních formátů a systémů a možnost přidání detailů, jako jsou silnice, mosty a budovy, a to celé vylepšit fotorealistickými renderovacími nástroji.

Kompletní výčet novinek v Autodesk Infrastructure Design Suite ve verzi 2016 naleznete zde.

Autodesk Plant Design Suite 2016

Autodesk Plant Design Suite 2016 poskytuje nástroje tvorby inteligentní dokumentace a revize procesů 3D modelování. Aby se vyhovělo náročnějším potřebám odvětví a požadavkům návrhářů a projektantům na spolupráci v různých geografických lokalitách, poskytuje Plant Design Suite 2016 nástroje pro podporu různých profesních workflow a spolupracujících procesů. S integrovanými nástroji pro návrh a tvorbu dokumentace a kvalitnějšími workflow s podporou řešení pro správu dat umožňuje Plant Design Suite 2016 návrhářům a projektantům efektivně navrhovat, spolupracovat a odevzdávat projekty.

Klíčové inovace zahrnují:

AutoCAD Plant 3D 2016: Nejnovější verze nabízí těsnou integraci s řešení Autodesk Vault s cílem nastavit účinnou spolupráci mezi různými disciplínami. Integrace poskytuje podporu jak pro replikaci dat v Autodesk Vault, tak pro replikaci databáze projektu výrobního zařízení. Autodesk Vault řídí projektové modely, potrubní specifikace a katalogy a veškerou dokumentaci potřebnou ke snazší administraci projektu a redukci doby administrace.

AutoCAD MEP 2016: AutoCAd MEP 2016 je novou aplikací v této sadě, která poskytuje podporu rychlejšímu a snazšímu modelování elektrických vedení a potrubních systémů v prostředí AutoCADu

AutoCAD 2016: Ve verzi AutoCAD 2016 mohou být připojovány externí odkazy na modely Navisworks přímo v rámci AutoCADu, což umožňuje jednodušší spolupráci na projektu, v rámci kterého jsou využívány různé CAD systémy. Komplexní model vznikající v různých kancelářích využívajících různé CAD systémy může být dostupný externě, což zefektivní spolupráci na návrhu. Podporována je v AutoCADu a v AutoCAD Plant 3D rovněž těsná integrace s BIM 360 umožňující, aby modely bylo možné snadno revidovat odkudkoliv a tím se urychlilo řešení problémů.

Kompletní výčet novinek v Autodesk Plant Design Suite ve verzi 2016 naleznete zde.

O společnosti Autodesk

Autodesk pomáhá lidem vizualizovat své představy, navrhovat a vytvářet lepší svět. Každý, od profesionálních designérů, přes konstruktéry a architekty až po digitální umělce, studenty a nadšence, používá software Autodesk k podpoře své kreativity a řešení klíčových výzev. Pro více informací navštivte prosím: autodesk.cz nebo autodesk.com.