ESET odhalil v Google Play podvodné aplikace

Experti společnosti ESET odhalili v oficiálním obchodu s aplikacemi pro Android
30 podvodných aplikací. Tváří se jako doplňky ke hře Minecraft, ale ve skutečnosti se snaží uživatele vydírat. (TZ)

Google v reakci na zjištění expertů ESET všechny odhalené aplikace z Google Play odstranil. Od léta 2014, kdy se v Google Play objevila první z nich, se však celkový počet jejich instalací pohybuje podle dostupných dat v rozmezí 660 tisíc až 2,8 milionu.

Tvůrci podvodných aplikací využili popularitu hry Minecraft a snahu hráčů získat v této hře bezpracně výhody. Nabídli proto aplikace, které slibovaly, že ve hře zařídí „zkratky k výhodám“ (angl. cheat). Aplikace však po nainstalování místo toho zobrazovaly na displeji varování o údajném nebezpečném viru v přístroji. Co nabízely jako řešení však byla ve skutečnosti aktivace prémiových SMS v ceně 5,80 EUR týdně.

Varování na displeji infikovaného přístroje

Společnost Google zavedla na sklonku roku 2011 mechanismus pro skenování aplikací, přihlašovaných do Google Play. To sice vedlo k poklesu škodlivých aplikací (podle údajů Google o 40 %), ale v březnu 2015 společnost Google oznámila, že všechny nově přihlašované aplikace budou kontrolovány i ručně. Jak ukazuje aktuální odhalení expertů ESET, je zpřísnění dohledu opravdu potřeba.

Experti ESET v této souvislosti připravili sadu doporučení. Zájemci o aplikace by se měli vyhýbat neautorizovaným zdrojům; i přes občasný výskyt škodlivých aplikací je nejbezpečnějším zdrojem Google Play. Důležité také je, věnovat pozornost tomu, jak jsou aplikace hodnoceny uživateli. Právě odhalené falešné aplikace pro Minecraft měly špatné známky a záplavu negativních komentářů – a přesto si některé z nich instalovalo až půl milionu uživatelů. Samozřejmostí by také mělo být používání bezpečnostního řešení na mobilních přístrojích, jak je to běžné na počítačích.

O společnosti ESET

Společnost ESET již od roku 1987 vyvíjí bezpečnostní software, který drží rekordní počet ocenění a díky němuž může víc než 100 milionů uživatelů bezpečně objevovat možnosti internetu. Široké portfolio produktů ESET pokrývá všechny populární platformy a nabízí firmám i spotřebitelům maximální proaktivní ochranu při minimálních nárocích.

Jedno ze tří evropských výzkumných center ESET pro detekci malware je v Praze. Společnost ESET má celosvětovou centrálu v Bratislavě a disponuje rozsáhlou sítí partnerů ve více než 180 zemích světa.