První evropský žebříček spokojenosti se širokopásmovým internetem

Výzkum společnosti ZyXEL ukázal, že poskytovatelé internetových služeb promarňují významnou příležitost k růstu svého podnikání, ale také to, že Češi jsou se svým širokopásmovým internetem nejspokojenější v Evropě. (TZ)

30. června. 2015, Praha – Celoevropský výzkum objednaný společností ZyXEL odhalil smíšené pocity uživatelů v Evropě ohledně připojení k internetu v domácnosti a upozornil na klíčové problémy, na které by se poskytovatelé internetových služeb (ISP) měli zaměřit, aby omezili fluktuaci uživatelů. V situaci ostrého konkurenčního boje a rostoucích očekávání zákazníků by měli ISP věnovat pozornost spokojenosti uživatelů, na kterou nemá vliv pouze vysoká rychlost širokopásmového připojení.

Spokojenost zákazníků v České republice je vyšší než ve všech ostatních evropských regionech – jak z hlediska služeb, které ISP poskytují, tak z hlediska rychlosti širokopásmového připojení. To lze srovnat se situací ve Švédsku, kde 16 % spotřebitelů připustilo, že mají pravidelně problémy se svou sítí Wi-Fi. Znepokojující přitom je, že pouze 5 % z nich uvedlo, že jim jejich poskytovatel doporučuje, jak v domácí síti implementovat pokročilé funkce. Počet technologicky zdatných uživatelů dnes roste neuvěřitelným tempem a šíří se také flexibilní způsoby práce. Proto je nezbytné, aby ISP poskytovali prémiové širokopásmové služby pro domácnost, které budou odpovídat potřebám plně digitálně gramotných spotřebitelů.

Společnost ZyXEL si objednala výzkum v pěti evropských zemích s cílem zjistit, nakolik jsou uživatelé spokojeni se službami ISP. Výzkum vycházel ze souboru vybraných proměnných – od rychlosti a spolehlivosti širokopásmového připojení po obecnější ukazatele, jako je kvalita služeb, které ISP poskytují v reakci na problémy s připojením. Pro regiony byly vytvořeny různé referenční úrovně a každé z nich byla přiřazena hodnota, aby bylo možné určit bodové hodnocení. Z hodnocení byl následně sestaven žebříček spokojenosti se širokopásmovým připojením v Evropě. Tento žebříček nejen ukazuje, ve kterých regionech panuje největší spokojenost se službami ISP, ale upozorňuje také na oblasti, na něž by ISP měli zaměřit pozornost.

Lee Marsden, prezident společnosti ZyXEL pro EU, to komentoval takto: „Tolik vychvalované rychlosti širokopásmového připojení již nutně neodpovídá vysoká spokojenost zákazníků. Právě v této oblasti tak nadále existuje významná příležitost pro poskytovatele internetových služeb. ISP budou schopni držet krok s vývojem očekávání spotřebitelů, udržovat si zákazníky a zajišťovat stabilní růst svého byznysu, pokud budou poskytovat správná zařízení a vhodná doporučení a budou aktivně předvídat klíčové problémy. Už nestačí jen nabízet rychlé připojení k internetu. ISP teď musejí vylepšit svou nabídku a poskytovat individuální služby s přidanou hodnotou, kterými se odliší od konkurence.“

Klíčová zjištění jsou uvedena v následující tabulce:

 

Mé domácí širokopásmové připojení je často pomalé Mám pravidelně problémy s bezdrátovým internetem (Wi-Fi) v domácnosti Můj mobilní internet funguje lépe než širokopásmové připojení Můj poskytovatel internetu mi doporučuje, jak v domácí síti implementovat pokročilejší funkce Můj poskytovatel internetu mi poskytuje veškerou potřebnou pomoc pro řešení problémů s připojením Mám v úmyslu zmodernizovat svou domácí bezdrátovou síť, abych dosáhl vyšších rychlostí širokopásmového připojení Stát by měl dělat více pro zvýšení rychlosti a spolehlivosti internetu Bezdrátové připojení k internetu v domácnosti jsem nedávno zmodernizoval Myslím si, že za nízkou rychlost internetu v mé domácnosti může router
Česká republika 13,50 % 19,70 % 7,20 % 11,30 % 34,40 % 8,20 % 10,30 % 9,10 % 9,10 %
Nizozemsko 8,20 % 16,20 % 6,80 % 8,20 % 16,40 % 6,00 % 11,20 % 9,00 % 8,00 %
Německo 26,20 % 29,60 % 21,60 % 18,20 % 31,00 % 14,20 % 27,40 % 10,60 % 8,80 %
Spojené království 19,90 % 14,60 % 5,30 % 6,60 % 15,20 % 4,10 % 15,40 % 7,60 % 6,30 %
Švédsko 18,80 % 15,60 % 10,60 % 4,60 % 19,00 % 6,00 % 10,00 % 8,60 % 5,80 %

O společnosti ZyXEL Communications

Společnost ZyXEL Communications Corp., založená v roce 1989, je přední světová společnost v oboru síťových technologií, která nabízí inovativní a spolehlivá internetová řešení. Jako jeden z prvních výrobců modemů prošel ZyXEL řadou transformací v rychle se vyvíjejícím odvětví sítí. V současnosti je ZyXEL jednou z mála společností na světě, které dokáží nabídnout kompletní síťová řešení telekomunikačním operátorům, malým až středním podnikům i uživatelům v digitální domácnosti, a to v široké škále implementačních scénářů. K řešením pro telekomunikační společnosti patří zařízení pro ústředny (COE), zařízení v objektu zákazníka (CPE), síťová zařízení pro drátový i bezdrátový přístup či páteřní switche. Řešení pro malé a střední podniky i pro velké společnosti zahrnují unifikované bezpečnostní brány, LAN switche, WLAN a IP telefonii. K řešením pro digitální domácnost patří zařízení pro připojení k síti a multimediální řešení.