Na NATPE||Europe 2015 do Prahy přijeli zástupci hollywoodských studií i oceňovaný britský producent Adrian Hodges

Přes 600 účastníků přijelo na mezinárodní veletrh televizní tvorby NATPE||Europe, který se v červnu již po druhé konal v pražském hotelu Hilton. Mezi přítomnými nechyběla zvučná hollywoodská studia, představitelé významných světových televizí a produkčních společností či britský scénárista a producent Adrian Hodges. TV Barrandov pak slavila úspěch podpisem unikátní dohody o spolupráci a vysílání dětských a historických pořadů s čínskou státní televizí CCTV. (TZ)

Již druhým rokem se v hotelu Hilton v Praze konal mezinárodní veletrh televizního obsahu NATPE||Europe, který je svou velikostí a širokým spektrem hostů i nabízeného obsahu jedním z nejdůležitějších televizních veletrhů v Evropě. Novinky ze své tvorby zde nabízelo 139 vystavujících ze sedmadvaceti zemí světa, včetně světoznámých televizních studií jako CBS Studios International, NBC Universal Television Distribution, Telemundo Internacional nebo Warner Bros. Veletrh dále přilákal více než 250 nakupujících z celého světa.

„Jsme velmi potěšeni výsledky, které letošní veletrh přinesl. U množství pořadů je NATPE||Europe 2015 vůbec první příležitostí pro zástupce televizí a poskytovatelů předplaceného obsahu na vyžádání je zhlédnout naživo. Těší nás také, že se nám podařilo do České republiky přivést celou řadu předních tvůrců televizního obsahu. Svou účastí nás poctil i Adrian Hodges, který s médii velmi otevřeně hovořil o své práci. Jsem rád, že právě networking je díky uvolněné atmosféře velkou přidanou hodnotou našeho pražského veletrhu,“ říká Rod Perth, CEO a prezident NATPE||Content First.

Pro Českou republiku byl mimořádně významný prodej děl České televize (dětská tvorba, historické filmy Jan Hus, Život podle Václava Havla a dílo o Antonínu Dvořákovi Americké dopisy) čínské i evropským televizím. Stejně tak byl veletrh velkým úspěchem pro TV Barrandov, jejíž zástupci zde uzavřeli reciproční dohodu s čínskou státní televizí CCTV o vysílání animovaného obsahu, dokumentárních, romantických i akčních seriálů. Předpokládaným termínem zařazení těchto snímků do vysílání je podzim tohoto roku.

Přední osobnosti mluvily o budoucnosti televizních formátů

Kromě prezentací televizního obsahu byly pro účastníky NATPE||Europe 2015 připraveny také semináře ohledně aktuálního dění v oboru.  Hlavní hvězdou byl světově proslulý britský scénárista a producent Adrian Hodges, který se podílel na tvorbě primetimových hitů, jako jsou například Pravěk útočí (ITV), série Přežít či nejnovější televizní seriál z produkce BBC Tři mušketýři, který se z velké části natáčel právě v Praze. Na snídani s novináři se podělil mimo jiné o svou cestu k úspěchu a osobní zkušenosti z jeho letité praxe.

Keri Lewis Brown, ředitelka britské konzultační firmy K7 Media, představila nejžhavější novinky ve světové televizní tvorbě, mezi nimiž dominovaly převážně reality show zakládající se na autentičnosti. O budoucnosti televizních formátů i o nejlepších praktikách vedoucích k co nejlepší mezinárodní koprodukci pak debatovali hlavní představitelé významných světových televizí i produkčních společností jako jsou BBC, Channel 4, Sky či French TV.

O NATPE

NATPE funguje na trhu rychle se měnícího globálního televizního průmyslu již 51 let a neustále se mu přizpůsobuje tak, aby poskytovala služby, které naplňují potřeby nejen jejích členů, ale televizního průmyslu obecně. Co si ale NATPE uchovává po celou dobu své existence, je závazek podpory růstu a úspěšného rozvoje video obsahů, tvorby, produkce, financování a distribuce napříč všemi platformami.

Společnost NATPE dále pořádá také věhlasný americký veletrh NATPE||Miami, který odráží závazek vytvořit první a nejdůležitější veletrh roku, co si nemohou nechat ujít zástupci všech společností pro tvorbu lineárního i digitálního obsahu, ale stále více také inzerenti a zástupci jednotlivých značek.  NATPE tak boří bariéry zprostředkováním stále nových očekávání a možností, a vytváří prostředí obrovského prostoru pro uzavírání obchodů a jejich úspěšného dokončení napříč mnoha platformami.

Následující ročník veletrhu NATPE Market and Conference se bude i tentokrát konat v resortu Fontainebleau v Miami Beach, a to v termínu 19. – 21. ledna 2016. Společnost NATPE je rovněž pořadatelem veletrhu NATPE||Europe, který se letos konal v termínu 22. – 25. června 2015 v hotelu Hilton v Praze, v České republice. Jedná se o přední veletrh televizního průmyslu v regionu Střední a Východní Evropy.