Vědecký jarmark letos potřetí na Vítězném náměstí – 9. září

PRAHA, 31. července 2015: Organizátoři letošního Vědeckého jarmarku (VĚDA NÁS BAVÍ o.p.s., Vysoká škola chemicko-technická v Praze (VŠCHT), České vysoké učení technické v Praze (ČVUT) a Ústav organického chemie a biochemie (ÚOCHB) Akademie věd ČR) dnes oznámili, že 9. září 2015 proběhne již 3. ročník této akce zaměřené na popularizaci vědy. Akce se bude konat na Vítězném náměstí v Praze 6 – Dejvicích (stanice metra Dejvická). (TZ)

vedecky-jarmark

Vědecký jarmark nabízí dětem školního věku (tj. od 6 do 18 let) a jejich rodičům celodenní program zaměřený na povzbuzení zájmu české mládeže o význam vědy v každodenním životě a případné budoucí kariéry ve vědeckých oborech. Program letošní akce obsahuje bohatý výběr různých ukázek vědeckých a technologických znalostí či dovedností v praxi. Například společnost ŠKODA AUTO na svém stánku předvede fungování učňovského vozu ŠKODA FUNstar, ČD Telematika návštěvníky seznámí s fungováním kabiny strojvedoucího ve vlakové soupravě a Unipetrol ukáže fungování technologií používaných piloty Formule 1.

Zástupci akademické obce, kteří se Vědeckého jarmarku zúčastní, připravili velmi zajímavý program pro mladé návštěvníky akce. Na jarmarku uvidí různé ukázky hrátek s lasery a elektrotechnikou (ČVUT), prezentace použití chemikálií v produktech běžného života, jako jsou paliva, pitná voda atd. (VŠCHT) a další chemické pokusy zaměřené na pochopení, jak chemické látky fungují spolu a za jakými účely – např. neviditelné písmo vhodné pro špionáž (ÚOCHB AV ČR). Dále se letos do programu zapojí s různými prezentacemi 10 fakult Univerzity Karlovy.

Akce začíná v 8:30 a pokračuje až do 17:30. Oficiální zahájení proběhne v 9:30 uprostřed areálu akce. Bližší informace o akci a k jejímu programu budou postupně doplňovány na web www.vedeckyjarmark.cz. Dále mohou zájemci získat aktuální informace na Facebooku a na Twitteru.

„Jsme rádi, že každý rok se program akce Vědecký jarmark rozšiřuje a že se k nám vracejí naši dlouhodobí partneři. Jsme obzvlášť vděčni za to, že se i letos rozhodly akci podpořit společnosti ŠKODA AUTO a Nadace ČEZ. Loňskou akci díky zajímavým prezentacím našich partnerů navštívilo na 13 000 účastníků. Věřím, že letos tento počet ještě překonáme,“ vyjadřuje svoji naději na úspěch akce Vědecký jarmark Charles Peake, zakladatel o.p.s. VĚDA NÁS BAVÍ.