V Laboratoři Nadace Vodafone můžete rozjet technologickou inovaci pro lepší svět

Laboratoř Nadace Vodafone je akcelerační program, ve kterém zástupci neziskovek a společensky prospěšných podniků mohou posunout svůj technologický projekt od nápadu k finančně udržitelné realizaci. Nabídne celou řadu workshopů, mentoringu a experimentů. Díky nim mohou účastníci projekt nanečisto otestovat, odhalit jeho případné slabiny a zdokonalit ho před samotným spuštěním. Do půlročního programu vybere porota 20 společenských projektů, které budou v průběhu získávat kromě podpory know-how také finanční odměnu. Hodnotit se bude dosavadní pokrok i šance uspět na trhu. Nejlepší projekt získá od Nadace Vodafone a spolupořadatele Impact Hub 350 tisíc korun. (TZ)

„Během programu jsme si uvědomili zásadní nedostatky naší aplikace směrem k uživatelům. Rovněž jsme se dozvěděli, jak se pokusit oslovit zahraničí a vyhnout se nákladným a neefektivním krokům,“ říká Jiří Maule, zakladatel webové aplikace, která hendikepovaným radí, jak jsou turisticky atraktivní místa přístupná pro vozíčkáře, nevidomé a neslyšící. Výsledkem je, že jen letos přišlo na webovky projektu Disway přes 11 tisíc unikátních návštěvníků.

Kromě sociální sítě pro hedinkepované prošly vloni Laboratoří ještě další projekty, například grantový diář, který pomáhá neziskovkám, aby už nikdy nepromeškaly žádnou dotaci, komunitní web Opravárna.cz podporující opravu rozbitých výrobků, aplikace SmogAlarm pro chytré mobilní telefony zjišťují stav ovzduší na Ostravsku nebo online objednávkový systém projektu Ironing Ladies, který zaměstnává sociálně znevýhodněné ženy.

Program je určen pro neziskové organizace a společensky prospěšné podniky, které prostřednictvím technologií pomáhají řešit společenské a environmentální problémy. Zapojené projekty mohou zlepšit fungování stávajícího modelu, anebo se posunout od nápadu až k finančně udržitelné realizaci.

„Laboratoř nás posunula především v podnikatelském uvažování. Vyzdvihl bych kvalitní mentory, od kterých jsme mohli čerpat cenné zkušenosti, například v oblasti finančního plánování. Díky Laboratoři jsme si uvědomili, že i podnikání může mít strukturu v podobě metodiky Lean Canvas, tzn. pracovat s hypotézami, ověřit si, co funguje a co ne. To nám umožnilo investovat energii a finance tam, kde to má smysl,“ říká Jan Roháč, jeden ze zakladatelů Ironing Ladies.

Pokud i vy využíváte technologie pro lepší svět, neváhejte a přihlaste se do Laboratoře Nadace Vodafone do 14. září 2015. Kromě workshopů a mentoringu na míru můžete za svou aktivitu v programu získat celkem až 415 000 Kč. Záleží jen na vás, jak obstojíte v konkurenci dalších dvaceti projektů.

Více informací na www.laboratornadacevodafone.cz.

O Nadaci Vodafone

Nadace Vodafone vznikla v roce 2006 a je financována Skupinou Vodafone a společností Vodafone Czech Republic a.s. Podle výše poskytnutých příspěvků se Nadace Vodafone řadí mezi nejštědřejší firemní nadace v ČR. Během uplynulých let své existence rozdělila mezi neziskové projekty po celé ČR více než 160 milionů korun. Více informací na www.nadacevodafone.cz.