Z pole až na vás stůl. Technologie společnosti Cisco pomohou vystopovat cestu těstovin i omáček Barilla

O původ potravin, které jedí, se zajímá stále více zákazníků. Éra Internet of Everything ovšem přináší mnohem více možností. Už nemusíme zjišťovat jen, z jaké země jídlo pochází, můžeme se dokonce podívat na celý jeho životní cyklus – z pole až na talíř. Přesně to umožňuje nová platforma ValueGo, kterou vyvinulo Cisco spolu s partnery v rámci projektu Bezpečnost pro potraviny (S4F). Prvním partnerem se stala italská společnost Barilla. Zákazníkům stačí načíst QR kód a všechny informace si přečtou na speciální webové stránce. (TZ)

Praha 5. října 2015 – Co může v praxi přinést koncept Internet of Everything, ukazuje přední italský výrobce značkových těstovin a omáček, společnost Barilla. Ta do svého výrobního procesu implementovala technologie Cisco a dalších partnerů a díky tomu mohou spotřebitelé sledovat celý potup získávání a výroby surovin, od místa pěstování po způsob, jakým byly dopraveny do prodejny. Pomůže k tomu platforma ValueGo vyvinutá v rámci nového projektu Bezpečnost pro potraviny (S4F). Na ní spolupracovala Cisco se společnostmi Penelope S.p.A. a NTT DATA. Zákazníci tak mohou jednoduše načtením QR kódu na zadní straně obalu limitované série těstovin farfalle a rajčatovo-bazalkové omáčky, dostupné prozatím v rámci výstavy Expo 2015 v Miláně, vstoupit na speciální internetovou stránku. Na ní najdou historii konkrétní výrobní šarže od pěstování na poli po regál v prodejně, včetně podrobné analýzy všech významných fází dodavatelského řetězce.

ValueGo je cloudová aplikace, vyvinutá společností Penelope S.p.A., shromažďuje veškeré informace o potravině v celém průběhu jejího zpracování a vytváří jakýsi „digitální průkaz“ výrobku. K informacím mají následně spotřebitelé přístup pomocí QR kódu na obalu výrobku. U uvedeného příkladu těstovin se zákazníci dozvědí vše od toho, kde byla vypěstována tvrdá pšenice použitá na jejich výrobu a kdy byla sklizena, po místo balení a označení finálního výrobku. Možnost sledování výrobku a větší transparentnost procesu zpracování mimo jiné zabraňuje falšování potravin.

Cílem projektu Bezpečnost pro potraviny, na němž společnost Cisco spolupracuje s nevládními organizacemi, technologickými firmami a potravinářskými odborníky, je vytvořit globální databázi údajů o potravinových výrobcích a usnadnit sledování zemědělských produktů podle mezinárodních norem pro bezpečnost potravin, jakost a původ surovin. Jako tradiční italská rodinná firma, s tradicí více než 140 let, chce Barilla přiblížit spotřebitelům místo původu potravin, aby si je spojili s konkrétním regionem a jeho kulturou.

Platforma Bezpečnost pro potraviny zavedená společností Barilla je konkrétním příkladem praktické aplikace konceptu Internet of Everything, který je rozšířením fenoménu internetu věcí (IoT). Propojením lidí, míst, procesů, dat a zařízení pomáhají moderní digitální technologie podnikům řídit složité průmyslové procesy a ve výsledku zvyšovat spokojenost zákazníků.

Cisco Systems

Cisco, (NASDAQ: CSCO) je celosvětovým lídrem v oblasti síťových služeb, které mění způsob, jakým se lidé připojují, komunikují mezi sebou a spolupracují.

Informace o společnosti Cisco jsou k dispozici na http://www.cisco.com. Další zprávy lze nalézt na http://newsroom.cisco.com.