CESNET v Týdnu vědy a techniky: streaming a přednáška o forenzní analýze digitálních dat

Praha 30. října 2015. Stejně jako v uplynulých letech se sdružení CESNET zapojí do Týdne vědy a techniky, který i letos proběhne od 1. do 15. listopadu. Sdružení zprostředkuje on-line přenosy vybraných vystoupení. Zájemci je budou moci zhlédnout na webových stránkách akce (www.tydenvedy.cz). Na stejném místě najdou i záznamy přednášek, které CESNET pořídí. (TZ)

Sdružení zároveň přispěje do přednáškového bloku Týdne vědy a techniky. Specialista sdružení Aleš Padrta vystoupí s přednáškou Forenzní analýza digitálních dat, a to 11. listopadu od 13 hodin v Malém sále Akademie věd ČR (Národní 3, Praha 1). V první části přednášky se bude věnovat digitálním datům, zejména jejich vzniku v počítačových systémech, jejich možnému obsahu a trvanlivosti. Ve druhé části pak přiblíží možnosti forenzní analýzy – od zajištění digitálních dat až po jejich zpracování a interpretaci výsledků. Součástí prezentace budou i praktické ukázky.

Týden vědy a techniky je největším vědeckým festivalem v České republice. Letošní, už patnáctý ročník představí vědu v Praze, Brně, Ostravě i na mnoha dalších místech. Program mimo jiné nabízí více než 250 přednášek, 60 výstav, vědecké kavárny, workshopy, semináře či projekce dokumentárních filmů.

Sdružení CESNET bylo založeno v roce 1996 vysokými školami a Akademií věd ČR. Zabývá se výzkumem a vývojem informačních a komunikačních technologií, buduje a rozvíjí národní e-infrastrukturu CESNET určenou pro výzkum a vzdělávání. Díky svým výzkumným aktivitám a dosaženým výsledkům reprezentuje Českou republiku v důležitých mezinárodních projektech, zejména v budování panevropské sítě GÉANT či gridových projektech (EGI.eu), a podílí se aktivně na jejich realizaci. Sdružení pracuje i na využití vysokorychlostních sítí pro sdílení multimediálních dat, a to jak synchronně formou videokonferencí a sdílených aplikací, tak asynchronně formou streamingu.

Více na: www.cesnet.cz