Nový ryze český crowdfundingový portál Penězdroj.cz oficiálně spuštěn do ostrého provozu

V plzeňském Café Papírna se poslední říjnové úterý uskutečnila launch party při příležitosti oficiálního spuštění nového českého crowdfundingového portálu Penězdroj. (TZ)

Projekt Penězdroj, považovaný za první kombinovaný crowdfundingový portál u nás, se na oficiální spuštění webu připravoval dlouhé měsíce. Není tedy divu, že se jeho dokončení stalo pro autory – tým crowdfundingových nadšenců a startupistů z Plzně, který si říká Fundhall – významným milníkem. Akcí, jíž se mohla zúčastnit široká veřejnost, provázel návštěvníky DJ a moderátor Poeta z rádia Spin. O jídlo bylo postaráno díky cateringu dodaného plzeňským podnikem Hungry. Launch party se zúčastnilo více než 100 návštěvníků, kteří mezi sebou vybrali téměř 14 tisíc korun na koupi elektrického vozíku pro paní Janu z Klatov, matku dvou dětí, jež ochrnula po operaci sluchového nervu. Tento projekt mohou návštěvníci portálu Penězdroj.cz podpořit i v následujících dnech.

„Chtěli jsme účastníkům launch party připravit zážitky, na něž budou rádi vzpomínat,“ říká Tomáš Hejtmánek, jeden z hlavních investorů projektu Penězdroj. „Pro nás rozhodně jde o důležitý moment, který má spustit malou revoluci v hromadném financování nejen u nás v České republice.“

Ona malá revoluce spočívá ve výše uvedeném přívlastku „kombinovaný“, jímž se Penězdroj pyšní. Jako první a zatím i jediný crowdfundingový portál v České republice totiž kromě klasických přístupů donation (daru) a reward (odměny) přichází i s modelem equity (podílového) financování, v jehož rámci se mohou i drobní podporovatelé stát podílníky v nových nebo expandujících společnostech a v případě jejich úspěchu své investice zhodnotit.

Úspěšnost projektů je pro Penězdroj klíčová, neboť se jeho tvůrci již dříve nechali slyšet, že namísto kvantity budou bojovat především kvalitou předkládaných projektů. Díky jejich pečlivému výběru chtějí dosáhnout vyššího procenta úspěšnosti, tedy co nejvyššího poměru úspěšně zafinancovaných projektů vůči těm neúspěšným. Zde se zavedené zvyklosti nemění – úspěšnost bude i v případě Penězdroje měřena dosažením cílové částky ve stanoveném termínu.

A že se tohoto konceptu tvůrci portálu nebojí, dokazují už tím, že jdou sami s kůží na trh – jedním z prvních spuštěných projektů je totiž samotný Penězdroj, respektive možnost získání minimálně desetiprocentního podílu za půl milionu, přičemž jeden podílový list bude mít hodnotu 2 500 korun.

Penězdroj hodlá autorům projektů nabízet i poradenství v oblasti financí, obchodu, marketingu či PR. Kromě toho má společnost Fundhall do budoucna i další ambiciózní plány. V roce 2017 chce pod svým vlastním, mezinárodně přijatelnějším názvem expandovat i za hranice ČR, přičemž se hodlá orientovat hlavně na další země středoevropského regionu.

O portálu Penězdroj:

Penězdroj je nově založená ryze česká internetová platforma orientující se na crowdfundingové financování projektů. Cílem Penězdroje je získávat kapitál pro všechny druhy dobrých nápadů, obchodních, kreativních, neziskových či charitativních. Více informací naleznete na www.penezdroj.cz